Wada zgryzu u kociaka

A
Athena666 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, od miesiąca mam małego persa, który ma teraz 3 miesiące. Kupiłam go z hodowli. Przy okazji wizyty na drugie szczepienie mój weterynarz zauważył, że kotek ma przesuniętą szczękę. Słyszę teraz sprzeczne opinie. Mój weterynarz mówi, że są trzy opcje: zgryz sam się naprostuje do 6. miesiąca życia, piłowanie kłów albo ich całkowite usunięcie. Z kolei weterynarz hodowczyni raz twierdzi, że to normalne i samo przejdzie, a innym razem sugeruje, że to ja coś zrobiłam kotkowi. Nie mam pojęcia, co robić. Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Zgłoś

To najważniejsze.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wiadomo, że o przodozgryzie można więcej powiedzieć dopiero po wymianie zębów na stałe, ale skoro weterynarz zauważył już jakieś przesunięcie, to znaczy, że faktycznie coś jest na rzeczy, inaczej by o tym nie wspominał. Ale nie martwcie się, to w żaden sposób nie przeszkadza im w normalnym życiu, a wręcz dodaje im takiego zabawnego, uroczego wyglądu.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Samej mi ciężko ogarnąć robienie zdjęć. Dam wam znać za 3 miesiące – mam nadzieję, że do tego czasu wszystko samo wróci do normy, trzymam kciuki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Żeby zobaczyć, czy kotek ma przodozgryz, musisz zrobić zdjęcie z przodu i z profilu w dużym zbliżeniu. Na tym, co wrzuciłaś, niewiele widać poza ząbkami, które wcale nie wyglądają na źle ustawione – górne kły zachodzą na dolne, a problem pojawia się dopiero w odwrotnej sytuacji. Wydaje mi się jednak, że widzę boczne przesunięcie dolnego kła po jego lewej stronie. Tak, rozumiem, że ten mail od weterynarza hodowczyni Cię uraził, sama też nie byłabym zachwycona. Czy on przypadkiem nie oskarżył Cię o jakieś zaniedbanie? Moja znajoma miała ten sam problem i usłyszała od hodowczyni dokładnie to samo – twierdziła ona, że kotek musiał jej upaść. Znajoma też „bardzo to doceniła” i nie krępowała się później zrobić jej odpowiedniej „reklamy”.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Przede wszystkim wielkie dzięki za wasze odpowiedzi. Za 3 miesiące muszę znowu iść do weterynarza, żeby sprawdzić, jak sytuacja się rozwija.

Na razie mały nie ma żadnych problemów z jedzeniem, więc po prostu go obserwuję.

Mój pers to kotek domowy, bez rodowodu.

To, co naprawdę mi się nie spodobało, to sugestia weterynarza hodowcy, że to niby ja coś zrobiłem mojemu kotkowi – i to jeszcze w mailu, a nie przez telefon.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję, wasze odpowiedzi bardzo mnie uspokoiły, bo strasznie mi zależy na moim maluchu.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, czy masz bezpośrednią informację od weterynarza swojej hodowczyni, czy to ona sama Ci to przekazała?

Opinia hodowczyni nie powinna być dla Ciebie zbyt istotna, bo nie jest ona ekspertką. Skoro dwóch weterynarzy uważa, że wszystko wróci do normy, to właśnie ich należy słuchać.

Najlepiej będzie trzymać się tego, co mówi Twój weterynarz – to on ma wszystkie dane i widział Twojego kota.

Mam nadzieję, że pomogłem

Lucas

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Podejrzewam, że Twój kociak ma przodozgryz, a u persów to wada dyskwalifikująca. Jeśli kupiłeś go „na kolanka”, to po prostu trzeba to zaakceptować, w przeciwnym razie możesz mieć roszczenia wobec hodowczyni. To absolutnie nie Twoja wina, że tak wygląda – niby jak miałbyś mu sam przemieścić szczękę? To typowa, słaba wymówka, którą stosują kiepscy hodowcy, żeby się wybielić. A ten weterynarz, który mówi, że to się samo naprawi... to kolejna ściema. Pewnie po prostu boi się stracić klientkę i nie chce Cię dobijać. Przodozgryz się nie cofnie, wręcz przeciwnie, z czasem będzie się pogłębiać. Co do usuwania zębów – jeśli mu to nie przeszkadza, to nie widzę powodu, żeby to robić. Zawsze będzie czas na taki zabieg, gdy kot będzie starszy i jeśli faktycznie zacznie mu to sprawiać dyskomfort. Miałem kiedyś persa z przodozgryzem, który został mi sprzedany właśnie jako kotek „na kolanka” z tego powodu. Żył z tym bardzo dobrze, a jedyny ząb, który musieliśmy usunąć, to dolny kieł, bo zaczął mu przeszkadzać przy jedzeniu, ale to dopiero około 7. roku życia. Tylko błagam, nie daj mu piłować kłów, to czyste barbarzyństwo. Usuwajcie je tylko wtedy, gdy zauważysz, że mu to dokucza albo zęby wbijają się w wargi. W przeciwnym razie nie ma sensu go niepotrzebnie męczyć.
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post