Sól fizjologiczna?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć, mam mały problem z moją 2-letnią kotką. Już 4 czy 5 razy zdarzyło się, że miała brązową wydzielinę w kąciku oka. Na początku nie działo się nic szczególnego, ale dzisiaj przy przemywaniu oka zauważyłam, że to miejsce jest mocno podrażnione, tak jakby „do żywego”, mimo że nie ma tam żadnego rozcięcia. Chciałabym prosić o jakieś rady, zanim wpadnę w panikę i udam się do weterynarza. (Małe wyjaśnienie: kotka nie wychodzi na zewnątrz i jest szczepiona).
@Cece76
Twój kotek ma ewidentnie koci katar. To śmiertelna choroba, jeśli nie zostanie wyleczona, a sama sól fizjologiczna nie jest zbyt skuteczna u kotów. Musisz natychmiast lecieć do weterynarza, żeby udzielił mu niezbędnej pomocy i wdrożył odpowiednie leczenie.
A po co niby kontaktować się przez maila!? Jeśli nie jesteś jakimś grubym trollem, to nie widzę żadnego powodu, żeby to robić.
Cześć! Mój dwumiesięczny kotek ma posklejane i trochę zaczerwienione oczka. Chciałabym się dowiedzieć, czy to zapalenie spojówek, czy może coś innego? Wcześniej był u pani, która przemywała mu oczy tylko wodą i wacikiem, ale nadal są posklejane, a do tego mały kicha. Co robić? Mam sól fizjologiczną – czy ona jest dobra do przemywania? Dziękuję za odpowiedź na maila: bernardoceane43@gmail
Tak, w każdym razie dobrze wiedzieć – o soli fizjologicznej wiedziałam, ale o wodzie nie.
Swoją drogą, kiedyś moja mała uratowana bidulka miała „śpiocha” przy oku i po prostu go zdjęłam, bo nie był przyklejony!! Dzięki, czegoś się o tej wodzie dowiedziałam!!
Wspaniała strona, pełna przydatnych informacji.
Dzięki, że jesteście.
Laurence i jej arka Noego uciekają już spać, miłego wieczoru i spokojnej nocy życzymy!
Mario,
Jak mówię o wodzie, to nie do środka oka, tylko na gazik, żeby usunąć te „śpioszki”, ale w sumie rzadko im się to zdarza!!!!
Laurence i jej arka Noego
Nie, jasne, gdybym tylko zauważył coś niepokojącego, to pójdę do weterynarza, bo sól fizjologiczna przecież nie leczy. :) Ale lepiej unikać przemywania wodą, bo ona podrażnia. Mnóstwo osób popełnia ten błąd.
Jeszcze raz dzięki!
No, teraz to się zgadzam, nie ma problemu,
Albo sól fizjologiczna, albo trochę wody, bo trochę mnie nastraszyłeś lolll
Dzięki za wasze odpowiedzi. Jeśli chcę tego używać u moich kotów, to tylko do przemywania, gdy mają te małe „śpioszki” w kącikach oczu. Poza tym nie mają żadnych szczególnych problemów.