Mój kot ma guzek w okolicy gardła

F
Faustinele Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę ten post, bo wyczułam u mojego 10-letniego kota wyraźny, dobrze odgraniczony guzek po lewej stronie gardła.

Nie wiem, czy martwię się na zapas, ale wczoraj wieczorem kot zwymiotował (zwrócił karmę), do tego zdarza mu się kichać 2-3 razy dziennie, a po każdym posiłku bardzo intensywnie oblizuje pyszczek. Zauważyłam też ubytki w sierści i połamane włosy w dolnej części brzucha.

Na ten moment apetyt mu jednak dopisuje.

Zamierzam umówić go do weterynarza, ale w ten weekend lecznica jest zamknięta.

Chciałabym poznać Wasze opinie, zanim tam trafimy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Cracotte
    Cracotte Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, piszę to trochę jako ostatnią deskę ratunku do osoby, która założyła ten wątek. Mój kot ma dokładnie to samo, identyczne objawy. Chciałabym się dowiedzieć, co ostatecznie zdiagnozowano u Twojego kotka? Weterynarze nie mogą znaleźć przyczyny, mimo że była robiona punkcja...
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Guzek u kota może mieć wiele przyczyn, a diagnoza zależy w dużej mierze od jego wielkości, konsystencji, wyglądu oraz tego, jak się zmienia.

Pojawienie się takiej zmiany może być spowodowane ropniem, co jest szczególnie częste u kotów wychodzących, gdyż może on powstać w wyniku zainfekowanej rany. W takim przypadku konieczne będzie zdrenowanie go i wyleczenie infekcji.

Może to być również torbiel – łagodna zmiana, którą czasem należy usunąć, jeśli na przykład utrudnia ona kotu przełykanie.

Niestety, u 10-letniego kota nie można też wykluczyć nowotworu (łagodnego lub złośliwego), który wymagałby badania, aby zdecydować o najlepszym leczeniu.

Pozdrawiam serdecznie,

Amélie

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post