Dlaczego koty tak ładnie pachną?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czy ktoś z was wie, dlaczego koty tak ładnie pachną? Jasne, spędzają mnóstwo czasu na pielęgnacji, ale gdybyśmy my robili to samo, mam na myśli mycie się przez lizanie, to wątpię, żebyśmy tak ładnie pachnieli... Wnioskuję z tego, że mają w ślinie coś w rodzaju naturalnego płynu do prania? ;) Psy też się liżą, ale mają bardzo intensywny zapach (który mnie osobiście drażni, stąd między innymi – obok tysiąca innych powodów – moja preferencja do kotów). Zdrowy kot pachnie sobą i swoim domem („powąchaj mojego kota, a dowiesz się, czy u mnie jest czysto” lol). Kiedy Félia śpi na mojej świeżo wypranej kołdrze, sama pachnie proszkiem do prania! No więc jak? Macie jakieś wyjaśnienie na ten słynny, piękny naturalny zapach kotów?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

43 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    U mnie sytuacja wygląda zupełnie odwrotnie z moją małą, 4,5-miesięczną kotką – nie mam pojęcia, skąd bierze się u niej ten brzydki zapach. Żyje w mieszkaniu, nie wychodzi na zewnątrz, nie mam innych zwierzaków, w domu jest czysto i zdrowo. Ona sama też dba o higienę, ale ten zapach ciągle się utrzymuje... Nie wiem, czy to przez to, że może akurat ząbkuje – bo jest w takim wieku i strasznie się ślini – czy może to kwestia okolic intymnych... Niecały miesiąc temu widział się z nią weterynarz (idziemy znowu w poniedziałek)... Naprawdę nie mam pojęcia, o co chodzi...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie straciłam mojego kotka, który pachniał po prostu nieziemsko! Miał taki zapach niemowlaka... Ciągle go wąchałam po szyi, a on to uwielbiał! To była taka nasza zabawa, w zamian on wąchał mi oczy... Tak bardzo mi go brakuje, tak strasznie tęsknię za tym zapachem... Mój dorosły kot też ładnie pachnie, ale to nie to samo co taki maluszek.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

nic specjalnego nie czuję, poza moimi persami, które perfumuję.

Nie wolno perfumować kotów, bo będą potem zlizywać te perfumy. W ten sposób perfumy trafią do ich śliny, przez co zwierzaki mogą zachorować! Uważaj na to.

Przetłumaczony francuski
    G
    Grisette92i Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kot pachnie naprawdę ładnymi perfumami (takimi z wyższej półki, coś jak L’Oreal). To w ogóle nie brzmi jak naturalny zapach. Nikt u mnie w rodzinie nie używa perfum, które pachniałyby tak jak on, to mega dziwne. Kto wie, może mój kot jest po prostu jakiś wyjątkowy :"). Codziennie pachnie inaczej, w przeciwieństwie do mojego drugiego kota, który cały czas pachnie jak drewno z kominka.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Isyl też pachnie trochę jak krem dla niemowląt, to niesamowite! Uwielbiam wtulać nos w jej szyję, kiedy ma ochotę na pieszczoty – ona to uwielbia i mruczy wtedy jeszcze głośniej! A ja rozkoszuję się jej jedwabistym futerkiem i tym cudownym zapachem.

Mam nawet perfumy dla zwierząt, które kupiłam na specjalistycznej stronie, ale użyłam ich tylko raz z ciekawości. Nie pachną źle, ale zdecydowanie wolę naturalny zapach mojej laleczki :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć wszystkim!

Od dzieciństwa miałem mnóstwo kotów i psów (bo uwielbiam zwierzaki), ale wciąż nie rozumiem, dlaczego koty zawsze tak ładnie pachną (mimo że nigdy ich nie kąpię ani nie używam żadnych perfum), a większość psów tak śmierdzi (nawet kiedy często się je kąpie).

Moje koty kochają czystość, wylizują sobie futerko i zawsze pachną super, natomiast moje psy uwielbiają tarzać się we wszystkim, co śmierdzi (na przykład w jakiejś zdechłej rybie nad rzeką). I jak już je wykąpię, to dosłownie następnego dnia ich sierść znowu śmierdzi!

Czy jest na to jakieś naukowe wyjaśnienie, dlaczego koty pachną, a psy śmierdzą??? Czy jakiś naukowiec albo weterynarz mógłby mi to wyjaśnić?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Sama nie wiem, przecież rzadko go jedzą!! Raz powąchałam Biloute i pachniał tuńczykiem, więc powąchałam Moukil i to samo (te dwa myją się nawzajem, są w sobie po prostu zakochane)!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    lollllll dlaczego?? Przecież się w tym nie tarzają lollll
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moje koty pachną tuńczykiem lol !!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Lol, myślałam, że tylko ja uważam, że mój kot pachnie obłędnie, a tu proszę – Euqi już wcześniej wrzuciła o tym post i wszyscy są najwyraźniej zgodni: nasze koty pachną po prostu cudownie. Ja też uwielbiam wtulać nos w jego futerko, ten zapach kota jest taki pyszny i niewytłumaczalny :)))
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 43

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post