Kotka bez sutków
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Hej ponownie!
Wręcz przeciwnie – to właśnie tabletki albo kolejne ciąże mogą poważnie zaszkodzić jej zdrowiu. Jeśli nie ma żadnych problemów z sercem, zabieg będzie dla niej bardzo dobrym rozwiązaniem.
Boję się, że zabieg może być zbyt ryzykowny albo zbyt obciążający dla kotki w tym wieku... (Ma 10-11 lat).
Dlatego właśnie myślałam o tym, żeby zdecydować się na tabletki.
Co o tym sądzicie? Czy to faktycznie nie jest aż tak ryzykowne, jak mi się wydaje?
Hej ponownie,
Piszesz, że kotka jest „dosyć stara” – na litość boską, wysterylizuj ją w końcu! Tabletki antykoncepcyjne trzeba kategorycznie odrzucić w każdym przypadku.
Dzień dobry,
Tylko nie tabletki antykoncepcyjne – to niemal pewny rak listwy mlecznej za kilka lat. Sterylizacja może wydawać się na początku większym obciążeniem, zarówno pod względem finansowym, jak i zdrowotnym, ale szczerze mówiąc, wyświadczysz swojej kotce ogromną przysługę.
Tabletki to właściwie gwarancja raka listwy mlecznej. Jeśli chcesz zrobić swojej kotce prawdziwą przysługę, po prostu ją wysterylizuj raz a dobrze!
Cześć!
Jeśli kotka jest bardzo młoda i to jej pierwszy raz (jest pierworódką), to nie jestem tym zbytnio zdziwiona. W każdym razie, jeśli na świat przyjdą dwa zdrowe kocięta, będą one ssać te sutki, które są już na wierzchu. Tak naprawdę w sutkach, które nie są stymulowane, nie dochodzi do „magazynowania” pokarmu. Jeśli jednak urodzi się więcej niż dwa maluchy, trzeba będzie obserwować, czy pozostałe sutki wysuną się pod wpływem pyszczków kociąt. W miocie każdy maluch zazwyczaj wybiera sobie własny sutek, a ten najsilniejszy (dominant) zajmuje ten najbardziej mleczny.
9 komentarzy na temat 9