Chudy Maine Coon

H
Happy cats Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mam dwa Maine Coony: 14-miesięczną kotkę i 13-miesięcznego kocura. Kotka jest dość postawna i waży 6,5 kg, została wysterylizowana w wieku 5 miesięcy. Mój kocur waży tylko 5,5 kg i kiedy go głaszczę, bardzo wyraźnie czuję jego kości; nie jest jeszcze wykastrowany. Oboje jedzą karmę Royal Canin Maine Coon Kitten (zalecaną przynajmniej do 18. miesiąca życia).

Oba są rasowe (z rodowodem), a ich rodzice mają wykonane testy. Odrobaczam je też co 3 miesiące i oczywiście mają komplet aktualnych szczepień. Jeśli chodzi o zachowanie, oba mają mnóstwo energii. Mimo to martwię się tym, jak chudy jest mój kocur (który normalnie powinien być większy od kotki). Niektórzy mówili mi, że kastracja nie wpływa na wagę w okresie wzrostu.

Na razie tłumaczę sobie, że po prostu teraz się "wyciąga", ale jego waga stoi w miejscu od prawie 2 miesięcy.

Czy możecie mnie trochę uspokoić albo dać jakieś rady, jeśli mieliście podobną sytuację ze swoim kotem?

Z góry wszystkim dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Matouvegas Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, natrafiłem na Pana/Pani wpis sprzed 4 lat. Chciałbym się dowiedzieć, jak dalej rozwijał się Pana/Pani kocur po ukończeniu 13 miesięcy. Mój kot jest w bardzo podobnej sytuacji – pod koniec marca 21 skończył rok, ale od lutego jego waga stoi w miejscu, mimo że teoretycznie powinien wciąż rosnąć. Jest przy tym dość smukły, ale bardzo wysoki i w ogóle nie jest typem łakomczucha. Wydaje mi się nawet, że je zbyt mało.

Czy Pana/Pani pupil, że tak powiem, nabrał trochę ciałka i wrócił do formy?

Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś
    Skontaktowałam się z moją hodowczynią i bardzo mnie uspokoiła. Powiedziała, że mój chłopak mieści się w normie, jeśli chodzi o wagę, i po prostu teraz się wyciąga. Mówi za to, że to moja sunia jest nieco zbyt „dobrze zbudowana”. To prawda, straszny z niej łasuch! Wszystkiego najlepszego dla Was wszystkich.
    Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Wielkie dzięki za te dwie odpowiedzi. Odpowiadając Teemteem: mój kocur jest mniej więcej tej samej długości co kotka. Moja kotka jest taka trochę przy kości (ma mały brzuszek), ale kocur jest naprawdę chudy. Od dwóch miesięcy w ogóle nie przybrał na wadze. Przy czym nie pochodzą oni z tej samej hodowli i nie mają żadnych wspólnych przodków. Odpowiadając Princesse et moi pour toujours: w kwestii sterylizacji mojej kotki nie miałam niestety wyboru. Hodowczyni koniecznie chciała, żeby to zrobić przed 6. miesiącem (niektórzy robią to już w 3. miesiącu, co za koszmar!). Zwlekałam z tym tak długo, jak tylko się dało, bo jestem naprawdę przeciwna wczesnej kastracji, zwłaszcza u ras długo rosnących, takich jak Maine Coon, a także u moich Brytyjczyków (kotkę wysterylizowałam dopiero w wieku 15 miesięcy, bo jej ruje wprowadzały spore zamieszanie w całym moim kocim stadku). Hodowcy mojego kocura mają do tego znacznie luźniejsze podejście – proszą tylko, żeby go nie rozmnażać i radzą zabieg dopiero około 2. roku życia. Mamy relację opartą na dużym zaufaniu.

Chętnie przyjmę każdą radę. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie powinno się ich sterylizować tak wcześnie – dopiero po czwartym roku życia, po zakończeniu wzrostu, który u Maine Coonów trwa przecież wyjątkowo długo.

Przetłumaczony francuski
    Teemteem
    Teemteem Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wszystko zależy od budowy Pana/Pani kocura: czy jest on dłuższy i większy od kotki, która jest o miesiąc starsza?

Standardy są różne, dlatego należy na nie patrzeć raczej jak na pewne „widełki”, zależnie od budowy konkretnego kota. To, co jest naprawdę ważne, to progresja jego wagi – czyli ile przybrał od 6. miesiąca życia i ile przybiera w ciągu każdego miesiąca. Sama waga w konkretnym momencie, bez żadnego punktu odniesienia, może dać Panu/Pani mylny obraz sytuacji.

Niemniej jednak, jeśli chodzi o standardy:

Gdy kociak kończy 3 miesiące, kotka waży średnio od 1,5 do 2,5 kg, a kocur od 2 do 3 kg. W wieku jednego roku kocur waży zazwyczaj od 6 do 7 kg, a kotka Maine Coon od 4 do 5 kg.

Rozwój Maine Coona trwa aż do 4. roku życia, kiedy to koty te osiągają średnią wagę od 5 do 6 kg w przypadku samic i od 8 do 10 kg w przypadku samców.

Kocię Maine Coon rośnie na długość do około drugiego roku życia, a następnie przez kolejne rok lub dwa „mężnieje” i nabiera masy mięśniowej. Jego wzrost jest więc bardzo intensywny i długotrwały.

Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Hej ponownie,

Czy możecie mi też podpowiedzieć, jaka jest idealna waga dla mojego kota w wieku 13 miesięcy?

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post