Opinie o karmie mokrej Premiere Meat Menu?

E
Enopi35 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Po wielu poszukiwaniach udało mi się w końcu znaleźć karmę suchą, która moim zdaniem jest idealna – Amikinos.

Z kolei trochę bardziej męczę się z wyborem karmy mokrej, którą podaję im jako uzupełnienie diety.

Do tej pory dostawały Gourmet Perle, ale skład jest po prostu fatalny. Mam przez to wyrzuty sumienia – z jednej strony świetna sucha karma, a z drugiej taka słaba mokra.

W Maxi Zoo dostępna jest seria karm mokrych, której skład wygląda całkiem nieźle, ale chciałabym poznać Wasze opinie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnych recenzji na ich temat.

Składniki analityczne:

Białko 11%, tłuszcze 6%, popiół surowy 2,4%, włókno surowe 0,5%, wilgotność 79%, wapń 0,33%, fosfor 0,25%.

Skład:

42% kurczak (serca, 15% mięso, wątróbka), 16% serca indycze, 10% mięso z królika, 1% składniki mineralne, 0,2% olej słonecznikowy.

Zawartość wilgoci:

79%.

Dodatki na kg:

Dodatki dietetyczne: Witamina D3 200 IU, tauryna 1500 mg, mangan (siarczan manganu (II), monohydrat) 1,4 mg, cynk (siarczan cynku, monohydrat) 25 mg, miedź (siarczan miedzi (II), pentahydrat) 1 mg, jod (bezwodny jodan wapnia) 0,75 mg.

Co o tym sądzicie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

11% białka w mokrej karmie to zupełnie normalny wynik. Możesz szukać w nieskończoność karmy, która miałaby 30 czy 40% białka, ale nigdy takiej nie znajdziesz. Wszystko dlatego, że przy obliczaniu składników analitycznych bierze się pod uwagę wilgotność, która zajmuje bardzo dużą część procentową składu.

Są co prawda metody, żeby przeliczyć to na suchą masę, ale ich nie znam.

Zresztą te 11% to taki standard, a w żywieniu kota nie tylko białko się liczy. Ja osobiście nie spędzam sobie snu z powiek przy mokrych karmach – zazwyczaj i tak są lepszej jakości niż sucha karma, no i świetnie nawadniają. Według mnie te karmy są całkiem w porządku, sama zresztą przetestuję kilka z nich na moim kocie.

Przetłumaczony francuski
    E
    Esperance Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Ostatnio też robiłam sporo rozeznania w tym temacie.

Kupiłam na próbę puszki Premiere i smak kurczak-indyk-królik okazał się u nas prawdziwym hitem.

Moje kotki nie chciały jeść innych smaków poza wołowiną z sarniną, ale i tak jadły ją bez większego entuzjazmu.

Puszki z kurczakiem, indykiem i królikiem mają bardzo ładny kolor i przyjemną konsystencję.

W mokrych karmach zawsze jest mniej białka, bo zawierają one dużo wody.

Jednak w przeliczeniu na suchą masę wynik jest naprawdę solidny.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

A jaką mokrą karmę byście mi polecili?

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    W tej mokrej karmie jest w sumie tylko 15% mięśni – tak jest napisane na stronie, ale nie załapało się to w tym fragmencie, który tu wkleiłem. Co dokładnie macie na myśli, mówiąc, że to wygląda podejrzanie? Porównałem skład i analizę tej karmy z innymi, znacznie droższymi produktami i nie widzę jakichś wielkich różnic. Planowałem dawać moim kotom po 100g mokrej karmy dziennie (na każdego kota) jako dodatek do karmy Amikinos, do której mają stały dostęp.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, tak niska zawartość białka przy surowym składniku, takim jak kurczak na pierwszym miejscu w składzie, wydaje mi się trochę podejrzana. Oczywiście to nie ta sama skala co w przypadku paczki suchej karmy, ale mimo wszystko.
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post