Różowy płyn ze sromu u kotki – POMOCY

N
Nala10 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, opiszę wam naszą sytuację. Moja kotka Nala ma obecnie niecały rok. Około 3 tygodnie temu miała swoją pierwszą ruję (mamy w domu też kocura) i wszystko było w porządku. Od 3 dni Nala prawie się nie rusza, a kiedy śpi lub odpoczywa, wydaje z siebie dziwne dźwięki, jakby powarkiwanie (nigdy wcześniej tego nie robiła). Zaczęła też bardzo często lizać się pod ogonem. Wczoraj, kiedy zajrzałam jej pod ogon, zauważyłam różowy, nieco lepki płyn wypływający z jej sromu. Ona cały czas się tam liże i wciąż nie czuje się lepiej – szuka tylko spokojnego kąta i śpi... Planuję zadzwonić do mojego weterynarza w poniedziałek, żeby dowiedzieć się czegoś więcej i ją tam zabrać... Czy ktoś z was wie może coś więcej na ten temat? Mieliście podobny przypadek?

Różowy płyn ze sromu u kotki – POMOCY

Wrzucam dwa zdjęcia, może to wam trochę rozjaśni sytuację. Bardzo się martwię, bo moja Nala jest dość chorowita (już wcześniej leczyliśmy ją na katar koci). Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Zgłoś

Piszę do Ciebie, bo właśnie przeczytałam Twoją wiadomość.

Zabraliśmy naszą Nalę do weterynarza, który powiedział nam, że została pokryta przez samca, ale straciła młode. Przez to wdała się infekcja, więc weterynarze ją wysterylizowali i musieli usunąć macicę.

Przetłumaczony francuski
    Titilde68820
    Titilde68820 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jeden z głównych objawów ropomacicza, które jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia – istnieje bardzo wysokie ryzyko śmierci z powodu sepsy.

Pędź do weterynarza w trybie pilnym, jak tylko się rozwidni!!!

Przetłumaczony francuski
    A
    Auréliemrx Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, nie wiem, czy ktoś to zobaczy, ale moja prawie 15-letnia kotka od dwóch dni zachowuje się dokładnie tak samo.

Miała ruję miesiąc temu i wątpię, żeby to było przez to. Wiecie może, co to może być? Nigdy wcześniej tak nie robiła.

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, macie jakieś wieści?
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

"W przeciwieństwie do suczek, kotki nie krwawią podczas rui. Wypływ z dróg rodnych nigdy nie jest normalny i może mieć mniej lub bardziej poważne przyczyny. W każdym przypadku Twój weterynarz musi jak najszybciej wdrożyć odpowiednie leczenie".

Gdyby doszło do poronienia, pewnie byś to zauważyła – chyba że stało się to w nocy i kotka zjadła młode.

Po poronieniu faktycznie może pojawić się krew.

Tak czy inaczej, konieczna jest pilna wizyta u weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy to może być poronienie? Kotka była kryta niecały miesiąc temu. Bardzo dużo szukałam i nie znalazłam informacji, żeby krew wydostająca się z dróg rodnych była czymś normalnym, nawet jeśli kotka jest w ciąży. Z góry dziękuję za pomoc.

Czy ma Pan/Pani pewność, że to na pewno krew?

Proszę sprawdzić to wodą utlenioną: powinna zacząć się pienić.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chodziło mi raczej o to, że ona lada moment może zacząć rodzić, bo wydaje mi się, że pierwszą ruję miała wcześniej, niż piszesz. Ciąża u kotki trwa średnio 60 dni. Poronienia w pierwszym miesiącu zdarzają się rzadko, ale przy pierwszej ciąży wszystko jest bardziej skomplikowane. To bardzo dobrze, że weterynarz obejrzy ją jutro, a jeśli chciałby odwołać wizytę, to koniecznie nalegaj!!

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Dzień dobry, czy to może być poronienie? Biorąc pod uwagę, że do krycia doszło niecały miesiąc temu? Dużo szukałam informacji i nigdzie nie znalazłam potwierdzenia, że krwawienie z dróg rodnych jest normalne, nawet jeśli kotka jest w ciąży. Z góry dziękuję za pomoc.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Albo jest w ciąży, albo ma ruję. Wątpię, żeby to 3 tygodnie temu była jej pierwsza ruja – prawdopodobnie ta pierwsza przeszła po prostu niezauważona, co często zdarza się u młodych kotek.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Cześć, Dzięki... to niepokojące, dzisiaj wciąż są te różowe plamy... oby jak najszybciej do jutra, do wizyty u weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post