Schodząca skóra z opuszek

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mam taki problem.

Tydzień temu zauważyłam, że moja kotka ma popękane opuszki. Kupiłam jej balsam nawilżający i zaczęłam smarować jej łapki.

Jednak od kilku dni schodzi jej warstwa skóry. Normalnie jej opuszki są czarne, a teraz stały się różowe.

Czy odzyskają swój poprzedni kolor, czy już zostaną różowe?

Czy powinnam udać się do weterynarza? Wygląda na to, że jej to nie boli, je normalnie, bawi się jak zwykle i wszędzie skacze, tak jak zawsze.

Dziękuję bardzo za Waszą pomoc!

Schodząca skóra z opuszek

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

niestety na podstawie samego zdjęcia nie da się jednoznacznie stwierdzić, z czym mamy do czynienia... to, co Pani/Pan opisuje, wygląda na przesuszenie opuszek. Przyczyną może być drażniące działanie czynników zewnętrznych, takich jak zimno, wysoka temperatura lub kontakt z produktem chemicznym (na przykład płynem do mycia podłóg...). W takim przypadku należy zachować czujność, aby w miejscu uszkodzenia nie wdała się infekcja.

Może to być jednak również skutek schorzenia dermatologicznego, wrodzonego lub nabytego, albo bielactwa (które częściej występuje u młodych zwierząt, objawia się zmianami niezapalnymi i nie wpływa na ogólną kondycję zwierzęcia).

Możliwości jest więc wiele, podobnie jak ich stopień zaawansowania. Najbezpieczniej będzie teraz obserwować zmiany na łapkach kotki, ale także jej ogólne samopoczucie. Jeśli stan się pogorszy lub jeśli chce Pani/Pan uzyskać fachową poradę i się uspokoić, warto skonsultować się z weterynarzem.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź okaże się pomocna.

Miłego dnia!

Lucie

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jakiej maści użyłeś? Radzę ci na początek przestać jej używać i skonsultować się z weterynarzem. Może to nie mieć z tym nic wspólnego, ale nigdy nie wiadomo...

W każdym razie, to nie jest normalne.

Twój kot może teraz nie czuć bólu, ale to może się jeszcze zmienić. Też radzę wizytę u weterynarza i przede wszystkim – nigdy nie stosuj leczenia na własną rękę. Nigdy nie używaj produktów dla ludzi, poza tymi, o których wiadomo, że są bezpieczne dla zwierząt.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

NIE WYDAJE MI SIĘ, żeby to było normalne. Kolor zazwyczaj nie zmienia się w ten sposób, a jeśli już, to bardzo nieznacznie. Masz może ogrzewanie podłogowe?

RADZĘ ci wizytę u weterynarza – kot nie zawsze pokazuje, że cierpi.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post