Mój kociak bawi się w kuwecie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam mały problem z moją kotką. Ma między 2 a 3 miesiące (nie wiem dokładnie). W ciągu dnia często bawi się w kuwecie – nie tyle w niej „drapie”, co po prostu szaleje. Wygląda to tak, jakby na coś polowała, a dziś po południu to już w ogóle wyciągnęła kupę z kuwety na zewnątrz.

Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego ona tak robi i jak ją tego oduczyć. Dzieje się tak zarówno przy żwirku drobnym (piaskowym), jak i przy takim grubszym.

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Dzięki za rady, spróbuję tego wszystkiego. Ale jeśli chodzi o żwirek, to już próbowałam go zmieniać i nic to nie daje.

Wiem dobrze, że nie adoptuje się kociąt przed odstawieniem od matki, ale ona była porzucona przy gospodarstwie, bez matki, no i były tam dwa psy, które już ją zraniły. Co byście zrobili na moim miejscu? Powiedzielibyście: „no nie, ona jeszcze nie jest odstawiona, zostaw ją na pastwę losu”?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Niektóre kociaki mają taki etap, że traktują swoją kuwetę jak piaskownicę. Trudno im tego zabronić, bo wyciąganie kota z kuwety z głośnym „nie!” grozi tym, że w ogóle przestanie do niej zaglądać. U mojego malucha, który też przez to przechodził, po prostu odwracałam jego uwagę piórkiem, wędką albo rzucałam mu jakąś zabawkę. Przeszło mu po jakichś 2-3 tygodniach.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

U mnie problemem jest mój kocur... jak któraś z kotek nie zakopie i on uzna, że śmierdzi, to zamiast pogrzebać w żwirku, żeby to zakryć, drapie w podłogę, w plastikowy pojemnik na czysty żwirek, w szafkę, w ścianę...... a że dalej śmierdzi, jak znowu powącha, to zaczyna drapać wszędzie, tylko nie tam, gdzie trzeba... GRRRRR lolll nie bez powodu ma ksywkę „Drapek”...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój kociak robił to samo, jak tylko się u nas pojawił. Gdy tylko zacznie to robić, wyjmij go z kuwety, powiedz stanowcze „nie” i daj mu zabawkę. Mój przestał po tygodniu.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@P'titefleur: DWA miesiące. Odstawienie kociaka zajmuje 8 tygodni. Oczywiście, jeśli widać, że maluch ma jakieś „opóźnienie” i powinien zostać z mamą dłużej, to trzeba to uszanować, ale w zdecydowanej większości przypadków można zabrać kotka w wieku 2 miesięcy. Wiem to, bo tam, gdzie mieszkałam, mieliśmy kilka miotów... Ale NIGDY nie wolno go zabierać wcześniej, nawet jeśli wydaje się już odstawiony. Sama dostałam kiedyś kociaka, który miał półtora miesiąca i teraz cierpi na braki emocjonalne – nie odstępuje mnie na krok, a żeby była zadowolona, musiałabym ją chyba nosić na sobie 25 godzin na dobę...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Koleżanka zapytała, czy nie chciałabym jej przygarnąć (wiedząc, że akurat o tym marzyłam). Została znaleziona porzucona w pobliżu gospodarstwa. Ma już zabawki i drapak. Zachowuje czystość, ale problem w tym, że bawi się też w swojej kuwecie.

Myślę, żeby dopytać o to weterynarza, ale nie wydaje mi się, żeby to był jakiś problem zdrowotny.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przygarnąłem z lasu trzytygodniowego kotka i nigdy nie bawił się w swojej kuwecie. Koty z natury są czyste i instynktownie z niej korzystają, wiek nie ma tu nic do rzeczy.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie bierze się kociaka przed ukończeniem trzech miesięcy... Myślę, że Twojemu maluchowi zabrakło wychowania przez mamę.

Skąd go masz?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kup jej zabawki, a przestanie myśleć o kuwecie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Skoro nie da się tak po prostu stwierdzić, czy to problem fizyczny czy psychiczny, radzę ci zadzwonić do kliniki weterynaryjnej. Weterynarze często mają odpowiedzi na tego typu pytania.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post