Wymioty po szczepieniu?

C
Chlemmette21 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, dzisiaj zabrałam moją 8-miesięczną kicię na pierwsze szczepienie (adoptowana ze schroniska, porzucona przez mamę, problemy z trawieniem, miała świerzbowca w uszach, potem zapalenie ucha i do tego niską wagę).

Kicia nie wychodzi na zewnątrz, więc szczepienie nie było pilne, ale że robi się coraz ładniej, chcemy pozwolić naszej małej odkrywać świat. Sterylizacja była planowana na koniec stycznia, ale dostała pierwszą ruję, więc musieliśmy to przełożyć!

Więc dzisiaj o 15:00 szczepionki Purevax RCP i Purevax FeLV. Nie miałam auta, więc musiałam kombinować i włożyłam transporter do wózka córki (mam 15 minut spacerem i robiłam tak już kilka razy bez żadnych problemów).

Ona bardzo tego nie lubi, więc cały czas miauczała. Po powrocie około 15:30 otworzyłam transporter, kicia wybiegła i nagle zwymiotowała na dywan, a potem było jeszcze pełno małych pawików wszędzie (najpierw resztki karmy, potem sama woda) przez jakieś 15-20 minut.

Zadzwoniłam spanikowana do weterynarza, pani doktor powiedziała, że to albo stres związany z transportem (może za bardzo nią trzęsło w drodze?), albo reakcja na szczepionkę.

Według niej ma innego pacjenta, który wymiotuje po każdym szczepieniu i przez to już go nie szczepią. Kazała nie dawać jej jedzenia do wieczora, a co do wymiotów, to zobaczymy przy dawce przypominającej za 4 tygodnie. 😔😔

Teraz odpoczywa w swojej budce, przyszła do mnie i pomruczała chwilę, jak sprzątałam po niej te wymioty.

Czy ktoś z was miał już taką przygodę??

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No i super! Bardzo się cieszę – i ze względu na nią, i na was 👌

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Po 24 godzinach też stawiam na stres związany z weterynarzem i transportem, bo zwymiotowała dosłownie zaraz po wyjściu z kontenerka, a szczepionkę miała podaną zaledwie 15 minut wcześniej. W każdym razie po porządnym spaniu szalała całą noc, obudziła mnie o 6:30, bawiła się z moimi córkami przez całe rano, jadła za czterech, a teraz ucina sobie popołudniową drzemkę 😁😁

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Potwierdzam, że stres związany z wizytą u weterynarza może mieć spore znaczenie. Żebyście mieli pojęcie – w przypadku naszego malucha jesteśmy „zmuszeni” wzywać weterynarza do domu, bo za każdym razem, gdy nasz mały potworek ląduje w transporterze, żeby jechać do weta, jest kompletny zestaw: wymioty i biegunka w środku murowane. ^^' Nieważne, czy jedziemy autem, czy idziemy pieszo (maksymalnie 15 minut drogi).

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Dzięki za wasze odpowiedzi. Jestem już spokojniejsza, ale nadal trzymam rękę na pulsie. Tak, pani weterynarz mówiła mi jeszcze w gabinecie, że mała będzie zmęczona. Od tamtej pory już nie wymiotowała. Najpierw zaszyła się w spokoju w garażu, a parę minut temu przyszła na górę, żeby zjeść kilka chrupek ze swojej miseczki, trochę się napić i poprzytulać do wszystkich. Potem zeszła z powrotem do swojego legowiska (ma ich pełno w całym domu, ale najwyraźniej jesteśmy dzisiaj dla niej za głośni ;) ). Regularnie do niej zaglądam, mruczy, kiedy tylko się pojawiam, więc na ten moment jest w porządku!
    Przetłumaczony francuski
    S
    Skythecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Szczepienie może nieco rozbić kota, a przede wszystkim bardzo go zmęczyć. Jeśli Twoja kotka ma dodatkowo wrażliwe jelita, radziłabym dać jej teraz spokój i nakarmić ją dopiero jutro rano. Pamiętaj tylko, żeby miała dostęp do świeżej wody i jakiś ciepły kącik do spania!

Jeśli wymioty nie przejdą w ciągu 24 godzin, zadzwoń ponownie do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Rzeczywiście, niektóre koty wymiotują po szczepieniu, a inne nie. Sam ogromny stres związany z transportem może być wystarczającą przyczyną wymiotów. W tym przypadku to podwójny stres. Nie martw się na zapas, jeśli wymioty ustaną w ciągu 24 godzin.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post