Cześć, mam pytanie dotyczące mojego 6-miesięcznego kociaka. Czasami, gdy moja 11-letnia kotka śpi na łóżku, on kładzie się obok niej. Do tej pory wszystko wydaje się normalne, tyle że momentami podchodzi do niej bardzo powoli i zaczyna ją gryźć. Wcześniej gryzł ją raczej w plecy, a teraz celuje w szyję lub kark, przez co boję się, że zrobi jej krzywdę... Na razie nie wydaje mi się, żeby robił to mocno, bo kotka się budzi, pacnie go łapą dwa lub trzy razy bez większego przekonania i zasypia dalej, jak gdyby nigdy nic (ona jest raczej z tych uciekających, więc myślę, że gdyby ją bolało, to by miauknęła i uciekła), ale zastanawiam się, czy on chce jej zrobić przykrość, czy to tylko zabawa? Czy jest ryzyko, że ją zrani w ten sposób, czy po prostu chce zwrócić na siebie uwagę? Dodam jeszcze, że maluch był niedawno kastrowany, a kotka też jest już wysterylizowana.
Dlaczego mój kociak gryzie mojego drugiego kota?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć
Jak mówi Greylox, kociak (nastolatek) nie skrzywdzi kotki. Po prostu ją irytuje – chciałby się bawić, ale ona pewnie uważa, że ma już za sobą te czasy. 🙂
Ma 11 lat, to szacowny wiek, ale może sobie poradzić z tym „młodzikiem", który trzyma ją w gotowości. Z wiekiem może się uspokoić, ale może też zachować swój „wkurzający" charakter – tak jak mój Sammy, 6-latek, który uwielbia rzucać się na swojego kumpla Ti'cha, śpiącego pod kaloryferem, zawsze wieczorem około 19:00, czyli w porze krokietów... Grubasek zaczyna miauczeć z oburzenia, co zmusza mnie do oderwania się od komputera i pójścia nakarmić głodomorów... 😁
Liza
Dzień dobry
Jeśli Twoja kicia nie jest zestresowana przez malucha, nie masz się czym martwić. Jednak żeby tak zostało, radzę bawić się z kotkiem codziennie przez co najmniej 20 minut, a najlepiej dwa razy dziennie po 20 minut. Najlepiej w godzinach, w których zazwyczaj ma w zwyczaju zaczepiać starszą kotkę. Musi się wybiegać, wyskakać, wywspinać i porządnie zmęczyć. Półroczny kociak, nawet po kastracji, to prawdziwy wulkan energii – jeśli nie dasz mu możliwości wyładowania się, będzie szukał zaczepki u Twojej kici.
Zainwestuj w zabawkę do rozładowania emocji (typu Kickeroo marki Kong), żeby mógł ją gryźć i atakować do woli (dawaj mu ją tylko od czasu do czasu, żeby nie stracił nią zainteresowania).
Dzień dobry, możliwe, że Państwa kociak po prostu próbuje bawić się z kotką. Problem z gryzieniem może wynikać z niewłaściwie przeprowadzonego procesu odstawienia: kociak nie był pod odpowiednią opieką matki, która mogłaby mu wpoić pewne granice. W każdym razie Państwa kotka nie powinna mu na to pozwalać, aby maluch zrozumiał, że nie wolno mu tak robić nawet w formie zabawy. Jeśli przyłapią go Państwo na gorącym uczynku, można spróbować odwrócić jego uwagę „prawdziwą zdobyczą” (na przykład zabawką z myszką na końcu), żeby wiedział, co wolno mu gryźć, a czego nie.
Pozdrawiam,
Camille
15 komentarzy na temat 15