Moja kotka nie jest już taka sama po sterylizacji

C
Celiaglr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, wczoraj moja kotka (7 miesięcy) została wysterylizowana. Kiedy wróciła do domu, była bardzo zmęczona i wiem, że to normalne po narkozie. Od wczoraj jednak ciągle śpi i nie rusza się tak jak dawniej. Ma trudności z chodzeniem, a do tego czasami drży – to mija i po chwili znowu wraca. Chciałabym wiedzieć, skąd te dreszcze i dlaczego, kiedy próbuję ją podnieść, wydaje taki cichutki pisk, jakby ją bolało? Czy to normalne, że odczuwa ból, mimo że dostaje leki? Mam nadzieję, że to tylko tymczasowe, bo zupełnie zmieniła swoje nawyki, nie bawi się, nie ma siły się przemieszczać i izoluje się od wszystkich... Tak bardzo się boję, że już nie będzie taka jak wcześniej.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Alouettesimilaire1128 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, wysterylizowałam dzisiaj moją kotkę. Po narkozie w ogóle się nie rusza. Zrobiła się za to mega agresywna – zarówno w stosunku do mnie, jak i do swojej koleżanki, która też jest już wysterylizowana. Strasznie przy tym wyje i warczy. Nic nie je, nie pije i tylko śpi. W ogóle się nie załatwia. Czy to normalne?
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mariionalx Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka była sterylizowana we wtorek i od tamtej pory robi coś, czego wcześniej nigdy nie robiła. Wchodzi do kuwety, bawi się żwirkiem, ale w ogóle się nie załatwia, tylko po prostu tam siedzi i czeka. Czy to normalne? Co mam zrobić? Nie chcę, żeby tam spała, a tym bardziej boję się, żeby nie zainfekowała sobie rany.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Vavag37 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wielkie dzięki, to mnie uspokoiło 😁😁

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Jeśli już się wysikała, to całkiem dobry znak. Daj jej jeszcze trochę czasu na kupkę. Myślę, że kiedy się kładzie, szwy mogą ją ciągnąć, a każdy ruch (nawet ten najmniejszy) może powodować ból, na który nie jest przygotowana, i po prostu ją to zaskakuje.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś
    Okej, dzięki wielkie. Odkąd wróciła do domu, zrobiła trzy razy siku i ani razu kupy, ale dzisiaj jeszcze nic. Mam nadzieję, że uda się jutro albo jeszcze dziś wieczorem. Czy te drżenia i wzdrygnięcia, które ma, są normalne? Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy się kładzie.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Tak jak u ludzi, zwierzęta nie reagują tak samo na narkozę. Niektóre wracają do siebie w ciągu kilku godzin, innym zajmuje to kilka dni.

Ten zabieg jest wykonywany przez weterynarzy niemal codziennie, więc powikłania czy wypadki zdarzają się rzadko. Jednak operacja to zawsze duże obciążenie dla organizmu zwierzęcia, które zostało uśpione, poddane zabiegowi i zszyte. Zazwyczaj sterylizację wykonuje się w wieku 6 miesięcy, co pokrywa się z wiekiem kotki użytkowniczki Celiaglr. Jeśli chodzi o kotkę Vavag37, to faktycznie jest to nieco później niż zwykle, ale Twoja kotka wciąż jest młoda, więc powinna dość szybko dojść do siebie.

Podczas sterylizacji podwiązuje się jajniki z obu stron, a następnie je usuwa (układ rozrodczy jest bardzo silnie ukrwiony). Szwy są sterylne i opracowane tak, aby wywoływać jak najmniej reakcji, ale organizm i tak traktuje je jak ciało obce i z nimi walczy, co może być przyczyną lekkiego stanu zapalnego.

Dodatkowo po usunięciu jajników zszywana jest ściana brzucha Twojej kotki. Nawet jeśli weterynarz wykona tak małe nacięcie, jak to tylko możliwe, szwy mogą ciągnąć i sprawiać ból. Po sterylizacji lekarze zazwyczaj podają zastrzyki przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz wydają tabletki do domu.

Stres związany z pobytem w lecznicy oraz walka organizmu o regenerację męczą Twojego kota (tak samo jak człowiek jest zmęczony po operacji). To normalne, że kotka teraz dużo śpi. Najważniejsze, żeby rana ładnie wyglądała (zazwyczaj kontrola odbywa się 7 dni po zabiegu) i żeby kotka jadła.

Tak jak wspomniała Blue cat, warto zaproponować kotce mokrą karmę lub na przykład mieszankę chrupek z pasztetem, co może bardziej zachęcić ją do jedzenia.

Ból przy podnoszeniu wynika z tego, że szwy się naciągają, co może boleć, ale nie jest to powód do niepokoju.

Jeśli chodzi o Vavag37, zmęczenie i słaby apetyt nie są niepokojące (po operacji zawsze czujemy się fatalnie) i jest jeszcze zbyt wcześnie, by się tym martwić. Organizm, który walczy ze szwami i goi ranę, może mieć nieco podwyższoną temperaturę. Trzeba jednak pilnować, czy kotka korzysta z kuwety, bo to ważniejsza kwestia. Rana może sprawiać ból przy wypróżnianiu, ale ważne jest, żeby kotka przynajmniej szybko oddała mocz.

Miłego dnia!

Pozdrawiam,

Solène

Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś
    Cześć, słuchajcie, przedwczoraj (6.10.20) wysterylizowałam moją roczną kotkę. Od tamtej pory prawie w ogóle się nie rusza, tylko ciągle śpi albo leży. Czasem się trzęsie i tak jakby wzdryga. Trochę zjadła i piła wodę, ale martwię się, bo jeszcze ani razu się nie załatwiła. Dzwoniłam do mojego weterynarza i mówi, że to normalne, ale mi się to nie podoba. Pomóżcie mi, proszę!
    Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Potwierdzam. Moja kotka była taka osowiała przez dwa dni, a potem znów stała się prawdziwą furiatką :) Trzeba pilnować blizny (zwłaszcza jeśli ją liże), ale wszystko szybko będzie dobrze, nie martw się!
    Przetłumaczony francuski
    C
    Celiaglr Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W porządku, dzięki wielkie blue, uspokoiłeś mnie. Zrobię tak, jak mi poradziłeś 😊😊
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, W objawach, które opisujesz, nie ma nic niepokojącego – operacja była bardzo niedawno. Nie próbuj jej podnosić, bo szwy mogą ją ciągnąć i sprawiać dyskomfort. Dreszcze to sygnał lekkiego wychłodzenia organizmu, więc najlepiej przykryć ją jakimś miękkim, przytulnym kocykiem. Pozwól jej odpocząć w spokoju i odizolować się, jeśli tego potrzebuje – obolały kot często szuka ustronnego miejsca. Monitoruj tylko ranę; jeśli nie jest zabandażowana, dopilnuj, żeby nie wygryzała szwów. Zaproponuj jej raczej mokrą karmę, która jest bardziej apetyczna dla kota w okresie rekonwalescencji. Jeśli proces gojenia będzie przebiegał bez komplikacji, kicia na pewno wróci do dawnej formy. Daj jej spokojnie tydzień, zanim zaczniesz się na poważnie niepokoić.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post