Mój kotek liże mnie po oczach!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć / dobry wieczór,

od jakichś 2-3 dni mój kotek Roky za wszelką cenę próbuje lizać mnie po oczach.

Kiedy biorę go na ręce, mruczy, kładzie łapki na moim ramieniu, wystawia język i „ssie” mi oko (które oczywiście zamykam^^).

Może to brzmi błaho i pewnie martwię się niepotrzebnie, bo to pewnie po prostu oznaka czułości, ale boję się, że niechcący mnie ugryzie albo zadrapie w oko...

Chciałabym wiedzieć, czy powinnam mu na to pozwalać i czy mieliście już kiedyś podobne sytuacje? ;)

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi, od tamtej pory już tego nie robi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Oczy? Nie, tam jest pełno bakterii.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja też tak robi! Na szczęście woli ciamkać moje włosy, więc łatwo ją czymś zająć! Uważam, że to mega słodkie, ale tak jak inni, martwię się trochę o higienę...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja też liże mnie po oczach i twarzy, ale nie pozwalam jej na to zbyt często ze względów higienicznych ^^ Za to w zamian pozwalam jej ssać mój palec, kiedy tylko ma na to ochotę. U mnie to trwało jakieś 6-8 dni, a potem samo przeszło. Jeśli chodzi o higienę, to po prostu odwracaj jej uwagę – w końcu zrozumie, że ma przestać^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja też liże mi oczy i twarz, ale nie pozwalam jej na to za często ze względów higienicznych ^^ za to w zamian pozwalam jej ssać mój palec, kiedy tylko ma na to ochotę.
    Przetłumaczony francuski
    Teemteem
    Teemteem Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie napisałem, że Twój kot jest zestresowany, tylko że potrzebuje czułości i pocieszenia, takich chwil relaksu i wyciszenia. Zupełnie jak u Ciebie – kiedy przyjaciółka, przyjaciel czy brat serdecznie Cię uściskają, wcale nie musisz być zestresowana, ale jak to niesamowicie ładuje baterie!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Spróbuj odwrócić jego uwagę na inną część twarzy, uszy, szyję... właściwie tam, gdzie skóra jest cienka i dobrze ukrwiona, gdzie Twój naturalny zapach może go uspokoić... ale nie pozwalaj mu na okolice oczu – nie dlatego, że mógłby Cię ugryźć, ale ze względów higienicznych (kanały łzowe itp.). To po prostu powrót do czasów niemowlęcych, ciepła mamy, zapachów itd. To bardzo odstresowujące dla kotów, nawet tych starszych, i oznaka dobrego samopoczucia. Przynajmniej wiesz teraz, jak on się relaksuje w razie stresu 😋

Wielkie dzięki za odpowiedź, nie wiedziałam, że robi to ze stresu, na pewno skorzystam z Twoich rad, dzięki :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój kot, którego adoptowałam dwa lata temu po tym, jak został porzucony, uwielbia ssać moje uszy! Pozwalałam mu na to, jak był mały, bo myślałam, że tego potrzebuje. Teraz jest już dorosły, a i tak dalej to robi! Mnie to nie przeszkadza, ale faktycznie trzeba bardzo kochać zwierzęta, bo wiem, że nie każdy by to zaakceptował... Spróbuj dać mu do ssania wełniany kocyk, a poza tym dawaj mu poznawać swoją twarz, ale jeśli zacznie zachowywać się agresywnie, natychmiast przestań!

Wielkie dzięki za odpowiedź! Kocham zwierzaki, więc tak naprawdę mi to nie przeszkadza, pytam tylko z czystej ostrożności. Tak, pozwalam mu poznawać moją twarz, ale jak tylko ją widzi, to od razu liże mnie po oczach!

Przetłumaczony francuski
    Teemteem
    Teemteem Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Spróbuj odwrócić jego uwagę na inną część twarzy, na przykład na uszy albo szyję... ogólnie tam, gdzie skóra jest cienka i dobrze ukrwiona, bo tam Twój zapach najbardziej go uspokaja. Ale nie pozwalaj mu na okolice oczu – nie dlatego, że mógłby Cię ugryźć, ale po prostu ze względów higienicznych (gruczoły łzowe itp.). To zwykły powrót do czasów, kiedy był maluszkiem, kojarzy mu się to z ciepłem mamy, zapachem i poczuciem bezpieczeństwa. Takie zachowanie bardzo odstresowuje koty, nawet te dorosłe, i jest dla nich oznaką pełnego dobrostanu. Przynajmniej wiesz już, jak Twój mruczek może się zrelaksować w stresujących sytuacjach 😋
    Przetłumaczony francuski
    Augustineatry
    Augustineatry Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kot, adoptowany dwa lata temu jako porzucony znajda, uwielbia ciumkać moje uszy! Pozwalałam mu na to, kiedy był mały, bo czułam, że tego potrzebuje. Teraz jest już dorosły, a wciąż to robi! Mi to nie przeszkadza, ale wiadomo, że trzeba naprawdę kochać zwierzęta i nie każdy by na to pozwolił... Spróbuj dać mu do ciumkania wełniany kocyk, a jeśli nie, to pozwól mu poznawać Twoją twarz. Pamiętaj jednak – jeśli zrobi się agresywny, od razu przestań!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post