Słaba kotka 3 dni po sterylizacji

Fllow94
Fllow94 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć; wysterylizowałam moją kotkę 3-4 dni temu. Pierwsze trzy noce spędziła u weterynarza. Kiedy odebrałam ją w sobotę wieczorem, była trochę zestresowana i słaba, ale myślałam, że to normalne – przychodziła spać mi na kolanach i nawet trochę jadła. Ale dzisiaj wydaje mi się jeszcze słabsza niż wczoraj. Kuleje i trzęsie się, kiedy staje na lewej tylnej łapce, do tego nie chce już w ogóle jeść i cały dzień tylko śpi :'( Trochę się martwię. Powiedzcie mi, co robić, żeby coś zjadła.

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dlaczego? Dzwońcie szybko do swojego weterynarza. Krew może być normalna, skoro była operowana, ale to, że krwawi 5 dni po zabiegu, jest już mniej normalne. Dzwońcie szybko!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślę, że to pilny przypadek i powinniście udać się do weterynarza na dyżur jeszcze dzisiaj wieczorem.

Przetłumaczony francuski
    Fllow94
    Zgłoś

Ma na imię Luna :( i dzisiaj musiałam na chwilę wyjść. Wracam, a ona kuleje na jedną łapkę i trochę krwawi z dróg rodnych... dlaczego???

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Zgłoś

Zobacz, jak się będzie czuła jutro, i jeśli nie będzie poprawy, zadzwoń do weterynarza.

Żeby zachęcić ją do jedzenia, spróbuj podać jej odrobinę karmy z ręki. Pewnie będzie się wahać, ale jeśli jest choć trochę głodna, to zje chociaż troszkę. Jeśli zje pierwszy kawałeczek, podaj jej kolejny, a jak po dwóch kęsach będzie miała dość, to nic nie szkodzi. Sama przyjdzie poprosić o więcej, kiedy nabierze ochoty. Potrzebujesz karmy, która ma intensywny zapach, na przykład Whiskas.

Dawno temu była taka karma, którą z wielką przyjemnością sama otwierałam, bo tak ładnie pachniała – nie wiem, czy jeszcze jest w sprzedaży. Chodzi o Kitekat, na pewno niektórzy z was jej używali.

Odpoczywajcie i postaw jej legowisko blisko siebie (oczywiście na podłodze). Dobrej nocy i koniecznie daj znać, jak poszło i czy jest już lepiej. Byłoby miło, gdybyś mogła nam zdradzić jej imię. Dzięki.

Buziaki dla kici. gigi397

I koniecznie zadzwoń do weterynarza!!!!!

Przetłumaczony francuski
    Fllow94
    Zgłoś
    Standardowo mój weterynarz zostawia koty u siebie na 2 dni (tak mi mówił jeszcze przed operacją). Została tam jednak dłużej, bo nie mogłam jej odebrać w piątek – nie mieszkam w tym samym mieście co wet, a nie miał mnie kto podwieźć autem. Weterynarz wspominał, że w trakcie zabiegu miała nudności albo wymiotowała, ale jak poszłam do niej następnego dnia, to była po prostu zmęczona i tyle. Nie wyglądała na jakąś bardzo słabą, nie miała też kroplówki. Odebrałam ją w sobotę wieczorem, wtedy jeszcze jakoś tam chodziła i jadła, ale dzisiaj... cały dzień przespała i nic nie chce tknąć. Na ranie nie ma żadnego opatrunku... Poczekam jeszcze parę dni i jeśli nie będzie poprawy, to znowu pojadę do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Zgłoś

Jeśli chodzi o tę łapkę, to czy weterynarz nie podawał jej tam przypadkiem kroplówki? Łatwo to sprawdzić – zazwyczaj wygalają sierść w tym miejscu, żeby widzieć, gdzie się wkłuć. Rzuć okiem na tę łapkę, bo całkiem możliwe, że miała założony wenflon przez te 2 czy 3 dni, kiedy tam była – wetowi jest wtedy po prostu łatwiej podawać wszystkie potrzebne leki. W takiej sytuacji to normalne, że kicia może trochę kuleć. Niestety nic więcej nie potrafię doradzić. Może wdał się jakiś lekki stan zapalny albo po prostu wenflon został wyciągnięty zbyt gwałtownie.

Powodzenia dla Ciebie i Twojej biednej kotki. Przesyłam dużo uścisków i wymiziaj ją porządnie, to zawsze pomaga.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zatrzymanie kotki w klinice na 3-4 dni po zabiegu sterylizacji to sytuacja bardzo nietypowa. Musi dziać się coś poważnego. Proszę jak najszybciej skontaktować się ze swoim weterynarzem i dowiedzieć się, na czym dokładnie polega problem, bo ewidentnie coś jest na rzeczy – i to prawdopodobnie nie tylko od momentu, kiedy odebrali ją Państwo do domu.

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Zgłoś

Ile ona ma lat? Może miała jakiś problem z narkozą, nawet ludziom się to zdarza.

Czy ona nadal ma opatrunek na ranie? Mam nadzieję, że tak, bo inaczej może podgryzać i wyciągać szwy. Czy na tym opatrunku widać jakąś kolorową plamę? Zawsze może wdać się jakaś mała infekcja. Daj jej jakąś mokrą karmę, która ładnie pachnie, żeby nabrała apetytu, ale podawaj jej po malutku.

Osobiście zapytałabym weterynarza, dlaczego została tam aż 3 dni. Nie mówił wcześniej nic o operacji? Może miała jakieś problemy z sercem, nerkami albo jeszcze coś innego?

Normalnie ta operacja nie powinna powodować bólu w łapce. Może dostała jakiś lek przeciwbólowy albo na infekcję, którego nie toleruje lub po prostu był dla niej za silny. Mam nadzieję, że wet zrobił jej badanie krwi przed operacją, żeby sprawdzić, czy parametry są w normie?

Przed zabiegiem nie miała żadnych problemów?

W każdym razie zadzwoń do swojego weta i zapytaj, czy takie reakcje są normalne i dlaczego musiała zostać te 3 dni. Powodzenia i daj nam znać, co u was słychać, proszę.

Dziękiiii, Filow, i uściski dla Twojej kotki. gigi397

Przetłumaczony francuski
    Lilamande
    Lilamande Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, dlaczego spędziła aż 3 noce u weterynarza? To naprawdę sporo.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Po trzech nocach spędzonych u weterynarza powinna już czuć się lepiej. To poważna operacja, ale koty to zwierzęta, które dość szybko dochodzą do siebie. Zaproponuj jej mokrą karmę, która przy okazji pomoże ją nawodnić. Zadzwoń do weterynarza jutro z samego rana, jak tylko otworzą, i opisz dokładnie zachowanie Twojej kotki – być może poprosi, żebyś ją znowu przywiozła. Kiedy odbierałam moją kotkę po sterylizacji i aborcji, była w świetnej formie jeszcze tego samego wieczoru, mimo że spędziła u weta tylko pół dnia.
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 31

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post