Robak w wymiocinach mojego kota

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim! Piszę tutaj, bo jestem bardzo zaniepokojona.

Około godziny temu moja kotka zwymiotowała, a w środku był robak, tak na oko 5 cm, koloru żółto-białego, który cały się wyginał. Chciałam zrobić mu zdjęcie albo nagrać filmik, ale moja mama prawie zemdlała na ten widok, więc musiałam to od razu posprzątać. To już chyba czwarty raz w ciągu półtora tygodnia, jak ona wymiotuje, moim zdaniem to bardzo często. Co więcej, kilka dni temu w jej wymiocinach była taka mała nitka, a przynajmniej tak nam się wydawało – nie ruszała się, więc nie pomyśleliśmy, że to robak, ale teraz myślę, że to jednak był właśnie on. Jutro umówimy się do weterynarza, żeby wziąć coś na odrobaczanie, jednak ja wolałabym zabrać kotkę ze sobą, żeby weterynarz ją zbadał, ale moja mama uważa, że nie ma takiej potrzeby.

Robak w wymiocinach mojego kota

Ten robak wyglądał mniej więcej tak, przyznaję, że własne zdjęcie lub wideo byłoby bardziej pomocne...

Czy jest coś, co możemy zrobić, czekając na wizytę u weterynarza? Czy dla nas też istnieje jakieś ryzyko? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

1 odpowiedź
Sortuj według:
  • R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Ma Pan/Pani całkowitą rację, że chce skonsultować się z weterynarzem. ;)

Myślę, że na ten moment nie można zrobić nic więcej poza obserwowaniem kota.

Warto jednak krótko zadzwonić do weterynarza i zapytać, czy musi on zobaczyć zwierzaka. Szkoda by było jechać tam bez niego, co mogłoby tylko opóźnić konsultację. Uważam jednak, że lepiej go zabrać na mały przegląd, żeby lekarz sprawdził zwłaszcza, czy nie ma gorączki.

Dla Pana/Pani nie ma żadnego niebezpieczeństwa, o ile będzie Pan/Pani dobrze sprzątać wymiociny i oczywiście dokładnie myć ręce. Proszę też pilnować kuwety, bo robaki mogą wychodzić z obu stron.

Poza tym nie ma się co martwić – wystarczy środek na odrobaczenie i w ciągu kilku dni wszystko wróci do normy. Ale to odrobaczenie jest tutaj naprawdę konieczne.

Przetłumaczony francuski
  • 1 komentarz na temat 1

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post