Dlaczego mój kot traci sierść na nosie?

Vivi94
Vivi94 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój kot traci sierść na nosku. Zupełnie nie wiem, co to może być. Wygląda na to, że go to nie swędzi ani nie drapie się w tym miejscu. Szukałam trochę w internecie, ale na nic nie trafiłam.

W miejscu, gdzie wypadła sierść, zrobił mu się taki jakby strupek. Możecie mi jakoś pomóc? Przez ten cały lockdown nie mogę nawet pójść do weterynarza... dzięki!

Dlaczego mój kot traci sierść na nosie?

Oto zdjęcie jego biednego noska...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Vivi94
    Vivi94 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Zdarza się, że koty podrażniają sobie nos, jedząc bardzo twardą karmę. Możliwe też, że podrażnienie wynika z plastikowych misek, na których zbierają się bakterie, nawet jeśli są często myte. W takim przypadku lepsza będzie miska ceramiczna lub ze stali nierdzewnej. Na ten moment dezynfekuj to czymś, co nie piecze.

Faktycznie, jego karma jest dosyć twarda. Miski ma stalowe. Nie myję codziennie jego miski na suchą karmę, nawet gdy dosypuję nową porcję. Czy powinnam myć ją częściej? (Miskę po mokrej karmie myję za to zawsze!). Czym najlepiej dezynfekować mu ten mały nosek? Mam tylko Betadine, której już kiedyś u niego używałam. Czy to się nada?

W każdym razie dzięki wielkie za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
    I
    Isie cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, jeśli to się dalej rozprzestrzenia, może to być podejrzenie grzybicy. To dość uciążliwe, zwłaszcza biorąc pod uwagę warunki izolacji. W razie potrzeby podsyłam link.

https://www.remedes-animaux.org/remedes-naturels-chats/teigne-chat-remedes-maison/

Wspominają tam o zaczerwienionej skórze, ale jeśli skóra Twojego kota jest raczej szara niż biało-różowa, to zmienione miejsca staną się ciemnoszare – tak jak to było u mojego kota.

Staraj się nie dotykać tych miejsc gołą skórą, bo jeśli to faktycznie grzybica, możesz się łatwo zarazić, a te charakterystyczne czerwone kręgi na skórze nie są, delikatnie mówiąc, zbyt „glamour”.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Zdarza się, że koty podrażniają sobie nos podczas jedzenia bardzo twardej karmy. Możliwe jest również, że podrażnienie wynika z używania plastikowych misek, w których gromadzą się bakterie, nawet jeśli są często myte. W takim przypadku lepiej sprawdzi się miska ceramiczna lub ze stali nierdzewnej. Na ten moment zdezynfekuj to miejsce preparatem, który nie szczypie.
    Przetłumaczony francuski
    Bichoune82
    Bichoune82 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Czy Twój kot je mokrą karmę? Miałam to samo u siebie... wystarczył kawałek mokrego ręcznika papierowego i wszystko ładnie zeszło.

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post