Jak usunąć czarny smar lub olej z kotka, którego właśnie uratowałam?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

To moja trzecia akcja ratunkowa. Znalazłam tę kotkę prawie całą umazaną w czarnym oleju albo smarze. Tydzień temu wykąpałam ją w ciepłej wodzie z szamponem dla dzieci. Wiedziałam, że na skórze wciąż jest sporo brudu, ale nie chciałam jej zbyt mocno stresować i męczyć. Kicia je bardzo ładnie i nic jej nie dolega, ale ten smar strasznie lepi się do skóry i boję się, że zacznie go wylizywać. Dlatego szukam jakiegoś sposobu, żeby usunąć to czarne coś, co widać na jej nosku i uszach na zdjęciu. Z góry dziękuję za wszystkie wasze rady.

Jak usunąć czarny smar lub olej z kotka, którego właśnie uratowałam?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

To naprawdę piękny gest z Twojej strony ;) <3 👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Hihi, w każdym razie wiem, że moje chusteczki usuwają nawet klej (pozostałości wosku) z pasków do depilacji, więc domyślam się, że na dłuższą metę mogą poradzić sobie z czymś takim. Przemyj go jednak potem, jeśli twoje chusteczki nie są bezzapachowe albo bezalkoholowe – użyj po prostu zwykłej myjki, a potem wytrzyj malucha :) Mam nadzieję, że to zadziała!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O tak, to świetny pomysł, dzięki! Od razu wypróbuję to z moim Vichym. 👍

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, widzę to wyraźnie. Myślę, że samo regularne masowanie może wystarczyć, żeby to zeszło. Spróbuj też chusteczek do demakijażu dla kobiet – są dość tłuste i świetnie zmywają eyeliner (który jest na bazie substancji ropopochodnych), więc wydaje mi się, że to też może ewentualnie pomóc się tego pozbyć.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Etap z płynnym tłuszczem minął tydzień temu, teraz została mu taka twarda skorupa mocno przyklejona do skóry i sierści. Jak próbuję to zdjąć palcami, to wyrywa mu się cała sierść. Nie wydaje mi się, żeby mąka tu w czymś pomogła. Zobaczcie te czarne kropki na zdjęciu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Płyn do naczyń?! Już dla nas jest on dość agresywny, a co dopiero dla skóry małego kotka... Osobiście mam spore wątpliwości co do używania płynu do mycia naczyń (to w końcu odtłuszczacz, więc działa silniej niż inne środki) na kocie. Myślę, że po prostu trzeba być cierpliwym i dobrze masować sierść przy każdym myciu. Moja suczka miała zwyczaj myszkowania pod rowerami w garażu i często kończyła z plamami ze smaru. Myłyśmy ją wtedy specjalnym szamponem dla psów, długo masując, i ten smar powoli schodził. Zdarzało nam się nawet powtarzać kąpiel po dwóch dniach, jeśli zabrudzenie było wyjątkowo silne, ale i tak wszystko w końcu schodziło.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór Kitta,

Żeby wchłonąć cały ten tłuszcz, trzeba tego malucha całego obsypać mąką... :-)

Tak! Mąka wchłonie tłuszcz. Nie krępuj się i posyp go porządnie, nie żałuj jej! (nawet między paluszkami, na opuszkach itp., uważając oczywiście na jego oczy). Zostaw tę mąkę na dłuższą chwilę (zrób to w pomieszczeniu, w którym nie nabrudzi Ci w całym mieszkaniu). Potem pod żadnym pozorem go nie czesz! Tylko od razu umyj go odtłuszczającym płynem do naczyń, ale koniecznie NEUTRALNYM (najlepiej bio). Wysusz go bardzo dokładnie i powtórz cały proces dwa dni później, jeśli nadal zostaną jakieś resztki...

Powodzenia!...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór, przede wszystkim super, że uratowałeś tego kiciusia!! Jeśli chodzi o ten tłuszcz, spróbuj letniej wody, delikatnie masując.... Myślę, że z czasem to zejdzie. Tłuszcz najlepiej schodzi tłuszczem, jak to się mówi, albo mydłem i dobrym masażem (okrężnymi ruchami opuszkami palców). Rób to delikatnie, a spora część powinna już zejść... Poza tym to nie wiem :/
    Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post