Moja kotka sika na plastiki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, mam mały problem z moją kicią, która sika na plastikowe rzeczy. Nieważne, w jakim pokoju je zostawię, ona sika do środka albo na nie. Nie rozumiem, dlaczego tak robi, skoro zawsze była bardzo czysta, a te małe wypadki zaczęły się dopiero niedawno. Czy myślicie, że nowa kuweta mogła to spowodować? Mimo wszystko z niej też korzysta.

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, Mam podobny problem z moją kotką. Od około dwóch tygodni prawie w ogóle nie sika do kuwety, tylko obok, a czasem nawet w salonie. Pojawiła się krew w moczu, co skończyło się wizytą u weterynarza i tygodniową kuracją lekami. Mimo to, ona nadal załatwia się poza kuwetą. To, co mnie dodatkowo martwi, to fakt, że stała się jeszcze bardziej wycofana niż zwykle. Wiem, że z natury jest strachliwa i dość „dzika”, ale teraz prawie w ogóle nie szuka kontaktu, nie przychodzi się łasić i mam wrażenie, jakby się mnie bała. Nie wiem już, co robić. Próbuję ją głaskać i uspokajać, kiedy tylko się da, oczywiście bez zmuszania jej, ale jest ciężko. Jak myślicie, czy to kwestia stresu, czy po prostu wynika to z jej problemów zdrowotnych?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Okej, dzięki Dockman, pójdę do weterynarza najszybciej jak się da – lepiej zapobiegać niż leczyć.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dockman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Nawet jeśli Twoja kotka od dawna zachowywała czystość, może się zdarzyć, że z dnia na dzień zacznie sikać poza kuwetą. Może to robić na kanapę, do Twojego łóżka albo nawet na plastikowe reklamówki.

– Pierwszą przyczyną takiego zachowania może być stres. Kot to bardzo wrażliwe zwierzę i kiedy nie czuje się dobrze, okazuje to w... dziwny sposób! Podczas gdy my, ludzie, kładziemy się na kozetce u psychologa, kot sika tam, gdzie mu się podoba.

Jeśli więc właśnie przemeblowałeś mieszkanie albo zmieniłeś coś w otoczeniu (na przykład jej żwirek), Twoja kotka może już nie rozpoznawać swojego świata. Jej zapach pewnie zniknął albo przestał być dla niej kojący!

Ale uważaj, takie zachowanie może być też objawem infekcji dróg moczowych.

Jeśli problem będzie się powtarzał, koniecznie skonsultuj się z weterynarzem.

Pozdrawiam.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Chodzi mi o takie reklamówki na zakupy, w stylu tych plastikowych z Auchan.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, możliwe, że to kwestia zapachu plastiku albo faktycznie samej zmiany kuwety. Więc kiedy mówisz „plastik”, to co właściwie masz na myśli?!
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post