Mój kot nie wymiotuje kłaczkami! Czy to normalne??

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Piszę dzisiaj do was, bo jedna rzecz nie daje mi spokoju.

Mam rocznego kocura perskiego i on NIGDY nie wymiotował kłaczkami. Z 2-3 razy miał takie „odruchy wymiotne”, jakby próbował coś wykrztusić, ale bez skutku.

Nie wiem, czy to normalne, że ich nie wypluwa, czy powinnam się martwić? Czy jest to dla niego niebezpieczne?

Zaznaczę, że to kot niewychodzący, więc gdyby coś wykrztusił, na pewno bym to zauważyła.

Jest regularnie czesany.

Je karmę dla kociąt, która nie ma żadnego specjalnego działania na kule włosowe. Nie ma żadnych zaburzeń apetytu ani problemów z trawieniem czy wypróżnianiem.

Raz kupiłam mu trawkę dla kota w doniczce, ale w ogóle jej nie tknął.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Dzięki za Wasze odpowiedzi! W końcu dla świętego spokoju zadzwoniłem do weterynarza. Potwierdził mi, że jeśli kot ma apetyt, normalnie się załatwia i nie zmienił swojego zachowania, to nie ma się czym martwić. Część połkniętej sierści jest po prostu wydalana wraz z odchodami i nie każdy kot musi koniecznie wymiotować kłaczkami.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Nie jestem specjalistką od persów, ale jeśli regularnie go czeszesz, to nie ma powodu, by połykał tyle sierści, żeby aż wymiotować kłaczkami, czy się mylę?

Najlepiej podpytaj o radę osobę, od której masz swojego kota – ona na pewno będzie wiedziała lepiej niż my!

Przetłumaczony francuski
    N
    Negrita2 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Uważajcie, persy są bardzo wrażliwe na kule włosowe – mogą one powodować u nich silny ból brzucha. Koty muszą je koniecznie wydalić, bo inaczej może dojść do niedrożności jelit! W razie problemów skonsultujcie się ze swoim weterynarzem.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja też nie, od czasu do czasu podjada trawę i wymiotuje, ale nigdy kłaczkami.
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post