Sterylizacja metodą boczną

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cléo (którą mam na domu tymczasowym) została wczoraj wysterylizowana.

Wszystkie moje dotychczasowe koty miały sterylkę przez brzuch, a u niej zrobili to na boku. Zawsze myślałam, że robi się nacięcia po obu stronach, a tu jest tylko jedna ranka po jednej stronie. Jest ona mniejsza niż ta na brzuszku.

Zastanawiam się, dlaczego metoda się zmieniła? Jaka jest właściwie różnica między nimi? Czemu niektórzy weterynarze robią to przez brzuch (tak jak mój wet), a inni z boku (tak jak ten od fundacji)?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

47 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Pierwszy raz o czymś takim słyszę!!! To pewnie to samo, tak mi się wydaje... W każdym razie nie licz na to, że dowiesz się ode mnie czegoś więcej, bo z chirurgii zwierzęcej jestem kompletną nogą!!! lol
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zgadzam się z Panem/Panią, ale zapewniam, że to prawda. Jeśli będzie Pan/Pani mieć kiedyś okazję, proszę zapytać o to swojego weterynarza, bo sama uważam, że to dość dziwne. Moja siostra ma kotkę syjamską i jej pani weterynarz z Ham też jej to potwierdziła. Proszę dać znać, jeśli kiedyś Pan/Pani o to zapyta, z góry dziękuję.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No ten twój weterynarz to jakiś głąb. Skoro nie ma już jajników, to nie bardzo widzę, jak ona mogłaby mieć ruję. To zupełnie tak jak u nas – nie miałybyśmy już okresu, gdybyśmy nie miały jajników.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dokładnie to samo mu powiedziałam, masz rację, ale on mi powiedział, że kotka może mieć ruję. Przysięgam ci, że to prawda – jeśli chcesz, zadzwoń do swojego weterynarza i zapytaj, sam zobaczysz, bo dla mnie to też jest po prostu niedorzeczne.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jeśli jajniki zostaną usunięte, to nie będzie już rui, Jocya. Usuwa się dokładnie to samo, niezależnie od tego, czy cięcie jest robione z boku, czy na brzuchu.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój weterynarz nie chce robić operacji z boku. Wyjaśnił mi, że przy nacięciu z boku potrzebny jest taki specjalny mały przyrząd do wyciągnięcia jajników – ma on kształt takiej jakby małej łyżeczki czy haczyka. On jednak nie chce go używać i woli otwierać kotkę na brzuchu, bo powiedział mi, że przy metodzie „z boku” czasem coś może pójść nie tak i u kotki może nadal występować ruja. Oczywiście nie będzie już miała młodych, ale ruja może zostać. Nie zdarza się to każdej kotce, ale jest takie ryzyko. Dlatego mój wet trzyma się metody otwierania brzucha, bo mówi, że tak jest o wiele lepiej i pewniej.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wiem, że ta metoda jest dosyć nowa i uważa się ją za nowatorską. Może chodzi właśnie o to, żeby skrócić nacięcie? Co do twojego ostatniego pytania, to pewnie kwestia medycznego punktu widzenia, coś w stylu starej i nowej szkoły? :)
    Przetłumaczony francuski
  • 47 komentarzy na temat 47

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post