Moja kotka nie znosi opatrunku po sterylizacji

J
Jumala Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

moja 5-miesięczna kotka jest świeżo po sterylizacji (ma dwie rany, po jednej na każdym boku). Ma duży opatrunek wokół brzucha, ale zupełnie go nie akceptuje. Zabieg miała o 9 rano, a już o 19 wyciągnęła wystający kawałek kompresu i gorączkowo lizała bandaż, próbując wyrywać sobie sierść.

Ponieważ udało jej się poluzować fragment opatrunku, pani weterynarz dała mi kołnierz. Pierwszego dnia to ją uspokoiło, ale dzisiaj (zabieg był we wtorek rano, mamy czwartek, czyli 2 dni po operacji) znalazła sposób, żeby lizać i wyszarpywać sierść przy bandażu, nawet mając na sobie kołnierz.

Weterynarz powiedziała mi, że opatrunek musi zostać przez 10 dni. Co o tym sądzicie? Mam wrażenie, że to przynosi odwrotny skutek i że byłaby znacznie spokojniejsza, gdyby go nie miała.

Czy wy też mieliście takie „trudne” koty, jeśli chodzi o opatrunki? Ciągłe pilnowanie jej i patrzenie, jak się męczy, jest wykańczające.

Wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Zgłoś

Zdjęcie szwów było wliczone w cenę sterylizacji, ale faktycznie mam wrażenie, że mogło to pójść o wiele lepiej!

W sumie skończyło się na 10 dniach z opatrunkiem i kołnierzem, a potem jeszcze przez 4 dni nosiła sam kołnierz. Myślę, że przynajmniej ten opatrunek można było sobie spokojnie darować!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Załóż jej dziecięce body, ja tak zrobiłam u swojej 😉

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

No i weterynarz zdjął dzisiaj opatrunek i szwy... ale oczywiście, mimo kołnierza, udało jej się wylizać i sama wyciągnęła jeden ze szwów! Przez to wszystko jest teraz całe czerwone, wyrwała sobie sierść i podrażniła skórę, więc wet założył jej większy kołnierz, który musi nosić jeszcze przez kolejne 4 dni! Ta sterylizacja to jakaś udręka!

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Tak, dokładnie o to chodzi. Słabo klei się do sierści, ale za to samo do siebie. Tylko że ona strasznie się wierci, kiedy chcę tam zajrzeć...

Przetłumaczony francuski
    Helixanne
    Helixanne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy możesz wrzucić jakieś zdjęcie? Bo możliwe, że ten klejący bandaż to opatrunek kohezyjny (typu Coheban) – on nie przykleja się do sierści, tylko sam do siebie!! Możliwe, że bez niego Twoja kotka czułaby się po prostu swobodniej...

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś
    Cześć! Uff, jak ja się cieszę, że nas to ominęło... sterylizacja przez brzuch, jeden szew, żadnego bandaża, żadnego kołnierza... to było miesiąc temu i teraz nie ma śladu! A jak to wygląda u Twojej kici pod tym opatrunkiem? Szwy są rozpuszczalne czy musicie jechać na zdjęcie? Chodzi o to, żeby mała ich nie wyciągnęła liżąc się... a liże się, jak dasz ranie trochę „odetchnąć”? Będę musiała pójść na zdjęcie szwów za 10 dni. Szwy widać tylko z jednej strony i wyglądają ładnie: nie ma zaczerwienienia ani opuchlizny, wszystko jest czyściutkie. Nie mogę sama zdjąć tego bandaża, bo to taka taśma samoprzylepna i boję się, że mała będzie się szarpać i powyrywa sobie futerko. Bardzo ciężko ją utrzymać przy takich zabiegach. Więc nie odsłaniałam tych szwów. Teraz bardzo dużo się liże i targa sierść, ale myślę, że to przez ten opatrunek. Nie mam pewności, czy dobierałaby się do samych szwów. Myślę, że spróbuję ją przetrzymać tak do poniedziałku i poproszę weterynarza, żeby zdjął jej ten bandaż w poniedziałek. Tak mi jej szkoda, biedactwo.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja ostatnia kotka miała dokładnie taką samą operację przez bok, ale tylko z jednym nacięciem na oba jajniki – pani weterynarz wyciągnęła ten drugi specjalnym haczykiem. Blizna była taka jak u kotki od Courgette, wcale nie większa, i też nie miała żadnego opatrunku. Jeszcze tego samego wieczoru biegała jak szalona.
    Przetłumaczony francuski
    Helixanne
    Helixanne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie, szew jest w środku. To, co widzisz, to dwa końce nici zawiązane w supełek, żeby można je było zdjąć po 10 dniach. Pozdrawiam. U moich dziewczyn było identycznie z tym widocznym supełkiem!! I powiem Ci, że jeśli chodzi o gojenie, to efekt jest naprawdę ekstra, blizna jest prawie niewidoczna!!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mahaât Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli chodzi o moje kotki, takie trochę dzikuski, które sterylizowałam: pierwsza miała założony opatrunek na szwie, ale zerwała go w jakieś dwie godziny i przy okazji wyciągnęła jedną nitkę. Dlatego przy kolejnych weterynarz zostawiła rany na wierzchu i nie było żadnych problemów, nawet przy podwójnych bliznach, takich jak u Twojej kotki.

Z ostatnią, która wcale nie jest dzika, było podobnie: też zerwała opatrunek, więc rana została goła, ale musiałam ją bardzo pilnować, bo była nie do opanowania.

Skonsultuj się ze swoim weterynarzem, ale czasem zwykłe body niemowlęce to świetna alternatywa – mniej krępuje ruchy i w sumie mniej denerwuje kota.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie, szew jest wewnątrz. To, co widzisz, to dwa końce nici, które są zawiązane, żeby można je było usunąć po 10 dniach. Pozdrawiam
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post