Przeterminowany środek na odrobaczanie

Yume
Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, właśnie zauważyłam, że środek na odrobaczanie, który mi został, stracił ważność w kwietniu 2022 roku. Czy Waszym zdaniem podanie go zwierzakowi jest ryzykowne? Chodzi o Milbactor w tabletkach i ma to być podanie profilaktyczne.

Dziękuję za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Chrichridelbart76 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, podałam mojej kotce środek na odrobaczanie i właśnie się zorientowałam, że data na recepcie to 2023 rok. Zastanawiam się, czy jest jakieś ryzyko, że przez to zachoruje?
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Nie, nie ma żadnego ryzyka. Jedyne, co mogłoby się stać, to nieco mniejsza skuteczność, ale tak naprawdę leki zachowują swoje działanie jeszcze przez kilka miesięcy po dacie ważności (tak twierdzi mój weterynarz).

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki. Ona nie wychodzi na zewnątrz, więc ryzyko złapania robaków jest mniejsze, chociaż mam świadomość, że ono istnieje.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie sądzę, żeby było to „ryzykowne”, jednak działanie ochronne na pewno na tym ucierpi i będzie przez to mniej skuteczne. Może Pan/Pani zadzwonić bezpośrednio do swojego weterynarza i o to dopytać, żeby mieć pewność.

Pozdrawiam,

Vincent

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post