Kotka bez sutków

M
Margauxlc Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja kotka spodziewa się młodych. Ma 8 wyraźnie powiększonych gruczołów mlekowych, ale tylko na dwóch z nich widać sutki. Mam w związku z tym kilka pytań:

Czy to normalne?

Czy będzie jakiś problem z mlekiem zalegającym w gruczołach, które nie mają sutków?

Jak ona poradzi sobie z wykarmieniem wszystkich maluchów?

Z góry dziękuję za pomoc

Kotka bez sutków

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej ponownie!

Wręcz przeciwnie – to właśnie tabletki albo kolejne ciąże mogą poważnie zaszkodzić jej zdrowiu. Jeśli nie ma żadnych problemów z sercem, zabieg będzie dla niej bardzo dobrym rozwiązaniem.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Boję się, że zabieg może być zbyt ryzykowny albo zbyt obciążający dla kotki w tym wieku... (Ma 10-11 lat).

Dlatego właśnie myślałam o tym, żeby zdecydować się na tabletki.

Co o tym sądzicie? Czy to faktycznie nie jest aż tak ryzykowne, jak mi się wydaje?

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

Hej ponownie,

Piszesz, że kotka jest „dosyć stara” – na litość boską, wysterylizuj ją w końcu! Tabletki antykoncepcyjne trzeba kategorycznie odrzucić w każdym przypadku.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak jak inni piszą, nie dawaj swojej kotce tabletek antykoncepcyjnych. To prawda, że samo opakowanie jest tańsze niż operacja, ale jeśli podliczysz koszt wszystkich pudełek, które będziesz musiała kupić przez te wszystkie lata, to ostatecznie wychodzi to całkiem drogo. Istnieje też ryzyko, że o tabletce po prostu zapomnisz i znowu będą kocięta... Nie mówiąc już o ryzyku nowotworów listwy mlecznej czy innych chorobach. Pomyśl o swojej kotce i o jej przyszłości. A weterynarze często zgadzają się na płatność w ratach.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mahaât Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Tylko nie tabletki antykoncepcyjne – to niemal pewny rak listwy mlecznej za kilka lat. Sterylizacja może wydawać się na początku większym obciążeniem, zarówno pod względem finansowym, jak i zdrowotnym, ale szczerze mówiąc, wyświadczysz swojej kotce ogromną przysługę.

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tabletki to właściwie gwarancja raka listwy mlecznej. Jeśli chcesz zrobić swojej kotce prawdziwą przysługę, po prostu ją wysterylizuj raz a dobrze!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Dzięki wam obojgu za odpowiedzi, jestem już spokojniejsza! Będę to wszystko obserwować, żeby nie stracić żadnego malucha... To ma być jej ostatni miot. Planuję później podawać jej tabletki, bo faktycznie widzę, że jest już zbyt zmęczona na kolejne kocięta. Zresztą ta ciąża w ogóle nie była planowana – zostaliśmy zaskoczeni i po prostu nie zdążyliśmy z antykoncepcją.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Wczoraj wieczorem moja kotka się okociła. Mamy 5 maluchów. Kotka jest już dosyć wiekowa i to nie jest jej pierwszy miot. Jak myślicie, czy to przesądzone, że przeżyją tylko dwa maluchy?
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

Cześć!

Jeśli kotka jest bardzo młoda i to jej pierwszy raz (jest pierworódką), to nie jestem tym zbytnio zdziwiona. W każdym razie, jeśli na świat przyjdą dwa zdrowe kocięta, będą one ssać te sutki, które są już na wierzchu. Tak naprawdę w sutkach, które nie są stymulowane, nie dochodzi do „magazynowania” pokarmu. Jeśli jednak urodzi się więcej niż dwa maluchy, trzeba będzie obserwować, czy pozostałe sutki wysuną się pod wpływem pyszczków kociąt. W miocie każdy maluch zazwyczaj wybiera sobie własny sutek, a ten najsilniejszy (dominant) zajmuje ten najbardziej mleczny.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post