Mój kot wszędzie chodzi za małym kotkiem i bardzo dużo miauczy

X
Xlove96 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Wczoraj odebrałam małego kotka. Mój kot, który był już w domu, na początku był nieco bojaźliwy, podczas gdy maluch od razu wykazywał dużą ciekawość. Teraz mój kot chodzi za kociakiem krok w krok, jakby pilnował każdego jego ruchu i przy tym cały czas miauczy. Nie bardzo wiem, co to ma znaczyć. Już kilka razy przyłapałam ich na tym, jak się ganiają i pacają łapkami bez wyciągania pazurów, zupełnie jakby się bawili. Na ten moment mój starszy kot wciąż nie odstępuje małego na krok i non stop miauczy. Czy spotkaliście się już kiedyś z taką sytuacją?

Czuję się trochę zagubiona. Pomóżcie mi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chwytanie małej za kark, o ile odbywa się to bez przemocy, to po prostu gest dominacji. Jeśli mała nie zaczyna „piszczeć”, po prostu odpuść i na to pozwól.

Przetłumaczony francuski
    Fratoche
    Fratoche Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mam u siebie dokładnie taką samą sytuację. Kociak 2,5 miesiąca kontra 4-latek. Kocur i kotka. Mało tego, ten starszy podczas zabawy próbuje łapać małą za kark. Mój starszy kocur jest wykastrowany. Czy jest ku temu jakiś konkretny powód?

A jak tam u Was po tygodniu? Jak sytuacja wygląda na ten moment?

Z góry dzięki.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Sytuacja, którą opisujesz, wydaje mi się bardzo pozytywna. Starszy kot jest niesamowicie ciekawy malucha, a nawet wręcz nim zafascynowany – to naprawdę dobry znak, daleki od gwałtownego odrzucenia. Dopóki starszy nie urządza małemu regularnych chwytów judo, nie ingeruj. Zawsze traktuj starszaka priorytetowo, bo to on najbardziej przeżywa nową sytuację. Koty są terytorialne, więc to rezydent musi poukładać to sobie w głowie, żeby zaakceptować malucha „u siebie”. Jesteście na dobrej drodze, pozwól naturze działać (chyba że dojdzie do prawdziwej bójki).

Przetłumaczony francuski
    X
    Xlove96 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, pozwalam im na to, dopóki sytuacja nie robi się zbyt napięta. Ale to, że on cały czas miauczy, daje mi do myślenia, że jest trochę zestresowany. Nie chce, żeby maluch go dotykał. Za każdym razem, gdy mały się zbliża, on odskakuje, żeby zachować dla siebie komfortowy dystans. Myślę, że po prostu potrzebuje kilku dni, żeby się z tym oswoić... mój kot nie jest zbyt miziasty. Staram się więc poświęcać mu więcej uwagi, ale też nie chcę go za bardzo osaczać. Jego zachowanie w stosunku do mnie w ogóle się nie zmieniło. Za to kociak to straszny przylepa! Więc nie mam serca go odpychać, skoro tak bardzo domaga się kontaktu. Codziennie daję im też trochę smaczków, żeby obaj kojarzyli tę zmianę z czymś pozytywnym.

W każdym razie dziękuję za odpowiedź!

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Masz naprawdę duże szczęście, że starszak tak reaguje: wiele kotów bardzo źle znosi, przynajmniej na początku, pojawienie się nowego domownika. Rezydent ma czasem tendencję do zaszywania się w kącie, bo czuje się pozbawiony swojego terytorium.

W Twoim przypadku myślę, że starszy kot jest po prostu bardzo ciekawy.

Jeśli chodzi o zabawy, pozwól im na to. Interweniuj tylko wtedy, gdy zacznie się to przeradzać w poważną bójkę!

Mimo wszystko pamiętaj, żeby faworyzować rezydenta: poświęcaj mu więcej uwagi i pieszczot niż maluchowi, żeby nie poczuł się odtrącony.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post