Anoreksja u kota – nie je samodzielnie już od tygodnia

S
Sisleyperle Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, bardzo potrzebuję waszej pomocy!

Od soboty 1 maja zauważyłam, że mój 10-letni kot przestał jeść (ale pił bez problemu). W poniedziałek (3 maja) postanowiłam zabrać go do weterynarza. Poza lekkim odwodnieniem, nie stwierdzono niczego niepokojącego. Lekarka przepisała mirtazapinę (1/2 tabletki przez 5 dni). Udało mi się mu ją podać i po kilku minutach faktycznie zaczął jeść. Cieszyłam się, ale krótko, bo po 30 minutach zaczął głośno miauczeć i wszystko zwymiotował. Myślę, że to dlatego, że był na czczo. Weterynarz powinien był mi powiedzieć, żeby najpierw podkarmić go strzykawką, zanim podam lek... pomyślałam o tym za późno. Kot nie daje się już głaskać i widzę, że przestał pić wodę. Ponieważ zaczęłam panikować, zabrałam go ponownie w środę. Lekarka zaproponowała hospitalizację: kroplówkę, antybiotyk i szukanie przyczyny przez badania biochemiczne, testy na FIV itp. Dzisiaj go odebrałam – usłyszałam, że wszystko jest w porządku, jest nawodniony i udało mu się zjeść odrobinkę pokarmu. Jednak jego białe krwinki (neutrofile) są na bardzo niskim poziomie. Dostał Kesium na 10 dni (rano i wieczorem) i znowu mirtazapinę, tym razem po całej tabletce co 3 dni. Całą tabletkę mam podać dopiero od piątku. Dostałam strzykawki i zalecenie, by karmić go karmą Hill's a/d – o czym weterynarz nie pomyślał na pierwszej wizycie w poniedziałek, przez co mój kot miał pusty żołądek przez kilka dni. Dziś jest niedziela 9 maja, wieczór, minął tydzień, a mój kot nadal odmawia jedzenia samemu, chociaż przynajmniej sam poszedł się napić. Karmię go strzykawką tą karmą a/d... nie wiem już, co robić! Zwłaszcza że po samej mokrej karmie chodzi do kuwety, ale ma biegunkę. Dodam, że byłam na urlopie u rodziców, gdzie często jeździmy na weekendy bez żadnych problemów, a teraz nagle po tygodniu przestał jeść. Musiałam skrócić wyjazd i wrócić do domu, myśląc, że to może otoczenie go zestresowało. Ale nie ma żadnej poprawy i kot w ogóle nie interesuje się jedzeniem. W poniedziałek wracam do pracy i martwię się, że przez cały dzień nic nie zje. Dziękuję za przeczytanie i za waszą cenną pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Marie336 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wiem, że ten post jest stary, ale mój kot przechodzi obecnie dokładnie to samo.

Czy udało się Państwu znaleźć jakieś rozwiązanie lub dowiedzieć się, co mu dolegało?

Dziękuję i mam nadzieję, że stan Państwa kocurka się poprawił.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Fortol jest nawet lepszy niż Nutriplus gel, ale niestety strasznie trudno go dostać. Jeśli uda Wam się go znaleźć, to żeby go dłużej przechować, możecie go przelać do foremki na lód i zamrozić. Wtedy po prostu rozmrażacie sobie po jednej kostce, kiedy akurat będzie potrzebna.
    Przetłumaczony francuski
    Quito
    Quito Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli pije, spróbuj podać Recovery Liquid albo Reconvales.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możesz się ze mną skontaktować, wchodząc pod mój awatar i klikając „wyślij wiadomość”. Jeśli chodzi o czas, jaki moja kicia potrzebowała, żeby zacząć znowu sama jeść, to trwało to około tygodnia do 10 dni, więc dość długo. Moja kotka nie miała jednak biegunki – koniecznie porozmawiaj o tym z weterynarzem, bo jeśli mała nie je i nie pije wystarczająco, to bardzo szybko się odwodni. Powinnaś zmiksować jej karmę bardzo drobno z letnią wodą, żeby zrobiła się taka zupa, którą podasz jej strzykawką. Musisz ją karmić na siłę i tak samo z wodą – ona absolutnie musi pić. Nutrigel podawaj rano i wieczorem, żeby ją porządnie wzmocnić.

Oczywiście najpierw kliknij w mój nick, żeby pojawiła się opcja „wyślij wiadomość”.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Miałam ten sam problem w zeszłym roku z moją kicią, która z dnia na dzień przestała jeść. Nigdy nie dowiedzieliśmy się dlaczego, bo wszystkie wyniki badań miała świetne. Tak jak Pani, karmiłam ją na siłę strzykawką, bo kot absolutnie musi jeść. Ale tym, co prawdopodobnie ją uratowało i co wcześniej pomogło też innemu mojemu kotu, jest Nutri-plus Gel. To taka pasta, którą podaje się rano i wieczorem – wyciska się około 2 cm na czubek palca i wkłada kotu do pyszczka. Jest bardzo smaczna, stawia zwierzaka na nogi, przywraca apetyt, a przede wszystkim dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Zastępuje normalne jedzenie, choć oczywiście kot musi też próbować jeść tradycyjne posiłki. Proszę jej też podawać wodę strzykawką. Koty nie lubią być karmione na siłę, ale często od tego zależy ich przeżycie. Powodzenia! Nutri-plus Gel kupi Pani u weterynarza, w aptekach (często na zamówienie) i w internetowych sklepach zoologicznych. https://www.lacompagniedesanimaux.com/nutri-plus-gel-120-grs.html Dzień dobry Ulalie, Odpisałam na Pani wiadomość i bardzo dziękuję. Nie wiem, jak mogę się z Panią skontaktować bezpośrednio przez prywatną wiadomość? Bardzo chciałabym porozmawiać, tak strasznie potrzebuję pomocy, proszę.
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Tak czy inaczej, mam nadzieję, że będziesz nas informować na bieżąco, jak rozwija się sytuacja

Mam nadzieję, że zobaczę poprawę... w przeciwnym razie muszę go znowu zabrać na dokładniejszą kontrolę. Dzięki za zainteresowanie.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Dzień dobry,

Na wstępie najmocniej przepraszam za moją spóźnioną odpowiedź. Dziękuję za zainteresowanie.

Minęło 10 dni i jedyną rzeczą, którą on akceptuje, są płynne przysmaki w tubkach (sticki). Odmawia wszystkiego, co stałe, nawet mokrej karmy, którą rozgniatam na papkę, żeby była jak najbardziej miękka. Zamówiłem już Nutrigel, który mi Pan/Pani polecił(a). Nie mogę się doczekać, aż go dostanę. Z kolei mój kot ma cały czas biegunkę – czy u Pana/Pani kota też występował ten problem? Po ilu dniach zaczął on jeść samodzielnie? Nie ukrywam, że jestem już na skraju rozpaczy i boję się, czy to nie jest jakiś inny problem (jelitowy lub coś innego). Czekam, aż podam mu ten żel i zobaczę, czy nastąpi poprawa. Po jakim czasie od podania żelu zaczął jeść sam? Przepraszam za tyle pytań, ale Pana/Pani pomoc jest dla mnie niezwykle cenna, dziękuję z całego serca.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W każdym razie mam nadzieję, że dacie nam znać, jak dalej rozwija się sytuacja.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Miałam ten sam problem w zeszłym roku z moją kicią, która z dnia na dzień przestała jeść. Nigdy nie dowiedzieliśmy się dlaczego, bo wszystkie jej wyniki badań były świetne. Tak jak Ty, karmiłam ją strzykawką, bo kot po prostu musi jeść. Ale tym, co prawdopodobnie ją uratowało – a wcześniej pomogło też innemu mojemu kotu – jest Nutri-plus gel. To pasta, którą podaje się rano i wieczorem: nakładasz około 2 cm na czubek palca i wkładasz kotu do pyszczka. Jest bardzo smaczna, stawia zwierzaka na nogi, przywraca apetyt, a przede wszystkim dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Może zastąpić normalne jedzenie, choć oczywiście kot musi też próbować jeść samemu. Podawaj mu też wodę strzykawką.

Koty nie cierpią być karmione na siłę, ale często to jedyny sposób, żeby przeżyły.

Powodzenia! Nutri-plus gel dostaniesz u weterynarza, w aptece (często na zamówienie) lub w internetowych sklepach zoologicznych.

https://www.lacompagniedesanimaux.com/nutri-plus-gel-120-grs.html

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post