Mój wykastrowany kocur dobiera się do wysterylizowanej kotki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć wszystkim, jestem załamana, miałam pewne wątpliwości, ale dzisiaj widziałam to na własne oczy – mój kocur próbuje dobierać się do kotki, mimo że oboje są po zabiegach!! Mój kocur był kastrowany rok temu, a kotka jest wysterylizowana od ponad 4 miesięcy. Czy to możliwe, żeby kocury tak robiły? Co prawda nie widziałam samego krycia, ale on próbuje lizać ją pod ogonem, kiedy przechodzi obok, a przed chwilą zaczął lizać jej futerko, po czym ugryzł ją w kark i miałam wrażenie, że chce na nią wejść. Ona nigdy mu na to nie pozwala, więc nie jestem pewna, jakie on ma intencje. Czy to możliwe, że on po prostu nie wie, jak obchodzić się z innym kotem, bo jedyne koty, jakie znał, to mama mojej kotki i ona sama?
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Erin30
    Erin30 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kocur, mimo że wykastrowany, zawsze to robił z moją kotką, która też była wysterylizowana. U niektórych kotów instynkt najwyraźniej wciąż jest silny. Pozwalałam na to i interweniowałam dopiero wtedy, gdy kicia zaczynała mieć już tego dość. Powodzenia.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Muyderarta Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bez dwóch zdań, na pewno wniesie to mnóstwo dobrego.

Pozdrawiam,

https://dltutuapp.com/tutuapp-download/

https://showbox.run/

https://kodi.software/

Smith

Przetłumaczony francuski
    Mandy1
    Mandy1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kocur był wykastrowany w wieku 6 miesięcy i przez całe miesiące zachowywał się w ten sposób, a to na pewno nie była zabawa.

Do tego znaczył też teren.

Przestałam go wpuszczać do domu, siedział w garażu/na strychu, który jest fajnie urządzony dla kotów.

Ale ponieważ zrobiło się zimno, spróbowałam go znowu wziąć do ciepła i... cud, przestał sikać wszędzie i teraz w głowie mu tylko zabawa, z czego ogromnie się cieszę.

Gadałam o tym z weterynarzem, bo byłam zawiedziona, że wykastrowany kocur tak się zachowuje.

Powiedział mi, że u niektórych kotów nadnercza mogą nadal produkować hormony płciowe.

To by wyjaśniało takie zachowanie.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli jest Pani pewna, że zwierzaki są wykastrowane, to w żadnym wypadku nie powinno być młodych, co jest bardzo dobrą wiadomością. Może się zdarzyć, że jeśli kocur został wykastrowany dość późno, zachował pewne odruchy typowe dla niewykastrowanego samca. Z kolei Pani kotka nie powinna pozwalać na krycie, ponieważ kotki akceptują takie zachowania zazwyczaj tylko w trakcie rui.

Proszę je uważnie obserwować i spróbować ocenić, czy to bardziej forma zabawy, czy faktycznie zachowanie na tle seksualnym. Jeśli sytuacja będzie się utrzymywać, warto byłoby pomyśleć o konsultacji z weterynarzem.

Życzę miłego wieczoru,

Mélanie – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post