Sterylizacja, moja kotka zaczyna zdejmować opatrunek!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam 6-miesięczną kotkę, która w środę miała zabieg sterylizacji. Ma założony opatrunek, ale od wczoraj albo od dzisiejszego rana zaczęła go zrywać... co robić? Tym bardziej, że zaczyna być już widać część rany...

Została normalnie zszyta (bo wiem, że są też inne metody „zamykania” rany).

Razem z rodzicami chcieliśmy już sami zdjąć ten opatrunek, bo i tak niewiele daje, ale boimy się, żeby nie zrobić czegoś głupiego... Asystentka weterynarza powiedziała, że koty zazwyczaj same zdejmują opatrunki po trzech dniach, ale nie powiedziała nam wprost, czy to w porządku i co dokładnie powinniśmy zrobić...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lili r Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czy twój kot bierze jakieś antybiotyki? Moja suczka nie miała żadnego bandaża ani opatrunku na ranie, a szwy zostały zdjęte dopiero po 12 dniach. Miała jednak całkowity zakaz dotykania blizny, więc konieczny był kołnierz.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W ciągu 5 dni blizna powinna być już całkowicie zamknięta i czysta, więc nie musisz się już martwić o żadne drobnoustroje.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Problem polega na tym, że po zdjęciu bandaża robi się otwarta droga dla drobnoustrojów :( No i zwierzak może sam zacząć wyciągać szwy, a na to jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie :( Daj znać, co u Was.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie powinno być żadnego problemu ze zdjęciem opatrunku ;) Hope miała swój załozony tylko przez 48h. Zerknij tylko, czy blizna ładnie wygląda, czy szwy już zniknęły i czy mała się tym nie interesuje.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lili r Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja suczka miała operację 15 dni temu. Nie było żadnego opatrunku, ale za to przez 10 dni musiała nosić kołnierz w nocy i w ciągu dnia, kiedy nie było nas w domu. Wczoraj miała już zdjęte szwy, wszystko zagoiło się idealnie i w końcu koniec z kołnierzem!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Okej! Dzięki wam! Zadzwonię do niego ;)
    Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pod żadnym pozorem nie zdejmuj tego opatrunku... bo do rany mogą się dostać jakieś zanieczyszczenia i wda się zakażenie... poproś swojego weterynarza o kołnierz ochronny.

Ta asystentka weterynarza jest kompletnie do niczego...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mały kołnierz powinien załatwić sprawę.

Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post