8-miesięczna Maine Coonka – 3,7 kg

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

W wieku 3 miesięcy zamieszkała u mnie prześliczna kotka Maine Coon (z bardzo rzetelnej hodowli) w kolorze szylkretowym pręgowanym z białym. Dziś ma już 8 miesięcy i zaczęłam się zastanawiać nad jej tempem wzrostu. Gdy miała 5 miesięcy, ważyła nieco poniżej 3 kg, a teraz, w wieku 8 miesięcy, osiąga zaledwie 3,7 kg.

Jest przeurocza, bardzo ładna, niesamowicie skora do zabawy, hiperaktywna i odrobinę płochliwa (trudno ją poprzytulać, niechętnie zostaje na rękach! Może za dużo się z nią bawiłam, a za mało przyzwyczajałam do typowych „miziaków”).

Nie jest jeszcze wysterylizowana, planuję zabieg w okolicach 9. miesiąca.

Co o tym sądzicie? Czy to normalne, żeby kotka prawie przestała rosnąć już w wieku 7-8 miesięcy?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i miłego wieczoru!

Al

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Cześć! No tak, zanaya ma rację – karmy suche i mokre sprzedawane w marketach, u weterynarza czy w sklepach zoologicznych najlepiej omijać szerokim łukiem. Są napakowane zbożami i produktami ubocznymi, mają za dużo węglowodanów i za mało mięsa dla kota, który jest przecież bezwzględnym mięsożercą. Najlepiej postawić na żywienie bezzbożowe, z jak największą ilością mięsa (minimum 40% w składzie) i jak najmniejszą zawartością węglowodanów 😁
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o karmę, to jednak przydałoby się ją zmienić.

Kot to ścisły mięsożerca i nie trawi zbóż, a w RC itp. jest ich całe mnóstwo, co obciąża ich narządy.

Warto byłoby przejść na karmy bezzbożowe :)

Zresztą, ona wygląda na bardzo drobniutką.

Cześć Zanaya,

A to ciekawe, bo sucha karma i saszetki „Royal Canin specjal Maine Coon” zostały mi bardzo gorąco polecone przez hodowcę i weterynarza.

Zważyłam moją małą: 3,620 kg... Nawet trochę schudła w porównaniu do zeszłego miesiąca, mimo że je normalnie.

Szczerze mówiąc, sporo się nad tym zastanawiam, bo jej rodzice, jak i „ciocie”, są raczej sporych rozmiarów (kotki ważą około 5-6 kg).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o karmę, to jednak warto byłoby ją zmienić.

Kot to bezwzględny mięsożerca i nie trawi zbóż, a w karmach typu RC itp. jest ich pełno, co obciąża ich narządy wewnętrzne.

Najlepiej byłoby postawić na karmy bezzbożowe :)

Poza tym Twój maluch wygląda na dość drobnego.

Moja kotka ma 8 miesięcy i jest większa, to ta czarna dymna szylkretka (black smoke tortie) :)

Cześć,

Właśnie adoptowałam małego maine coona, który ma 3 miesiące. Chciałam Was zapytać, jaką karmę im podajecie – suchą, mokrą czy jeszcze coś innego? Trochę się gubię w tym całym żywieniu... a Wasze maine coony są przepiękne !!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o chrupki, to warto byłoby je jednak zmienić.

Kot to bezwzględny mięsożerca i nie trawi zbóż, a w karmach typu RC i tym podobnych jest ich całe mnóstwo, co niszczy ich narządy.

Najlepiej byłoby przejść na karmy bezzbożowe :)

Zresztą Twój kotek wygląda na naprawdę drobnego.

Moja kotka ma 8 miesięcy i jest większa, to ta czarna dymna szylkretka :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi. Ciboulette ma przepiękne oczy :-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ciboulette jest wielkości około 6-miesięcznego kota europejskiego!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry! Twój kotek jest przepiękny! Może po prostu ma taką budowę ciała i jest z natury drobna (w końcu u ludzi też są osoby wyższe i te bardziej filigranowe... no dobra, nie wiem, czy można tak porównywać koty do ludzi...). Moja kicia ma półtora roku i też została taka mała i drobniutka, i już taka pewnie zostanie! Weterynarz powiedział mi, że ma idealne proporcje wagi do wielkości i że po prostu taka jej uroda. Jest okazem zdrowia! Jeśli Twój weterynarz nie zauważył niczego niepokojącego, to myślę, że nie masz się czym martwić... Miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli chodzi o jedzenie, to dostaje to, co było polecane i stosowane w hodowli, z której pochodzi – czyli klasykę: suchą karmę Royal Canin Kitten MC, saszetki RC Instinctive oraz suplement na wzrost Petphos.

Jest naprawdę przepiękna, choć przy tym wciąż pozostaje stosunkowo malutka.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

oto mały wykres wzrostu dla Maine Coonów (MC)

Pamiętaj jednak, że nie jest to wyznacznik pewny na 100%

Czym ją karmisz i co dostawała wcześniej w hodowli?

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Masz może jakieś zdjęcie?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post