Worki do kuwety – za czy przeciw?

Aurore Boréale
Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałabym wiedzieć, czy używacie specjalnych worków do kuwety, czy raczej nie.

Kiedyś ich używałam, żeby chronić dno, ale zawsze kończyło się na tym, że były całe podziurawione i sprzątanie tego to była niezła męczarnia. W końcu przestałam, ale teraz widzę, że plastik niszczeje od ciągłego kontaktu z moczem.

Czekam na Wasze opinie, dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Aurore Boréale
    Zgłoś

Wielkie dzięki, Neya!

Właśnie wyczyściłam kuwetę białym octem i nie ma już żadnych śladów, jest jak nowa!

Dzięki temu nie muszę kupować kolejnej ani znowu używać tych worków.

To świetny patent, który naprawdę ułatwia to całe sprzątanie kuwety.

👍

Przetłumaczony francuski
    Neya
    Neya Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No tak, Aurore Boréale :) Spróbuj zostawić na co najmniej 30 minut. Ja trzymam to dość długo, bo moja kuweta ma już 7 lat i przy dwóch futrzakach siłą rzeczy zostaje więcej śladów. Ale w każdym razie to działa – w ten sposób przywróciłam jednej z moich kuwet drugą młodość. Najważniejsze, żeby robić to regularnie.
    Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Zgłoś
    Lucretia, nie znam tych marek, ale w sumie myślę, że wszystkie są do siebie dosyć podobne. Neya, nie pomyślałam o tym, żeby umyć kuwetę białym octem. Spróbuję, ale pół dnia to będzie za długo dla mojej kici – ona zawsze, jak na złość, musi skorzystać z kuwety akurat wtedy, kiedy ją sprzątam!
    Przetłumaczony francuski
    Neya
    Neya Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Próbowałam tych worków do kuwety, ale zupełnie mnie nie przekonały. Ostatecznie z nich zrezygnowałam. Też mam plamy na dnie kuwety – to po prostu osad z kamienia. Zostawiam wtedy kuwetę do namoczenia na dobre pół dnia w wodzie z białym octem, a potem szoruję gąbką. Wszystko łatwo schodzi. Warto to robić co miesiąc, żeby nie musieć się później niepotrzebnie siłować :). To tańsze rozwiązanie niż worki, a do tego idealnie czyści i dezynfekuje.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wcześniej ich nie używałam, ale od kilku miesięcy też z nich korzystam. Mam kuwety, w których można wygodnie zamocować worki. To prawda, że często się dziurawią, ale mimo wszystko wymiana żwirku jest z nimi o niebo łatwiejsza niż bez nich.

Jeśli chodzi o markę, używam tych kupionych w sklepach zoologicznych (Qualipet i Fressnapf). Nie wiem, czy u nas w Polsce są dostępne te dwa sklepy (Fressnapf to nasze Maxi Zoo).

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Zgłoś

Ciflette, nie masz się co wstydzić kupowania tych najtańszych worków, skoro są skuteczne!

Mam niedaleko Carrefoura, więc zajrzę tam i sprawdzę, dzięki.

Przetłumaczony francuski
    C
    Ciflette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kupuję te worki w Carrefourze (marka własna, aż wstyd się przyznać). Ale mam kota, który nie za bardzo lubi ostrzyć pazurki na plastiku.
    Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedzi.

Właściwie to kuweta nie jest poplamiona, tylko plastik został zniszczony przez mocz. Nie uśmiecha mi się wymieniać całej krytej kuwety co trzy miesiące z tego powodu, a nie wiem, czy znajdę sam spód, który by pasował.

Ciflette, jakiej marki worków używasz? Może są jakieś solidniejsze.

Przetłumaczony francuski
    C
    Ciflette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie w sumie nie ma większych problemów z workami do kuwety, poza tym, że czasem trafiają się jakieś dziurki po bokach.

Przez przypadek trafiłem w Auchanie na taką kuwetę, która pozwala fajnie „zaczepić” worek.

Przy wymianie żwirku 2 razy w tygodniu i sypaniu go w odpowiedniej ilości, nie ma problemu z przedziurawionym workiem.

Przetłumaczony francuski
    Farfalla56
    Farfalla56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też próbowałam i u mnie ten sam problem – robią się dziury na dnie worków.

A co do plam, to nawet nie zauważyłam, bo moja kuweta jest bardzo ciemnoniebieska.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post