Mój starszy kot chudnie w oczach
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry. Mój kot jest w dokładnie takiej samej sytuacji, zaraz skończy 19 lat. To już sama skóra i kości. Nie decyduję się na uśpienie, bo ona wciąż je i jeszcze daje radę wskoczyć na łóżko. Nie można jej zbytnio dotykać, bo jęczy, gdy tylko chce się ją podnieść. Zaczęła chudnąć jakieś dwa miesiące temu.
Wiem, że to już koniec. Zabranie jej do weterynarza to dla niej ogromny stres – zawsze tak było, więc pozwalam jej po prostu spokojnie odejść w domu. To nie robaki są powodem chudnięcia, bo ich nie ma. Myślę, że to po prostu starość i pożegnanie z życiem. Mam tylko nadzieję, że nie cierpi za bardzo. Dopóki ma apetyt i je, będzie ze mną.
Dzień dobry,
Biorąc pod uwagę objawy (i wiek kota), zdecydowanie radzę Panu/Pani wizytę u weterynarza, aby sprawdzić stan jego zdrowia. Choroba wykryta na wczesnym etapie jest zazwyczaj łatwiejsza do wyleczenia (a także mniej kosztowna).
To, co napiszę dalej, może być dla Pana/Pani trudne, ale to niestety również część życia każdego opiekuna:
W najgorszym przypadku (choroba nieuleczalna lub zbyt późna diagnoza), patrząc na wiek kota, weterynarz pomoże Panu/Pani podjąć decyzję (będzie mógł na przykład ocenić, czy kot cierpi, ile czasu mu zostało w tym stanie oraz jakie są sposoby, by przynieść mu ulgę, o ile takie istnieją...).
5 komentarzy na temat 5