Mój kot nie może jeść, pić ani się myć

M
Mimikado Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę do was, bo bardzo martwię się o mojego kota. To kocur, który najbardziej przypomina syjama seal point. Od prawie dwóch dni nic nie je, nie pije i w ogóle się nie myje. To nie tak, że nie chce albo nie ma apetytu – wygląda na to, że po prostu nie daje rady tego zrobić. Wczoraj wielokrotnie podchodził do miski z chrupkami, ale nie przełknął ani kawałka. Z wodą to samo, zupełnie nic. Próbowałam karmić go z ręki, ale to nie zadziałało (mimo że widać było, że się starał). Podawałam mu też inne jedzenie, a nawet mleko, którego nie ruszył, mimo początkowego entuzjazmu.

Do tego dochodzi problem z myciem się – kiedy tylko próbuje zacząć, nagle zastyga i nawet nie wystawia języka. Cała ta sytuacja trwa od środy wieczorem.

Dodam jeszcze, że wczoraj miał silny ślinotok (strasznie się ślinił) z nieznanego powodu. Wytarłam go i mam wrażenie, że od tamtej pory to nie wróciło.

Wydaje mi się więc, że to jakiś problem z pyszczkiem, może z językiem, sama nie wiem. Mój tata twierdzi jednak, że nic tam nie widzi.

Kot jest teraz bardzo słaby i nie wiem już, jak mu pomóc. Jeśli macie jakieś rady albo wskazówki, co powinnam zrobić, będę wam ogromnie wdzięczna. On jest jeszcze młodziutki, ma dopiero 3 lata, nie chcę go stracić. 😓🙏

PS: Mam dopiero 18 lat, nie jestem formalnie jego właścicielką, a mój tata odmówił zabrania go do weterynarza ze względów finansowych. Choć zależy mu na nim tak samo mocno jak mi.

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi,

miłego dnia. 😊

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Soadly
    Soadly Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To bardzo dobra wiadomość, że Twój kot znowu zaczął jeść i pić. To teraz najważniejsze. Jak tylko nabierze sił, szybko sam zacznie się myć. Jeśli jego sierść jest faktycznie posklejana, sucha czy w gorszym stanie, możesz go przetrzeć wilgotną ściereczką. Ale zobaczysz, że niedługo sam o siebie zadba – może po prostu jeszcze trochę go to boli. Opiekuj się nim dalej, a na pewno niedługo wydobrzeje!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć.

Wyczesuj swojego kota.

Tanie szczotki znajdziesz w marketach albo sklepach specjalistycznych, takich jak Maxi Zoo.

Możesz go też przetrzeć wilgotną myjką, żeby pomóc mu w pielęgnacji.

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Widać, że dobrze Państwo zrobili, zabierając go do weterynarza. Skoro je i pije, to najważniejsze. Myślę, że niedługo znów zacznie się myć, proszę się tym za bardzo nie martwić, najważniejsze, że ma apetyt. ^^

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Cześć wszystkim!

Dzięki wielkie za wszystkie wasze odpowiedzi.

Udało nam się wczoraj zabrać go do weterynarza i piszę, co mu dolega, bo może to info przyda się komuś innemu.

Okazało się, że poparzył sobie język – nie wiemy, jak to się stało, ale ma poparzone kubki smakowe na brzegach języka. Ma też zapalenie dziąseł. Dostał leki, które musimy podawać rano, w południe i wieczorem, oraz specjalną dietę, bo weterynarz bierze pod uwagę, że mógł poparzyć też przełyk przy połykaniu. Na szczęście jest już dużo lepiej, znowu je i pije. 😊

Mały minus: nie jest jeszcze w stanie sam się myć, więc pewnie będziemy musieli mu w tym pomóc, a to dla nas zupełnie nowe doświadczenie 🤔

Jeszcze raz dzięki i miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wytłumacz tacie, że jeśli będzie zwlekać, to albo kot umrze, albo i tak w końcu dacie za wygraną i zabierzecie go do weterynarza – a im dłużej będziecie czekać, tym wyższe będą koszty. Jeśli to zapalenie dziąseł, skończy się na zastrzyku przeciwzapalnym i ewentualnie antybiotyku, żeby przynieść mu ulgę. Weterynarze często idą na rękę i pozwalają rozłożyć płatność na raty (około kilkuset złotych, zależnie od zabiegu).

Kot, który nie przyjmuje pokarmu, jest w stanie bezpośredniego zagrożenia życia ze względu na ryzyko stłuszczenia wątroby.

Twój tata nie jest weterynarzem – to, że on nic nie zauważył, wcale nie oznacza, że kotu nic nie jest. Brak apetytu przez 24 godziny może się zdarzyć, ale 48 godzin bez jedzenia i picia (!) to nie jest sytuacja, która sama się poprawi od trzymania kciuków.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może połknął jakąś gąsienicę, może to zatrucie... w każdym razie, jeśli od dwóch dni nic nie pije, to umrze. Powiedz to koniecznie swojemu tacie.

Są przecież przychodnie fundacyjne, może u was w mieście jakaś jest? Może studenci weterynarii? Można też zapytać o spłatę u weterynarza na raty. W schroniskach często pracują weterynarze, którzy na pewno będą mogli wam pomóc... rozwiązań jest naprawdę mnóstwo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Chcielibyśmy pomóc Ci bardziej, ale niestety nie jesteśmy weterynarzami. Nie wiemy, co dokładnie dolega Twojemu kotu, a nasze rady mogłyby nawet pogorszyć sytuację, jeśli nie byłyby dopasowane do jego problemu. Im krócej będziesz zwlekać, tym szybciej Twój kot otrzyma fachową pomoc. Działając szybko, zapobiegasz pogorszeniu się jego stanu – a to mogłoby sprawić, że rachunek u weterynarza wzrośnie znacznie bardziej, niż gdybyś poszedł tam od razu. Przy odrobinie „szczęścia” to tylko jakiś problem w pyszczku (owrzodzenie, zapalenie dziąseł...), który utrudnia mu jedzenie czy picie, a to zazwyczaj dobrze się leczy. Jeśli jednak okaże się to coś poważniejszego (czego oczywiście nie życzymy), lekarz weterynarii będzie najlepiej wiedział, co Ci doradzić.
    Przetłumaczony francuski
    Soadly
    Soadly Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie zwlekaj zbyt długo. Trzeba go jak najszybciej zabrać do weterynarza. Stan twojego kota bardzo szybko się pogorszy, jeśli nie zacznie znowu jeść. Będzie coraz słabszy, odwodniony i dojdą do tego wszystkie możliwe komplikacje.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Cześć Misscatz,

Dziękuję również za tak szybką odpowiedź.

Zobaczymy, co zrobimy.

Jeszcze raz dziękuję i miłego dnia.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Cześć Soadly,

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Tak właśnie przypuszczałam, ale że nie jestem odpowiednią osobą, by samej o czymkolwiek decydować, postanowiłam poradzić się na tym forum.

Wielkie dzięki, zrobię co w mojej mocy, żeby go tam zabrać. Miłego dnia.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post