Sterylizacja, moja kotka zaczyna zdejmować opatrunek!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam 6-miesięczną kotkę, która w środę miała zabieg sterylizacji. Ma założony opatrunek, ale od wczoraj albo od dzisiejszego rana zaczęła go zrywać... co robić? Tym bardziej, że zaczyna być już widać część rany...

Została normalnie zszyta (bo wiem, że są też inne metody „zamykania” rany).

Razem z rodzicami chcieliśmy już sami zdjąć ten opatrunek, bo i tak niewiele daje, ale boimy się, żeby nie zrobić czegoś głupiego... Asystentka weterynarza powiedziała, że koty zazwyczaj same zdejmują opatrunki po trzech dniach, ale nie powiedziała nam wprost, czy to w porządku i co dokładnie powinniśmy zrobić...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • H
    Husson Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

ma 10-centymetrową bliznę

Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
    Lulu Frnc
    Lulu frnc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moja kicia sama zdjęła sobie bandaż po tygodniu i wszystko było już ładnie zagojone. To zupełnie normalne, nie masz się czym martwić.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć! Ja, żeby moja kotka nie dobierała się do opatrunku, założyłam jej na brzuch grubą skarpetę narciarską (nie za ciasno, ale też nie za luźno).

O tak:

Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś
    Moja kotka jest po operacji i nosi kołnierz. Ma go mieć przez 10 dni, ale jakoś udaje jej się zrywać opatrunek. Musi go jednak nosić przynajmniej do poniedziałku – co robić, żeby go nie ruszała? To była poważna operacja na brzuszku.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    OK ;)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Szybko zniknie. 👌
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Blizny już prawie nie widać! Jest tylko mały strupek, ale naprawdę niewielki. No i proszę! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No nieźle, ale się tych wiadomości nazbierało! x)

U nas wszystko w porządku, weterynarz zdjął jej szwy w środę. Blizna jest dość spora, ale nie ma żadnej infekcji ani nic z tych rzeczy. Zresztą to taka malutka i drobniutka kotka, więc pewnie dlatego bardziej rzuca się to w oczy :)

Po operacji dostawała antybiotyki i leki przeciwbólowe.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zazwyczaj po tego typu zabiegu standardowo podaje się antybiotyk w zastrzyku, żeby uniknąć ewentualnych infekcji.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post