Mój kotek ssie kocyki i wyciąga pazurki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, kiedy mój kotek mruczy, "ssie" materiały, które akurat ma pod łapkami (kocyki, koszulki...) i przy tym cały czas wyciąga i chowa pazurki. Czy to może być spowodowane tym, że został zbyt wcześnie odstawiony od matki?

Z góry dzięki za odpowiedzi! :-*

Mój kotek ssie kocyki i wyciąga pazurki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Cap06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Zawsze miałam koty i wszystkie „ugniatały” (tak u mnie mówimy na te ruchy łapkami, z pazurkami lub bez, które naśladują odruch z czasów bycia oseskiem, kiedy to ugniatały brzuch mamy, żeby pobudzić wypływ mleka)!! To dla nich chwila czystej błogości, która faktycznie przypomina im czasy, gdy ssały matkę. Z czasem zazwyczaj zaczynają ugniatać już tylko wełniane rzeczy, a nie nas, ludzi – chyba że u podstaw leżą jakieś braki emocjonalne (zbyt wczesne odstawienie od matki, którego nie udało się później zrekompensować). Dorosły kot mojego znajomego ssał klatkę piersiową u wszystkich gości, u mnie też!!! To było dość dziwne uczucie!! Mama mojego obecnego kota padła przy jego narodzinach, więc musiałam mu to jakoś wynagrodzić, pozwalając mu ssać mój palec (ale tylko palec) oraz wełnę, a także ugniatać mnie i wełniane ubrania przez jego pierwsze miesiące u nas. Teraz, gdy ma już rok, nie ssie już niczego, ale ma na kanapie i łóżku swoje ulubione wełniane kocyki przeznaczone na takie chwile kojącej „regresji”, z których korzysta zazwyczaj przed snem. Twój kotek jest jeszcze mały, daj mu jakiś szalik albo stary sweter, żeby robił to na nim, a nie bezpośrednio na Tobie – dla Ciebie będzie to wygodniejsze, a on poczuje, że to jego własna rzecz!... To po prostu normalne zachowanie u kociaka! Nie martw się!!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki!! Ma niecałe 3 miesiące :S. Jak wyciąga przy tym pazurki, to boli, no ale cóż :/.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jeśli chodzi o to ssanie kocyków, to faktycznie może to być sygnał, że został za wcześnie odstawiony od mamy. Natomiast to, że wyciąga przy tym pazurki, wydaje mi się mniej niepokojące. Mnóstwo kotów tak robi, w tym te, które były z mamą wystarczająco długo. Mój kociak robi tak bardzo często, mimo że został od niej zabrany dopiero w wieku 4,5 miesiąca...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Podzielę się moją własną historią, która trochę zaprzeczy temu, co napisała Sahra, no ale cóż ^^

Twoja mała pewnie została za wcześnie zabrana od mamy albo oddzielono ją, jak była jeszcze malutka (co niestety czasem się zdarza).

Ja osobiście wzięłam kotkę (ma teraz dwa lata), kiedy mogła pić tylko mleko. (Żadnej wody). Skoro właścicielka zapewniała, że jest już całkiem odstawiona od piersi, ma 3,5 miesiąca i tak dalej, to uwierzyliśmy, a potem i tak okazało się, że pije tylko mleko --' Nie było już opcji, żeby ją oddać, żeby dokończyła ten etap.

Do dzisiaj jeszcze „ugniata” łapkami, jak się ją głaszcze, ale nie ssie. ^^

Więc powiedziałabym, że to po prostu zależy od kota :)

Niektóre będą ssać, a inne nie. ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możliwe, że został Ci oddany lub sprzedany za wcześnie i przez to spędził za mało czasu ze swoją mamą – tak mi się przynajmniej wydaje. A tak w ogóle, to w jakim on jest wieku?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój kot (Smoothie) też tak robił, weterynarz wyjaśnił mi wtedy dlaczego... To było jakieś 4 lata temu (no, trochę mniej... Jak Smoothie do mnie trafił, miał 3 miesiące i 17 dni), więc już nie za bardzo to pamiętam...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

U kotów taka reakcja często wynika z tego, że kotek został za wcześnie zabrany od mamy.

Dlatego ssie wszystko, co tylko ma pod łapkami!

Kociaki ugniatają brzuch mamy, okolice sutków, i robią to powoli przednimi łapkami! (Robią tak, żeby pobudzić wypływ mleka). Koty, które tak mają, ugniatają kocyk, a czasem nawet swojego właściciela. Zazwyczaj dzieje się to wtedy, gdy kotek został zabrany od matki przed ukończeniem 3 miesięcy. (Czy tak właśnie było w Twoim przypadku?)

Nie znam na to żadnego innego rozwiązania...

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post