Drugi kot – mam kilka pytań i wątpliwości
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Moja kotka rasy Maine Coon właśnie miała miot i mam 2 kocięta, które szukają nowych domów. Mieszkam w Perpignan.
Oto mój numer telefonu: 06 01 22 04 77
Pozdrawiam,
Pani Laurence Noblecourt
PS: Moja kotka PRINCESSE jest rodowodowa, ma biało-czarne umaszczenie i zielone oczy. Jeśli byliby Państwo zainteresowani kryciem, zapraszam do kontaktu.
Dzień dobry!
Bawcie się intensywnie ze swoim coonem przynajmniej przez 30 minut dziennie. Musicie go tak zmęczyć, żeby dał spokój waszej małej. Wyczujcie pory, w których ma największą ochotę na brykanie i wtedy wkroczcie do akcji. Cel: kocur ma wylądować na boku, totalnie padnięty.
I bawcie się też z kotką – to dobrze wpłynie na jej morale i pomoże rozładować stres.
Dobry wieczór,
To zależy od twojego Maine Coona i od jego charakteru. Ja sama będę brać drugiego kota (mam kocurka, mieszankę europejskiego z syjamskim, który jest bardzo niezależny) i zdecydowałam się na kotkę.
Samce zazwyczaj nie chcą zaakceptować innego samca obok siebie (z obawy przed „detronizacją”). Dlatego radziłabym ci wziąć kotkę.
Jeszcze raz powtórzę – wszystko zależy od jego charakteru.
Dobry wieczór,
Od grudnia gościmy u siebie Omegę, pięknego czarnego maine coona, który miał być towarzystwem dla Myi, naszej 2,5-letniej kotki tej samej rasy.
Problem w tym, że młody zdominował całą przestrzeń w domu i domaga się mnóstwa uwagi... To już kawał kocura – ma 8 miesięcy i waży 6 kg. Ciągle zamęcza Myę prośbami o zabawę, a ona tego nie lubi... Moja kicia od miesiąca zmaga się z kompulsywnym wylizywaniem się, przez co traci swoje przepiękne futro i jak na razie żadne leczenie nie pomaga... Trzeba więc naprawdę dobrze przemyśleć kwestię otoczenia przed pojawieniem się nowego kota... Mam nadzieję, że moja Mya z tego wyjdzie, aż serce pęka, gdy widzę ją w takim stanie...
Dzień dobry,
Czasem zdarza nam się mylić naszą własną chęć wzięcia kolejnego kota z potrzebami tego, który już z nami mieszka... Czy Pana/Pani Maine Coon miał już kiedyś kontakt z innymi kotami i jak się wtedy zachowywał? Czy bawi się Pan/Pani z nim wystarczająco dużo (przynajmniej jedna długa sesja dziennie)? Czy ma drapak i zabawki?
Niektóre koty świetnie radzą sobie bez towarzystwa innych kotów. Jeśli jednak bardzo Panu/Pani na tym zależy, Maine Coony słyną z dużej tolerancji wobec innych mruczków. Najlepiej powinien zostać zaakceptowany kociak, najlepiej przeciwnej płci. Oczywiście oba koty muszą być obowiązkowo wykastrowane.
7 komentarzy na temat 7