Sterylizacja metodą boczną
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Nie, nie, wcale nie jest nowsza od tej drugiej =P
owariektomia = usunięcie jajników
histerektomia = usunięcie macicy. To spora różnica, Jocya.
Histerektomia to usunięcie macicy wraz z jajnikami, a owariektomia jest wtedy, gdy wycina się tylko same jajniki.
Ta, która idzie z boku, nie jest całkiem nowa, Moon?
O tak, margaux, bo szczerze mówiąc, bardzo chcę się dowiedzieć. Dzięki ptfelin, ty nazywasz to histerektomią, a mój weterynarz i weterynarz mojej siostry mówią na to owariektomia.
Może właśnie w tym tkwi różnica.
Nie, nie, obu sposobów uczą na studiach weterynaryjnych! Obie metody są poprawne i jak najbardziej legalne!
To sam weterynarz, zależnie od konkretnego zwierzaka czy własnego uznania, wybiera jedną z nich.
Wszystko zależy od sytuacji, ale nie ma tu żadnych ograniczeń, nakazów czy czegoś w tym stylu – oba sposoby można stosować i oba są tak samo skuteczne. =)
Wybieram się do weterynarza w tym tygodniu, więc dopytam o tę różnicę między nimi.
Candymarie, nie mieszkam wcale w małym mieście, a jednak mój weterynarz operuje przez brzuch.
Moje dziewczynki przeszły zabieg usunięcia macicy u weterynarza, bo powiedział mi, że dzięki temu unikną infekcji macicy.