Kot obgryzający opuszki

J
Jadian Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Kilka tygodni temu zauważyłam, że moja kicia podczas lizania łapek podgryza je sobie zębami. Na początku myślałam, że po prostu wyciąga sobie jakieś zaplątane kamyczki albo kawałki żwirku. Jednak parę dni temu zobaczyłam, że jej opuszki są bardzo przesuszone i takie chropowate, więc podejrzewam, że to właśnie skutek tego obgryzania. Czy wiecie może, dlaczego ona to robi i jak mogę ją powstrzymać, zanim zrobi sobie krzywdę? Z góry dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli jego opuszki są suche, możesz je smarować olejkiem ze słodkich migdałów!

To powinno pomóc!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zachowanie, o którym wspominasz, kojarzy się z kotem, który pielęgnuje swoje pazurki, wyciągając je zębami. To instynktowny odruch, który pozwala utrzymać pazury w „gotowości do polowania”, zupełnie jak na wolności. Nie sądzę, żeby istniał związek między tym, co opisujesz, a suchą skórą na opuszkach (co zresztą nie jest niczym groźnym).

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Myślę, że powinna Pani skonsultować się z weterynarzem, aby przepisał coś na złagodzenie podrażnienia. Pani kotka się liże, co jeszcze bardziej podrażnia skórę i utrudnia gojenie. To ją dodatkowo drażni, przez co liże się jeszcze częściej – to takie błędne koło.

Trzeba również sprawdzić, czy kotka nie ma czegoś wbitego między opuszkami lub czy nie jest to infekcja pasożytnicza. Weterynarz sprawdzi to wszystko podczas wizyty.

Miłego dnia,

Pozdrawiam,

Solène

Przetłumaczony francuski
    G
    Grandchat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy jest Pani pewna, że ona sama uszkadza sobie opuszki?

Może ma je po prostu przesuszone od chodzenia po asfalcie, jeśli wychodzi na zewnątrz i mieszkają Państwo w mieście? Mogłaby Pani wrzucić zdjęcie, żebyśmy mogli lepiej to zobaczyć?

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post