Upały – jaka jest idealna temperatura dla kota?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Kilka dni temu wypuściłam kota na dwór, gdy było 29 stopni. Wrócił kompletnie zasapany. Ponieważ mieszkam na poddaszu, na czas upałów zabrałam go do mamy. Niosłam go w transporterze na piechotę przez jakieś piętnaście minut, starając się iść cieniem. Kiedy wyszedł z kontenerka, naprawdę się przestraszyłam: bardzo szybko oddychał, sapał i uspokojenie się zajęło mu około dwudziestu minut. Mimo to jego temperatura ciała była w normie.

Odbieram kota w niedzielę (mama nie może go dłużej trzymać), ale u mnie w domu wciąż jest gorąco i boję się, że taka wysoka temperatura utrzyma się przez całe lato. Stąd moje pytanie: od jakiej temperatury kot może zacząć odczuwać dyskomfort?

Chciałabym też poznać Wasze doświadczenia: ile stopni macie w domach? Czy Wasze koty czują się komfortowo?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Anne.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, okna nie są zabezpieczone, ale od dziś wieczorem będę go wypuszczać na noc, żeby móc spokojnie wywietrzyć. Dzisiaj rano wypuściłam go na godzinę. Pogoda pokazywała 22 stopnie, a kot wrócił z językiem na wierzchu i ledwo dychał, kiedy go zawołałam. Wzięłam go do domu i potrzebował dobrych 5 minut, żeby dojść do siebie. Czy to normalne, żeby kot aż tak dyszał? Dzięki, Anne.

Nie, przy 22 stopniach to niekoniecznie jest normalne. Ale możliwe też, że po prostu trochę poszalał po kilku godzinach nicnierobienia. Miej na niego oko przez najbliższe dni.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie, okna nie są zabezpieczone, ale od dzisiejszego wieczora będę go wypuszczać na noc, żeby móc wywietrzyć mieszkanie.

Dzisiaj rano wypuściłam go na godzinę. Prognoza pogody wskazywała 22 stopnie, a kot wrócił z wywalonym językiem i był całkiem zasapany, gdy go zawołałam. Wzięłam go do domu i potrzebował dobrych 5 minut, żeby dojść do siebie. Czy to normalne, żeby kot aż tak dyszał?

Dzięki,

Anne.

Przetłumaczony francuski
    S
    Syouban Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Zauważyłam, że niektóre koty są znacznie bardziej wrażliwe na upały niż inne. Moja kicia reaguje na nie bardzo silnie. Prawie przestaje jeść i rozciąga się jak długa na podłodze. Musiałam zamknąć przed nią piętro na poddaszu, bo robi się tam zdecydowanie za gorąco. Na parterze udaje mi się utrzymać znośną temperaturę, ale powyżej 26 stopni mała od razu przechodzi w tryb czuwania. Nienawidzi wody, więc nawet nie ma co próbować chłodzić jej mokrą ściereczką czy rękawicą. To, co zrobiłam, to zabezpieczyłam ogród. Wieczorem, jak wracam do domu, wypuszczam ją na zewnątrz. Zaszywa się w najchłodniejszych zakamarkach i myślę, że odrobina świeżego powietrza dobrze jej robi. A czy Ty masz zabezpieczone okna? Najlepiej otworzyć dwa wieczorem i w nocy, żeby trochę schłodzić mieszkanie.
    Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Świetna ta umywalka 😂 Kiri też na to nie wpadł 🤷

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Błogosławiona umywalka ^^

Nasze jeszcze na to nie wpadły.

Mamy też taki domowy patent: wieszamy mokre prześcieradło na suszarce do prania, zostawiamy je na jakieś 10-15 minut, a potem odpalamy wentylator (taki okrągły stojący), który stawiamy za suszarką (patrząc od naszej strony). Dzięki temu leci o wiele chłodniejsze powietrze. Używamy też drugiego wentylatora (kolumnowego), który stawiamy przy otwartym oknie wieczorem, kiedy robi się już chłodniej na zewnątrz. Nasz chłopak często wyciąga się tak, żeby łapać nawiew z obu wiatraków naraz.

Warto też przetestować sposób z wentylatorem (najlepiej takim dużym, okrągłym na nóżce) jako wyciągiem ciepła. Zamiast ustawiać go tak, żeby dmuchał do środka, skierujcie go w stronę okna, żeby wypychał gorące powietrze na zewnątrz. Często zaczynam od tego rano przez jakieś 10 minut, zanim obrócę go z powrotem w stronę pokoju.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Mały wentylator i delikatne zwilżanie futerka waszych kotów naprawdę pomaga – same też będą się wtedy częściej myć, co działa u nich tak samo jak nasze pocenie się.

Pamiętajcie o:

- butelkach z zamrożoną wodą owiniętych w ręcznik

- wrzucaniu kostek lodu do wody

A dla tych sprytniejszych: może i trochę ciasno i niezbyt wygodnie, ale za to jak chłodno!

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie to samo, mam w domu prawie 30 stopni. Rolety są cały czas zasłonięte, a okna otwieram dopiero po 22:30 (mieszkam w takim regionie, że upał trzyma tu do bardzo późna).

Kiri znosi to „jako tako”: jest mniej aktywna niż zwykle i trudno mi ją zachęcić do dłuższej zabawy. Daję jej też więcej mokrej karmy. Regularnie przecieram ją też wilgotną ściereczką.

A ona leży teraz „plackiem” na płytkach, kołami do góry.

To tyle :)

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Cześć!

Obecnie w naszym mieszkaniu regularnie jest 30 stopni. Nasze koty leżą jak placki, ale nie widać po nich, żeby cierpiały z powodu upału.

Dajemy im jeszcze więcej mokrej karmy (puszek) niż zwykle i ograniczyliśmy suchą. Wodę zmieniamy tak często, jak tylko się da.

Uważajcie jednak wieczorem, kiedy wietrzycie – istnieje ryzyko, że kot wypadnie przez okno, więc trzeba być bardzo czujnym, jeśli okna nie są zabezpieczone. Nie zmienia to faktu, że trzeba korzystać z wieczorów, żeby schłodzić mieszkanie. U nas wczoraj dyżurowaliśmy w salonie i sypialni, żeby pilnować, by koty nie pchały się na parapety.

Koty mają wyższą temperaturę ciała niż my, więc z natury trochę lepiej znoszą takie temperatury.

Mamy też taki trik: zero ekranów. Od tygodnia nie włączamy komputera ani telewizora. Może się to wydawać błahe, ale pozwala to obniżyć temperaturę w domu o jakieś 2 stopnie.

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, zamówiłam właśnie matę chłodzącą dla mojej kici (taką z żelem w środku), która ma obniżać temperaturę jej ciała, kiedy się na niej położy. Na razie nie wiem jeszcze, czy to faktycznie działa, bo przesyłka do mnie jeszcze nie dotarła.
    Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wszystko zależy od kota. Najważniejsze, żeby mógł pić i miał dostęp do chłodnego miejsca – to jest podstawa. Po prostu słuchaj go i bądź uważny na jego potrzeby :)
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post