Mój kot nie chce się załatwić po 2 lewatywach

Anabrt
Anabrt Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mój kotek Lilou po dwóch lewatywach nadal nie robi kupy...

Już tłumaczę o co chodzi: to 10-letni kocur syjamski, ogólnie okaz zdrowia. Półtora roku temu miał kilka epizodów z zaparciami, ale nic poważnego. Zmieniliśmy mu wtedy dietę – sami mu gotujemy mięso i ryby na parze, dodajemy dużo błonnika (fasolkę szparagową, dynię, cukinię). Dolewam mu nawet trochę wody do jedzenia, bo nie pije zbyt wiele... Przez półtora roku był święty spokój.

Niestety dwa tygodnie temu zaparcia wróciły. Trwało to 2 dni, myśleliśmy, że to tylko przejściowe. Potem problem powrócił w zeszłym tygodniu i kiedy czwartego dnia nadal nie było kupy, poszłam do weterynarza. Zostawili mojego kocurka na lewatywę. Kiedy przyszłam go odebrać, był jeszcze mocno oszołomiony po narkozie, a weterynarz zapewnił mnie, że na zdjęciu RTG nie widział nic niepokojącego. Po powrocie do domu, gdy narkoza przestała działać, Lilou wrócił do swojego rytmu – jadł normalnie, chodził do kuwety na siusiu... ale kupy brak. I co najdziwniejsze – on nawet nie próbował się załatwić! Myślałam, że trzeba poczekać, aż układ trawienny znów ruszy, skoro po lewatywie jelita były całkowicie puste. Jednak po 4 dniach zadzwoniłam do weterynarza, żeby spytać, czy to normalne. Powiedział, że nie i trzeba go znowu zbadać. Pojechałam tam w ciągu godziny. Nowe badanie i werdykt: „Państwa kot znowu jest zapchany”. Kolejna lewatywa, tym razem pod sedacją. Przy okazji zrobiliśmy badania krwi, żeby wykluczyć inne problemy (np. tarczycę). Wyniki są w normie, poza lekkimi początkami niewydolności nerek. Nic groźnego, ale trzeba to monitorować. Według weterynarza ten problem sam w sobie nie mógłby wywołać aż takiego zaparcia. Podsumowując, wróciliśmy do domu, a mój kocur jest teraz na Laxatone (środek przeczyszczający) i cyzaprydzie (substancja czynna pobudzająca pracę jelit). Podaję mu też babkę płesznik (psyllium).

I tak minęły już 3 dni od wizyty. Nadal nie ma kupy... Lilou zachowuje się normalnie, ma apetyt, chodzi do kuwety oddać mocz, ale to wszystko. W ogóle nie próbuje się załatwić...

Zaczynam się zastanawiać: czy on mógł się tak zrazić tymi zaparciami albo pierwszą lewatywą, że teraz boi się załatwić? Czy możliwe, że celowo wstrzymuje kupę, bo kojarzy to z bólem? Jeśli tak, to jak mu pomóc?

Przepraszam, że tak się rozpisałam... Może ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Bardzo chciałabym to w końcu rozwiązać, bo nie chcę, żeby Lilou musiał mieć robioną lewatywę co tydzień... Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W normalnych okolicznościach raczej już tego nie znajdziecie...

(źródło: docti-cośtam-ssimo)

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przykro mi, że nie mogę Panu/Pani pomóc

Pana/Pani weterynarz na pewno będzie wiedział najlepiej, jak zdobyć ten lek – może skontaktować się z kolegą po fachu we Francji lub bezpośrednio z laboratorium

Przetłumaczony francuski
    B
    Biridi38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mieszkam w Portugalii i mój weterynarz nie wie, gdzie zamówić ten lek. Mam receptę, ale nie wiem, do kogo się z nią zwrócić!

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Raczej nigdzie go nie dostaniesz, bo lek zawierający tę substancję czynną już dawno został wycofany z rynku, a przynajmniej z aptek dla ludzi.

Skonsultuj się ze swoim weterynarzem – tak czy inaczej, to lek wydawany wyłącznie na receptę.

Przetłumaczony francuski
    B
    Biridi38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pilne

Chciałbym się dowiedzieć, gdzie udaje Wam się dostać cisapryd. Z góry dzięki za pomoc.

Przetłumaczony francuski
    S
    Sylvette blandin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mój kot ma zaparcie. Mimo leczenia u weterynarza nadal się nie wypróżnił. Nie chce też pić ani jeść. Muszę go zabrać dzisiaj albo jutro znowu do weterynarza na lewatywę.
    Przetłumaczony francuski
    S
    Sylvette blandin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mój kot ma zaparcie. Mimo leczenia u weterynarza nadal się nie wypróżnił. Nie chce też pić ani jeść. Muszę go zabrać dzisiaj albo jutro znowu do weterynarza na lewatywę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To Pan/Pani jest w stanie najlepiej to ocenić, mając kota przed oczami, ale nie odnoszę wrażenia, żeby zwierzakowi dokuczało ewentualne zaparcie. Nie chodzi przecież do kuwety 10 razy dziennie, żeby się wyginać i ostatecznie odejść „z niczym”...

Moim zdaniem to, co mu Pan/Pani podaje, jest bardzo dobrze przyswajalne, a co za tym idzie – raczej nie powinno powodować obfitych wypróżnień. Babka płesznik (psyllium) dodatkowo działa jako regulator pasażu jelitowego, więc jest na przykład mała szansa, żeby kot dostał biegunki.

RTG po 4 dniach pokazuje pełne jelito grube, ale to po prostu efekt zbierania się treści z tych 4 dni i nic więcej – to wcale nie musi oznaczać, że zwierzak jest zakorkowany.

Jeśli ma Pan/Pani wątpliwości, proszę go na 24–48 godzin przestawić na dietę opartą na tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela, śledź czy sardynka, i zrezygnować w tym czasie z babki płesznik. To powinno przyspieszyć pasaż jelitowy.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Możesz dodać do jego jedzenia olej parafinowy (jedną łyżeczkę). Nie ma on ani smaku, ani zapachu, nie dostarcza też żadnych składników odżywczych – służy jedynie do „naoliwienia” jelit, tak aby ułatwić poślizg stolca. Nie ma żadnych skutków ubocznych, no chyba że przesadzisz z dawką, wtedy mogą pojawić się niewielkie tłuste wycieki z odbytu.

Przetłumaczony francuski
    Anabrt
    Anabrt Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Courgette Et Canne A Pêche i dziękuję za Twoją odpowiedź!

Niestety przy drugiej lewatywie weterynarz zrobił mu ponowne prześwietlenie i jelito grube faktycznie było pełne stolca. Był on mniej zbity i suchy niż za pierwszym razem, ale kupa nadal tam była... A przecież przez 4 dni ani razu nie widziałem, żeby chociaż próbował się załatwić..

Mimo wszystko mam jeszcze cichą nadzieję, że to faktycznie dlatego, że nie czuje jeszcze potrzeby, a nie dlatego, że nie może albo się wstrzymuje.....

Odpowiadając na Twoje pytanie, dla przykładu w tym tygodniu daję mu kurczaka gotowanego w wodzie i fasolkę szparagową na parze. Wszystko bez żadnych przypraw. Dolewam do tego wodę (źródlaną z butelki) i raz dziennie podaję babkę płesznik w proszku. Nigdy nie ważyłem porcji, ale to tak mniej więcej 2-3 pełne łyżki stołowe (2/3 mięsa, 1/3 warzyw). I je tak 4 razy na dobę (3 razy w dzień, raz w nocy).

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post