Guzek na głowie mojej kotki

C
Co_bb17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Odkryliśmy, że moja kotka ma guzek z jednej strony głowy, zaraz przed uchem.

Bardzo się martwimy, bo ona jest już starsza, ale jej zachowanie w ogóle się nie zmieniło. Ta kulka chyba jej nie boli, bo nie reaguje, kiedy się ją dotyka. Tylko ją to swędzi.

Mam nadzieję, że to zwykłe zgrubienie albo jakieś ukąszenie, ale ta zmiana jest dosyć duża...

Gdybyście mogli mi coś podpowiedzieć...

dzięki

Guzek na głowie mojej kotki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Anatol2 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Moja ma taką gulę za okiem, w miejscu, które odpowiada kości policzkowej. Jest wielkości śliwki! Na RTG wyszło, że to tkanka kostna, a nie nowotwór. Padła decyzja, żeby dać jej spokój i tego nie ruszać.

Po 18 miesiącach jedyne skutki są bardzo miejscowe. Swędzenie sprawia, że zrobiła się jeszcze większą pieszczochą, bo chce, żebym brał jej głowę w obie dłonie i delikatnie masował tę wypukłość. Trzymam kciuki, żeby dalej wiodła szczęśliwe życie i dziękuję mojemu weterynarzowi, że nie zaproponował żadnych drastycznych metod.

Thierry

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Cześć! Po kilku latach robię aktualizację tego posta: moja kotka miała ropień. Przeszła operację i wszystko skończyło się bardzo dobrze. Taka mała ciekawostka – podobno ropień w tym miejscu oznacza, że stawiła czoła przeciwnikowi; inaczej miałaby go na ogonie :) Tak czy inaczej, zachęcam was do wizyty u weterynarza w każdym takim przypadku, bo to mogło być coś innego, potencjalnie znacznie poważniejszego.

Przetłumaczony francuski
    A
    Anasoka Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, to prawda! W każdym razie wielkie dzięki. Martwi mnie to, że ta kulka jest wielkości mniej więcej monety 5 zł, więc jest dość duża i wypukła. Do tego nic go nie boli. Zastanawiamy się więc, czy to mimo wszystko może być jakieś ugryzienie... Jeszcze raz dzięki!

Cześć, piszę rok później, ale mój kot ma dokładnie to samo w tym samym miejscu, jutro idzie do weterynarza. Ta kulka rośnie, ale go nie boli i nie ma żadnego śladu po ugryzieniu czy czymkolwiek innym. Był u weta dzień przed pojawieniem się tej zmiany, bo był taki trochę bez życia, ale weterynarz stwierdził, że to przez upał. Chciałam się dowiedzieć, tak dla uspokojenia, co się ostatecznie okazało u Twojej kici i czy to nie było nic poważnego...

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Yyy... o co dokładnie chodzi?

Przetłumaczony francuski
    P
    Pixalss Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Błagam, naprawdę potrzebuję pomocy!

Co mam robić!!!

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

No tak, dokładnie! Tak czy inaczej, wielkie dzięki.

Martwi mnie tylko to, że ta kulka jest wielkości mniej więcej monety 5-złotowej, więc jest dość spora i wypukła.

No i jej to nie boli.

Dlatego zastanawiamy się, czy to mimo wszystko może być po prostu jakieś ukąszenie...

Jeszcze raz dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To może być zupełnie nic, ale ja zawsze wolę doradzić, żebyś to sprawdził, niż pisać, że to nic takiego...

Nie jestem weterynarzem, więc nie jestem w stanie ocenić sytuacji. Mogę Ci tylko powiedzieć, jak ja bym teraz zareagowała, po tym jak widziałam, jak mój kot cierpiał przez guzek, który wydawał mi się niegroźny...

Mam nadzieję, że to nic poważnego, ale jeśli to kleszcz, to tylko weterynarz będzie mógł odpowiednio pomóc i uśmierzyć ból.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Jasne, dzięki wielkie!

Mam nadzieję, że to faktycznie coś w tym stylu i nic poważnego...

Martwi mnie tylko to, że nie ma tam żadnej ranki ani małej czerwonej kropki, jak to zwykle bywa po ugryzieniu owada. Jutro idę do weterynarza, zobaczymy...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz iść do weterynarza, tak na wszelki wypadek...

Jeden z moich kotów miał kiedyś podobną gulkę i okazało się, że to przez ugryzienie kleszcza. Mój kot sam go sobie wyrwał, ale zostawił główkę pod skórą i wdało się zakażenie.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post