Mój kot ma małe czarne kuleczki / strupki wokół odbytu
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry, u jednego z moich kotów występuje to samo, ale to nie są żadne resztki kupy. To wydzielina z gruczołów okołoodbytowych (nie ma to związku z żadną infekcją), chociaż mój weterynarz nie potrafił wyjaśnić, skąd się to bierze. Pojawiło się to po operacji jakieś osiem lat temu i mój kot wciąż ma ten mały problem, który – swoją drogą – w niczym mu nie przeszkadza... Nie potrafię powiedzieć Wam nic więcej, ale jedno jest pewne: to na sto procent nie są resztki kupy!
Cześć,
Niektóre „pospieszne” koty nie odcinają do końca kału podczas wypróżniania, stąd biorą się te małe resztki... Poza tym niektóre mruczki myją się znacznie rzadziej niż inne i tak jest pewnie w tym przypadku. Kot, który został zbyt wcześnie odseparowany od matki, będzie rzadziej mył tyłeczek, bo to właśnie kocia mama uczy maluchy „higieny intymnej”, intensywnie wylizując je po zrobieniu kupki. Później kocięta po prostu ją naśladują.
Istnieją specjalne chusteczki dla kotów do pielęgnacji pupy (na przykład Glandex). Nie musisz się martwić o żadne podrażnienia.
Żaden kot nie lubi, gdy dotyka mu się okolic tyłeczka, zresztą podobnie jest z pyszczkiem. Nie oznacza to jednak, że go to boli.
I ostatnia rzecz, bo potem kończą mi się już pomysły: możliwe, że to problem z hemoroidami, ale weterynarz od razu to rozpozna.
4 komentarzy na temat 4
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665