Mój kociak bawi się w kuwecie
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzięki za rady, spróbuję tego wszystkiego. Ale jeśli chodzi o żwirek, to już próbowałam go zmieniać i nic to nie daje.
Wiem dobrze, że nie adoptuje się kociąt przed odstawieniem od matki, ale ona była porzucona przy gospodarstwie, bez matki, no i były tam dwa psy, które już ją zraniły. Co byście zrobili na moim miejscu? Powiedzielibyście: „no nie, ona jeszcze nie jest odstawiona, zostaw ją na pastwę losu”?
U mnie problemem jest mój kocur... jak któraś z kotek nie zakopie i on uzna, że śmierdzi, to zamiast pogrzebać w żwirku, żeby to zakryć, drapie w podłogę, w plastikowy pojemnik na czysty żwirek, w szafkę, w ścianę...... a że dalej śmierdzi, jak znowu powącha, to zaczyna drapać wszędzie, tylko nie tam, gdzie trzeba... GRRRRR lolll nie bez powodu ma ksywkę „Drapek”...
@P'titefleur: DWA miesiące. Odstawienie kociaka zajmuje 8 tygodni. Oczywiście, jeśli widać, że maluch ma jakieś „opóźnienie” i powinien zostać z mamą dłużej, to trzeba to uszanować, ale w zdecydowanej większości przypadków można zabrać kotka w wieku 2 miesięcy. Wiem to, bo tam, gdzie mieszkałam, mieliśmy kilka miotów... Ale NIGDY nie wolno go zabierać wcześniej, nawet jeśli wydaje się już odstawiony. Sama dostałam kiedyś kociaka, który miał półtora miesiąca i teraz cierpi na braki emocjonalne – nie odstępuje mnie na krok, a żeby była zadowolona, musiałabym ją chyba nosić na sobie 25 godzin na dobę...
Koleżanka zapytała, czy nie chciałabym jej przygarnąć (wiedząc, że akurat o tym marzyłam). Została znaleziona porzucona w pobliżu gospodarstwa. Ma już zabawki i drapak. Zachowuje czystość, ale problem w tym, że bawi się też w swojej kuwecie.
Myślę, żeby dopytać o to weterynarza, ale nie wydaje mi się, żeby to był jakiś problem zdrowotny.
Przygarnąłem z lasu trzytygodniowego kotka i nigdy nie bawił się w swojej kuwecie. Koty z natury są czyste i instynktownie z niej korzystają, wiek nie ma tu nic do rzeczy.
Nie bierze się kociaka przed ukończeniem trzech miesięcy... Myślę, że Twojemu maluchowi zabrakło wychowania przez mamę.
Skąd go masz?
Kup jej zabawki, a przestanie myśleć o kuwecie.
Skoro nie da się tak po prostu stwierdzić, czy to problem fizyczny czy psychiczny, radzę ci zadzwonić do kliniki weterynaryjnej. Weterynarze często mają odpowiedzi na tego typu pytania.
10 komentarzy na temat 10