Mój kot ma powiększony brzuch przez płyn i anemię! Pomóżcie mi, proszę

E
Eliott2107 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Od kilku tygodni zauważyłam, że Eliott, mój 11-letni kot kartuski, ma powiększony brzuch, ale poza tym nie widziałam większych zmian w jego zachowaniu... Dla pewności poszłam z nim do weterynarza w piątek wieczorem... wyszłam z gabinetu kompletnie załamana i we łzach. Po badaniu krwi (które wykazało anemię – niskie czerwone krwinki), podczas gdy reszta wyników była niemal w normie, pani weterynarz zrobiła mu USG (bez golenia). Powiedziała mi, że obraz wątroby jest nieprawidłowy, jest tam mnóstwo płynu i czarne plamy. Bez żadnych dodatkowych badań stwierdziła, że prawdopodobnie zostało mu już mało czasu (od kilku dni do kilku tygodni).

Eliot wciąż ma apetyt, chociaż stracił trochę masy mięśniowej, i poza lekkim zmęczeniem wcale nie wygląda na chorego... Czy przychodzi Wam do głowy jakaś inna diagnoza??? Naprawdę kocham go bezwarunkowo i tak bardzo chciałabym mu pomóc. Dziękuję Wam bardzo.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    Zgłoś
    Tak, kamelia to może być świetny pomysł... Wybiorę się w tym tygodniu do centrum ogrodniczego i spróbuję na coś się zdecydować💕
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zrobiłam to samo z kamelią (jedna z moich suczek miała na imię Kamelia, to był akurat rok na literę „K”... moja córka była wtedy jeszcze mała 😀). Teraz wygląda wspaniale i o tej porze roku jest cała w kwiatach.
    Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    Dzięki Jamathe, tak, to trudne... staram się być silna i dzielna, ale pustka, którą zostawił, jest ogromna i bardzo bolesna. Bardzo brakuje mi jego obecności... tej łagodności... tak bardzo chciałabym móc go jeszcze pogłaskać i ukoić ból, patrząc w jego łagodne oczy. W tym tygodniu muszę odebrać jego prochy (to kolejny trudny etap)... przemyślałam to i porozmawiałam z synami... rozwiązaniem, które daje nam odrobinę spokoju, byłoby posadzenie drzewka przy naszej małej kamiennej ławeczce w ogrodzie i zmieszanie jego prochów z ziemią pod korzeniami... moglibyśmy wtedy patrzeć, jak to drzewko rośnie i wspominać go w pozytywny sposób... Mam do Was pytanie: czy macie pomysł, jakie drzewo lub krzew by się nadało? Nie mogę posadzić nic dużego, jak dąb, bo nie mam tyle miejsca... nie chciałabym się pomylić. Z góry dziękuję. Christine
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jamathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak strasznie mi przykro....... Przesyłam Wam mnóstwo siły i odwagi.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Eliott odszedł od nas dziś rano. Pierwsza diagnoza okazała się słuszna... nowotwór wątroby z przerzutami w bardzo zaawansowanym stadium. Zdecydowaliśmy się go już nie wybudzać... najbardziej niesamowite jest to, że do samego końca jadł z apetytem, bo to ja go karmiłam... w skrócie, prawdziwa kulka miłości... prawie 12 lat niesamowitej historii i ogromna, nie do opisania pustka... dziękuję, że mnie wysłuchaliście. To bardzo ważne, żeby w cierpieniu nie czuć się samotną. Wszyscy jesteście wspaniałymi ludźmi 💕

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Niestety życie nie zawsze jest spokojną rzeką i nasze wspólne modlitwy nie zdołały pomóc Elliottowi.

Życzę Wam i Twoim synom dużo siły, żeby przetrwać te trudne chwile. Pustka jest rzeczywiście ogromna i trudno jest tak po prostu uwolnić się od wspomnień czy codziennych przyzwyczajeń...

Starajcie się pamiętać te dobre momenty, radosne chwile z tym kochanym chłopakiem... Co do reszty – oszczędziliście mu strasznego i niepotrzebnego cierpienia, za co na pewno jest Wam wdzięczny.

Jeśli poczujecie taką potrzebę, istnieją wirtualne cmentarze dla kotów, gdzie możecie upamiętnić swojego małego Elliotta, dodać zdjęcia czy opisać Waszą historię... to pomaga pielęgnować pamięć. Kiedy odeszła moja pierwsza suczka, bardzo pomogło to mojej córce.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo mi przykro z powodu Państwa straty. Zrobili Państwo wszystko, co było trzeba, co oczywiście nie umniejsza smutku. Wszyscy tutaj wiemy, jak ogromnym bólem jest śmierć ukochanego kota. Wspieramy Państwa myślami. Dużo sił.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Dzień dobry wszystkim,

Los nie był łaskawy dla Eliotta... podjęliśmy tę trudną decyzję, żeby nie wybudzać go już po operacji, nowotwór był o wiele, wiele za bardzo zaawansowany... mamy złamane serca, strasznie nam go brakuje... zostawił po sobie ogromną pustkę... nadal jesteśmy w szoku... to jednak był rak wątroby... pierwsza diagnoza okazała się trafna... wszystko potoczyło się tak szybko... 6 dni... to niewiarygodne... najbardziej niesamowite jest to, że do ostatniej chwili jadł z wielkim apetytem... do końca pozostał piękny, z tym swoim spojrzeniem, tak pełnym wyrazu i miłości. Takiego go zapamiętam. Trzymaliśmy go w ramionach, dopóki nie zasnął... po narkozie zwymiotował... tak bardzo boli... dziękuję, że byliście z nami w tych trudnych chwilach.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Ups, sorki, ta przeklęta autokorekta... Elliott... 🤞🤞🤞

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post