Plamki wokół sutków mojej kotki

L
Lolita52 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim :)

Przez 17 lat miałam dużego norwega, a po półrocznej żałobie adoptowałam małą kotkę perską. Ma na imię Poupée i kończy dzisiaj 6 miesięcy.

Ale słuchajcie, zauważyłam małe czarne/brązowe kropki, które występują tylko w okolicach jej sutków. Wstawiam zdjęcia.

Warto dodać, że:

- nie jest w ciąży

- nie ma pcheł (w ogóle się nie drapie, przy sprawdzaniu gęstym grzebieniem nie znalazłam ani pcheł, ani ich odchodów)

- szczotkuję ją codziennie i to bardzo długo (ona to uwielbiaaa!)

Ponieważ od 2 miesięcy nic się nie zmieniło (czyli odkąd ją mam), myślałam, że to po prostu taka pigmentacja. Ale spróbowałam teraz potrzeć te miejsca nieco mocniej (oczywiście zachowując delikatność, spokojnie) i okazało się, że te kropki schodzą.

Jak myślicie, co to może być? Czy to coś poważnego? Powinnam próbować się tego pozbyć czy nie?

Jestem trochę zagubiona, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z czymś takim u żadnego z moich wcześniejszych kotów!

Wielkie dzięki za pomoc!

Plamki wokół sutków mojej kotki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli to „schodzi przy myciu”, możesz to przemyć gazikiem i na przykład mleczkiem do pielęgnacji, ale koniecznie bezzapachowym, coś w stylu Dexerylu.

Jeśli ona się nie drapie, to nie są to pasożyty. Sprawdziłeś/aś dokładnie całą skórę i te zmiany są tylko wokół sutków? Na tym trzecim zdjęciu też?

Wizyta u weterynarza dopiero za jakieś dziesięć dni, więc w międzyczasie zobaczysz, czy te plamki wracają.

Miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Wielkie dzięki za tę odpowiedź! Tak, też czytałam ten wątek o kotce w ciąży ^^

Nie, ona w ogóle się nie drapie, nie drapie się ani nie liże w tym miejscu bardziej niż gdzie indziej... Zamierzam oczywiście pójść do weterynarza, ale w tej chwili jest to u mnie bardzo skomplikowane...

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Przeszukałam internet w wyszukiwarce grafiki, ale nie znalazłam nic pewnego, co pasowałoby do tego trzeciego zdjęcia.

Powinieneś pokazać swojego kota weterynarzowi, żeby pobrał materiał do badań i go przeanalizował. Lepiej uniknąć testowania mnóstwa leków w ciemno, nie wiedząc, co to właściwie jest.

Ważne pytanie: czy to go swędzi? Jeśli tak, to pewnie drapie się mniej lub bardziej uporczywie i liże częściej niż zazwyczaj.

Świąd w pierwszej kolejności naprowadza na pasożyty.

Wklejam link do artykułu na Wamiz, gdzie znajdziesz listę dermatoz, zapaleń skóry i innych schorzeń, które mogą tu pasować.

https://wamiz.com/chats/guide/pathologies-cutanees-du-chat-0591.html

Znalazłam podobny przypadek na forum Doctissimo (zdjęcie dodane na końcu wątku), ale post okazał się mało pomocny, bo kotka (angora) była w ciąży i dyskusja zboczyła na inne tematy. Finalnie nie padło żadne konkretne wyjaśnienie w kwestii tych czarnych kropek 👌.

https://forum.doctissimo.fr/animaux/Chats/tetons-points-autour-sujet_43852_1.htm

Mam nadzieję, że pojawią się też inne porady.

Liza

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

A oto i kolejne!

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post