Kocurek czy kotka? (Jednodniowy kotek)
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Dzień dobry
To chyba mały samczyk
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć, czy mój kotek to kocurek czy kotka. Pomożecie mi to ustalić?

Zerknij na rysunek powyżej 😉
Cześć,
Chciałbym się dowiedzieć, jak rozpoznać płeć u kociaków, które mają 3 tygodnie.
Z góry dzięki za pomoc!
Osobiście też stawiałabym na kotkę... patrząc na poniższy szkic!

Jeśli chodzi o branie na ręce takich maluszków, to prawda, że jak się dotyka małe, to dzika kotka może przenieść cały miot... a wtedy powodzenia w szukaniu ich. W przypadku domowej kotki myślę, że zależy to głównie od jej otoczenia i zaufania, jakim darzy swoich ludzi. Miałam kiedyś kotkę, która okociła się w kartonie, a moja sunia Nouchka (owczarek niemiecki) wylizywała maluchy zaraz po urodzeniu i opiekowała się nimi razem z mamą – to był cudowny widok. Wieczorami, kiedy szliśmy do salonu, Nouchka zabierała karton z kotką i kociakami, przeciągając go do nas pod sam kominek. Nie było mowy, żeby zostawiła kocią rodzinkę samą w kuchni. Słodkie!
Z kolei rada Ezimah „nie dotykaj kociąt” wydaje mi się zupełnie nietrafiona: wręcz przeciwnie, dotykajcie ich jak najwięcej, oczywiście delikatnie, żeby je zsocjalizować. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Nie, Ezimah ma rację – na początku nie powinno się dotykać kociąt, bo faktycznie matka może je odrzucić, jeśli zapach przestanie jej odpowiadać.
Ojej! Pod żadnym pozorem nie dotykaj kociaków zbyt wcześnie, bo mogą przejść Twoim zapachem i mama może je odrzucić...
A poza tym, to według mnie to kocurek.