Mój kot nie chce korzystać z kuwety, odkąd zaczął wychodzić na dwór?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Też mam kota, który przestał korzystać z kuwety, odkąd zaczął wychodzić na zewnątrz. Ponieważ zamykałam drzwiczki na noc (mam prześliczną 22-miesięczną kotkę bengalską z niezłym charakterkiem 🤪🤪), mała załatwiała się w garażu, więc w końcu zaczęłam zostawiać drzwiczki otwarte przez całą dobę. Tej zimy, po małej infekcji gardła, trzymałam ją w domu przez jakieś dziesięć dni i wciąż załatwiała się w garażu, mimo że jej kuweta jest zawsze bardzo czysta i stoi tuż obok drzwiczek. Nie rozumiem tego, bo Opium – tak ma na imię – była bardzo czysta, zanim zaczęła wychodzić........
Coco
- Czyść kuwety częściej (trzeba codziennie wybierać nieczystości, a cały żwirek wymieniać regularnie, od 1 do 3 razy w tygodniu przy żwirku mineralnym: zależnie od tego, czy koty wychodzą też na dwór, czy załatwiają się tylko w domu. Ja robię to na oko, gdy widzę, że warstwa na dnie jest już zbyt mocno zabrudzona moczem. Słabo znam żwirek silikonowy, więc nie orientuję się, jak często wymaga on całkowitej wymiany).
- Daj kilka kropel wybielacza na dno kuwety, zanim nasypiesz świeży żwirek.
- Masz kuwety kryte? Zdejmij pokrywy.
- Masz kuwety kryte z drzwiczkami? Zdejmij przynajmniej drzwiczki.
- Jeśli możesz, przetestuj dodatkową kuwetę (najlepiej byłoby postawić ją w łazience... to byłoby idealne rozwiązanie dla Tigresse, ale jeśli na dłuższą metę się nie da, spróbuj ustawić ją w miejscu, gdzie nie ma dużego ruchu).
- Sprawdź też inny rodzaj żwirku.
- Nie ignoruj też możliwych problemów ze zdrowiem, wizyta u weterynarza może być konieczna (najlepiej najpierw pogadaj z weterynarzem przez telefon).
Żeby ograniczyć „wpadki” w łazience (ale uwierz mi, lepiej żeby to była łazienka niż sypialnia... ^^): czyść wszystko białym octem (albo sodą), żeby maksymalnie pozbyć się zapachu. Dopóki problem nie zniknie, unikaj w łazience środków na bazie chloru.
To tyle, sorki za odpowiedź w dwóch częściach, ale coś mi się stało z przeglądarką :/
Cześć,
Wygląda na to, że Tigresse okazuje niezadowolenie z powodu swojej kuwety lub faktu, że musi się nią dzielić z Canaillou.
Czy w Waszym domu zaszły ostatnio jakieś zmiany?
Czy do tej pory chętnie dzieliła kuwety z Canaillou, czy może problem zbiegł się w czasie z pojawieniem się tego drugiego?
Czy łazienka jest dla niej na co dzień takim "bezpiecznym azylem"?
Poza tymi pytaniami (które mogą Was naprowadzić na przyczynę problemu), trzeba będzie przeprowadzić kilka prób. Może to zająć trochę czasu, zanim zrozumiemy, o co dokładnie chodzi i spróbujemy to wszystko rozwiązać:
(ciąg dalszy w kolejnym poście)
To normalne i całe szczęście. Przynajmniej nie musisz już sprzątać kuwety. :)
U nas w rodzinie Galla i tak na wszelki wypadek zostawiliśmy mu ją na jakiś czas, potem tylko na zimę, aż w końcu całkiem się jej pozbyliśmy.
7 komentarzy na temat 7