Mój kot ma małe czarne kuleczki / strupki wokół odbytu

Wakamiz
Wakamiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, od jakiegoś czasu mój kot ma wokół odbytu takie małe czarne kuleczki, które wyglądają jak resztki kupy:

Mój kot ma małe czarne kuleczki / strupki wokół odbytu

Niby jej to jakoś specjalnie nie przeszkadza, ale nie wiem, czy dotykanie tego sprawia jej ból, czy po prostu nie cierpi, kiedy próbuje się ją tam wycierać (używałam tylko łagodnego olejku, ale przestałam, bo te strupki/kuleczki same odpadają, tyle że codziennie pojawiają się nowe i wyglądają inaczej).

Mamy niedługo wizytę u weterynarza, ale chciałam zapytać, czy może u kogoś z Waszych kotów też się to pojawiło? Może ktoś z Was może mnie nakierować na to, co to może być, bo w internecie nie mogę znaleźć nic podobnego.

Z góry dziękuję 😌

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • O
    Orignalnaturel8780 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, u jednego z moich kotów występuje to samo, ale to nie są żadne resztki kupy. To wydzielina z gruczołów okołoodbytowych (nie ma to związku z żadną infekcją), chociaż mój weterynarz nie potrafił wyjaśnić, skąd się to bierze. Pojawiło się to po operacji jakieś osiem lat temu i mój kot wciąż ma ten mały problem, który – swoją drogą – w niczym mu nie przeszkadza... Nie potrafię powiedzieć Wam nic więcej, ale jedno jest pewne: to na sto procent nie są resztki kupy!

Przetłumaczony francuski
    M
    Mothercat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć Wakamiz, Nie, to zupełnie nic takiego, to rzeczywiście tylko małe resztki kupki! Cała sztuka polega na tym, żeby dyplomatycznie przekonać Twojego kota, by pozwolił sobie wyczyścić „pupcię”, jak to ujął Blue Cat ;-)… bo wszystkie koty tego nienawidzą!!! Zamiast chusteczek (które zanieczyszczają środowisko, są drogie, a napis „specjalnie dla kotów” to zwykły chwyt marketingowy), używam ekologicznych chusteczek dla niemowląt lub po prostu wacika nasączonego organicznym olejkiem ze słodkich migdałów… a przede wszystkim stawiam na zdecydowany ruch połączony z uspokajającym tonem i komplementami. Nie daj się zastraszyć protestom mruczka podczas całej operacji czyszczenia!
    Przetłumaczony francuski
    Wakamiz
    Wakamiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wielkie dzięki! To prawda, mój kot ma za sobą trudną przeszłość i to na pewno ma na niego ogromny wpływ! Nie wiedziałem w ogóle, że istnieją specjalne chusteczki dla kotów – zapisuję to sobie i na pewno też spróbuję!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Niektóre „pospieszne” koty nie odcinają do końca kału podczas wypróżniania, stąd biorą się te małe resztki... Poza tym niektóre mruczki myją się znacznie rzadziej niż inne i tak jest pewnie w tym przypadku. Kot, który został zbyt wcześnie odseparowany od matki, będzie rzadziej mył tyłeczek, bo to właśnie kocia mama uczy maluchy „higieny intymnej”, intensywnie wylizując je po zrobieniu kupki. Później kocięta po prostu ją naśladują.

Istnieją specjalne chusteczki dla kotów do pielęgnacji pupy (na przykład Glandex). Nie musisz się martwić o żadne podrażnienia.

Żaden kot nie lubi, gdy dotyka mu się okolic tyłeczka, zresztą podobnie jest z pyszczkiem. Nie oznacza to jednak, że go to boli.

I ostatnia rzecz, bo potem kończą mi się już pomysły: możliwe, że to problem z hemoroidami, ale weterynarz od razu to rozpozna.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post