Schodząca skóra z opuszek
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
niestety na podstawie samego zdjęcia nie da się jednoznacznie stwierdzić, z czym mamy do czynienia... to, co Pani/Pan opisuje, wygląda na przesuszenie opuszek. Przyczyną może być drażniące działanie czynników zewnętrznych, takich jak zimno, wysoka temperatura lub kontakt z produktem chemicznym (na przykład płynem do mycia podłóg...). W takim przypadku należy zachować czujność, aby w miejscu uszkodzenia nie wdała się infekcja.
Może to być jednak również skutek schorzenia dermatologicznego, wrodzonego lub nabytego, albo bielactwa (które częściej występuje u młodych zwierząt, objawia się zmianami niezapalnymi i nie wpływa na ogólną kondycję zwierzęcia).
Możliwości jest więc wiele, podobnie jak ich stopień zaawansowania. Najbezpieczniej będzie teraz obserwować zmiany na łapkach kotki, ale także jej ogólne samopoczucie. Jeśli stan się pogorszy lub jeśli chce Pani/Pan uzyskać fachową poradę i się uspokoić, warto skonsultować się z weterynarzem.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź okaże się pomocna.
Miłego dnia!
Lucie
Jakiej maści użyłeś? Radzę ci na początek przestać jej używać i skonsultować się z weterynarzem. Może to nie mieć z tym nic wspólnego, ale nigdy nie wiadomo...
W każdym razie, to nie jest normalne.
Twój kot może teraz nie czuć bólu, ale to może się jeszcze zmienić. Też radzę wizytę u weterynarza i przede wszystkim – nigdy nie stosuj leczenia na własną rękę. Nigdy nie używaj produktów dla ludzi, poza tymi, o których wiadomo, że są bezpieczne dla zwierząt.
NIE WYDAJE MI SIĘ, żeby to było normalne. Kolor zazwyczaj nie zmienia się w ten sposób, a jeśli już, to bardzo nieznacznie. Masz może ogrzewanie podłogowe?
RADZĘ ci wizytę u weterynarza – kot nie zawsze pokazuje, że cierpi.
3 komentarzy na temat 3