Ciężarna kotka i problemy z zachowaniem kocura

Weary18
Weary18 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, z góry przepraszam za długość posta i błędy – niestety zmagam się z dysortografią...

Jestem tatą dwóch persów Loof Golden i Silver Shaded – mojej kotki Opale i kocura Ouragan (doprecyzuję, że to nie są ich imiona rodowodowe, tylko takie domowe, oficjalnie w papierach nazywają się Nyméria i Onizuka).

Moja kicia Opale jest w ciąży, niestety nie wiem dokładnie, który to dzień. Na początku marca kocur próbował ją kryć, ale bezskutecznie, bo był jeszcze za młody. Ostatnie zbliżenie, jakie widziałem, było 10 kwietnia 2019 roku. Więc moja kotka powinna lada chwila rodzić. Czuję kociaki po bokach, jej brzuch jest twardy i ma kształt gruszki, ale nie czuję jeszcze ruchów maluchów. W zeszłym tygodniu byliśmy u weterynarza i powiedział, że wszystko jest w porządku (martwiły mnie takie małe, brązowo-czarne kropki na jej sutkach). Ale mimo że termin porodu jest już tuż-tuż, to wciąż nie ma mleka, jak lekko nacisnę sutki. A są one ogromne. Kicia spędza teraz mnóstwo czasu w wybranym przez siebie legowisku albo na kanapie obok mnie (jak jest w legowisku, to krzyczy, dopóki do niej nie podejdę i nie usiądę obok).

Zaczynam się już niepokoić! Wiem, że u persów ciąża trwa długo, ale weterynarz mówił, że poród powinien być na dniach, a tu ciągle nic.

Druga sprawa, w której potrzebuję pomocy: mój kocur Ouragan stał się nie do zniesienia, odkąd kotka zaszła w ciążę. Biega wszędzie, gryzie ją, atakuje, wyrywa jej całe kępki sierści. Nie dopuszcza jej do jedzenia, żeby samemu zjeść wszystko w mgnieniu oka – potrafi się nawet po tym zwymiotować, tak szybko pochłania karmę. Kotka przeszła na karmę dla kociąt ze względu na ciążę, a on walczy z nią, żeby zjeść jej chrupki zamiast swoich. Szczerze mówiąc, to się robi nie do życia – jest złośliwy, przestał słuchać. Kiedyś jak zaklaskałem w dłonie, to wiedział, że ma przestać broić, a teraz patrzy mi prosto w oczy i robi swoje dalej, jakby się ze mnie śmiał!

Wcześniej zawsze był bardzo grzeczny, kochany, czuły i delikatny dla swojej partnerki, nigdy nie był wobec niej agresywny. Weterynarz powiedział nam, że to może wynikać z tego, że poświęcamy teraz za dużo uwagi kotce i on jest zazdrosny. Próbujemy to jakoś nadrobić, jeszcze więcej go miziać, kupować nowe zabawki... krótko mówiąc: nie wiemy już, co robić. Całymi nocami wyje, ale nie do kotek – drze się pod drzwiami naszej sypialni, a jak tylko wstaniemy, to jest zadowolony i się uspokaja... szczerze, to mamy już go powoli dosyć...

Z góry dziękuję za pomoc, naprawdę jej potrzebuję. Weterynarz nie doradził mi nic innego, jak tylko zamknięcie go w osobnym pokoju do czasu porodu, ale biedaczek... nie uważam, żeby karanie go było dobrym rozwiązaniem...

Błagam, pomóżcie mi i pomóżcie jemu!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Zachowanie Twojego kocura jest dość częste, gdy w pobliżu znajduje się ciężarna kotka – dzieje się tak głównie dlatego, że zapach wydzielany przez samicę czy jej zachowanie po prostu się zmieniają. Mogę tylko polecić trzymanie się rad Twojego weterynarza: skoro teraz atakuje kotkę, to później może zacząć atakować maluchy. Koniecznie musisz ich rozdzielić. Jeśli chodzi o pojawienie się pokarmu, trudno mi powiedzieć coś konkretnego. Przygotuj sobie zestaw do samodzielnego karmienia kociąt na wypadek, gdyby mama nie miała mleka (pamiętaj, że trzeba je karmić co 2 godziny, w dzień i w nocy, rzecz jasna). Zapytaj swojego weta, co o tym sądzi. Czy wiesz, ilu maluchów się spodziewa?
    Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post