Kociak sam w ciągu dnia: jeden pokój czy całe mieszkanie?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Adoptowałam małego kociaka, ma 2,5 miesiąca i wiadomo, że kiedy muszę wyjść do pracy, to zostaje sam.

Na razie zamykamy ją w łazience z jej kuwetą, wodą, jedzeniem i całą masą zabawek ;) Tyle że jak tylko wracam do domu, mała jest jak naładowana bateria! Biega wszędzie i robi wszystkie możliwe psoty. Bawimy się z nią na maksa, gdy tylko wrócimy, ale czuję, że to przez to, że nie mogła się wyszaleć tak bardzo, jak by chciała w ciągu dnia.

Stąd moje pytanie: czy zamykacie swoje kociaki w konkretnym pomieszczeniu na cały dzień, czy puszczacie je wolno po całym mieszkaniu/domu? Jeśli je zamykacie, to w jakim wieku pozwalacie im już swobodnie biegać wszędzie?

Mamy mnóstwo kabli (telewizor, konsole), więc boimy się, że jak zostanie sama, to może zacząć je gryźć, a co gorsza, że porazi ją prąd :(

Dzięki wielkie za wasze opinie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jasne! Daj nam znać, co u Was. Myślę, że wszystko będzie dobrze! Nie będzie miała już tak ciasno. No i trzeba po prostu spróbować, żeby zobaczyć, jak to wyjdzie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Dzięki waszym radom próbuję dzisiaj zostawić łazienkę + korytarz + kuchnię do dyspozycji mojemu maluchowi. Korytarz jest na tyle długi, żeby mogła sobie trochę rozprostować łapy. Werdykt wieczorem po powrocie ;)

Jeszcze raz wielkie dzięki za rady ✌

Przetłumaczony francuski
    Farfalla56
    Farfalla56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli chodzi o kable:

Zawsze dawałam mojemu kociakowi swobodny dostęp do całego domu i nie jestem w stanie schować u siebie wszystkich przewodów.

Zauważyłam jednak, że kiedy zostaje sam, to mniej rozrabia i nie dobiera się do kabli. Poobserwuj go z daleka, żeby zobaczyć, jak się zachowuje, gdy nie ma Cię obok.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Piszę właśnie z prośbą o radę, bo mi też zamykanie jej w łazience (spokojnie, to nie jest klitka 1 m²) wydaje się słabe i szukam jakiegoś lepszego rozwiązania. Od razu powiem, że ona nie siedzi tam w ciemnościach, ma miejsce do spania, jedzenie i kuwetę (choć oczywiście na mniejszej przestrzeni niż wtedy, gdy ma do dyspozycji całe mieszkanie). Jasne, kable można schować, ale skoro pytam, jak radzą sobie inni właściciele, to może dlatego, że po prostu nie jestem w stanie ukryć wszystkich? I może też dlatego, że w pustym mieszkaniu bez nadzoru czyha mnóstwo innych zagrożeń, o których człowiek nawet nie pomyśli? Więc proszę, przestańcie tak napastliwie oceniać ludzi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, łazienka wydaje mi się trochę mała... kiedy nasze były małe, zostawialiśmy im kuchnię i salon (które są połączone!), a teraz mają do dyspozycji cały dom (oprócz nocy, kiedy zamykamy drzwi, bo inaczej przychodzą nas zaczepiać ^^). My też się martwiliśmy o kable (zwłaszcza te od komputera w salonie), więc zastawiliśmy je z boku drewnianymi deskami, żeby tam nie wchodziły... no dobra, może nie wyglądało to zbyt pięknie, ale przynajmniej koty tam nie zaglądały. Zabraliśmy je dopiero wtedy, gdy już trochę spoważniały 😉
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedzi! :)

@Sevv, bardzo kocham moje zwierzaki, ale nie ma co popadać w taką przesadę... Kociaki są o wiele bardziej niezależne, energiczne i zaradne niż niemowlęta... Wolę, żeby trochę się ponudziła w jednym pokoju, niż miałabym ją znaleźć martwą z kablem elektrycznym w pyszczku 😠

Wiem, że zostawianie jej samej w jednym pomieszczeniu, kiedy mnie nie ma, nie jest idealnym rozwiązaniem (oczywiście ma dostęp do całego mieszkania, gdy jestem w domu), ale tak jak wspomniała @Aurore Boréale, myślę, że będę to wprowadzać stopniowo, dając jej dostęp do kolejnych przestrzeni – najpierw tych, które nie stanowią zagrożenia, a potem zobaczymy, jak już kicia trochę spoważnieje. I tak jak piszesz @SolenneB, też mam obawy, że w dniu, w którym dostanie dostęp do wszystkiego bez mojego nadzoru, na pewno coś wywinie :D

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak moja kotka była mała, dawaliśmy jej do dyspozycji łazienkę, kuchnię i cały przedpokój, żeby mogła się wybiegać. Przy takim maluchu to w zupełności wystarczało, a co najważniejsze – było to dla niej bezpieczne.

Potem udostępnialiśmy jej kolejne pokoje, aż w końcu dostała całe mieszkanie, gdy tylko przestała tak bardzo fikać, czyli około 5. miesiąca.

W mieszkaniu naprawdę czyha sporo zagrożeń, o których człowiek czasem nawet by nie pomyślał, zwłaszcza dla takiego ciekawskiego kociaka bez nadzoru.

Dodam tylko, że rzadko zostawała sama, bo specjalnie wybraliśmy moment na adopcję tak, żeby być wtedy częściej w domu.

Przetłumaczony francuski
    Farfalla56
    Farfalla56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, daj mu całą przestrzeń, nawet jeśli na początku będziesz musiał schować doniczki i wszystko, co mogłoby go kusić do psot! Kot potrzebuje kilku osobnych stref (do zabawy, kuwety, jedzenia i odpoczynku), a trzymanie tego wszystkiego w łazience to nie jest najlepszy pomysł.

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak jesteś w domu, to czy on ma dostęp do całego mieszkania? Jeśli tak, to czemu nie dajesz mu go też wtedy, gdy Cię nie ma? Daj mu jakieś zabawki i poobserwuj jego zwyczaje – może on po prostu większość dnia przesypia? Trzeba spróbować i przekonać się, jak będzie.

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Twój kot trzyma czystość i korzysta z kuwety, najlepiej dać mu do dyspozycji całe mieszkanie! Problem w tym, że trzeba go przyzwyczaić do przebywania w całym domu już teraz, bo inaczej, jak tylko zyska tam dostęp, to będzie prawdziwa demolka!

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 20

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post