Dlaczego mój kotek sam się ssie?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
- To nie działa
Macie jakieś inne rozwiązania?
Dzięki
Cześć,
Wielkie dzięki za rady
Będę na to uważać
Cześć,
Takie ssanie samego siebie nie ma żadnych negatywnych konsekwencji – to gest, który go po prostu uspokaja. Zwróć jednak uwagę, czy nie przeradza się to w kompulsywne wylizywanie jakiegoś miejsca, prowadzące do powstawania łysych plam.
Dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi, to mnie uspokoiło. Zaczął się ssać, kiedy zabrali jego mamę. Pytałam weterynarza, czy powinnam dawać mu butelkę, ale powiedział, że skoro zaczął już jeść karmę, to nie ma takiej potrzeby. Przez pierwsze dni wszystko było w porządku, a potem zaczął się ssać.
Jego brat, który był wtedy z nami, też ssał, ale nie samego siebie, tylko ssał brata.
Teraz jego brat mieszka u mojej siostry i przestał to robić.
Za każdym razem, gdy chce się ssać, przychodzi do mnie. Oto mój słodziak przyłapany na gorącym uczynku.

Cześć,
To dość powszechne, że małe kotki ssą lub ciumkają różne rzeczy, na przykład palec swojego opiekuna, własny ogon, ubrania czy swoje sutki... Najprawdopodobniej nie przyzwyczaiły się jeszcze do braku ssania matki, bo proces odstawiania nie przebiegł do końca prawidłowo lub nie został w pełni zakończony. Nawet jeśli maluch został z mamą, odsadzenie nie zawsze przebiega idealnie, ale nie obwiniaj się, bo zrobiłeś co w Twojej mocy.
To nic niepokojącego i powinno z czasem minąć, gdy kotek podrośnie. Nie karć go za to, dopóki nikomu to nie przeszkadza, i naprawdę nie masz się czym martwić.
Miłego dnia,
Pozdrawiam,
Solène
Cześć Newdaily Cat... co u Ciebie?
Rozumiem Cię z tą „wtopą”, u mnie moja nawet gładko przeszła, można powiedzieć, że kot też w pewnym sensie świętował obecność psa... 😀😀
A najgorsze jest to, że z zasady sprawdzam to, co napisałam, ale ostatecznie i tak czytamy tylko to, co chcemy zobaczyć.
Miłego dnia!