Karma dla mojego maine coona

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, w przyszłym miesiącu odbieram mojego maine coona. Piasałem już wcześniej post, żeby dowiedzieć się, jaką markę wybrać i stanęło na suchej karmie z Purizona, ale widziałem, że na Facebooku wybuchła afera – mnóstwo, mnóstwo chorych kotów po Purizonie. Piszą o tym hodowcy, w tym pani, od której biorę mojego MC.

Royal Canin Kitten

Pro Plan Original Kitten

Concept for Life Kitten

Kitten Maine Coon

Na którą markę Waszym zdaniem powinienem postawić? A może znacie jakąś inną karmę, która ma lepsze opinie? Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Tak, zamówiłem już karmę dla kociąt, padło na Inne Cat Kitten.

Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Porównując oba te składy dla kociąt, Orijen wydaje mi się lepszy, ale Nutrivet też jest całkiem spoko ^^

Myślę jednak, że warto byłoby zostać przy karmie dla kociąt jeszcze przez kilka miesięcy – tak będzie chyba lepiej dla jego rozwoju, nie sądzisz? Z tego co kojarzę, karmy dla kociaków są specjalnie opracowane, żeby wspierać zdrowy wzrost. Karma dla kotów sterylizowanych moim zdaniem może jeszcze spokojnie poczekać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki, postawiłam na Nutrivet, bo wydaje mi się, że mają mniej minerałów i są mniej tłuste, więc wolę je, bo moja kicia jest już po sterylizacji.
    Przetłumaczony francuski
    E
    Evabkb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ale tak czy siak, to wciąż dobra karma 😺

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    Nie sądzę, żeby Nutrivet był lepszy od Orijena, bo ma w składzie ziemniaki, a w dodatku nie podają procentowej zawartości, więc nie wiadomo dokładnie, ile i jakie części mięsa są w środku.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nutrivet-Inne Kitten czy Nutrivet-Inne dla kotów sterylizowanych? Sama nie wiem, co wybrać – moja kicia ma dopiero 3 miesiące, ale jest już po sterylizacji. A potem Nutrivet-Inne Cat Adult czy jednak zostać przy wersji dla sterylizowanych? Też mam dylemat. Chciałam postawić na Nutrivet, bo skład wydał mi się nieco lepszy niż w Orijen Cat & Kitten. Chciałam też wspomnieć, że mała załatwia się codziennie i wszystko wygląda normalnie, ale zapach jest dość intensywny. Czy to może być wina tego, że je dużo więcej mokrej karmy niż suchej?
    Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Która to seria Nutrivet? I które dokładnie opakowanie? Nie testowałam ich jeszcze, ale mogę już porównać składy na etykietach, jeśli to w czymś pomoże ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czy ktoś z Was używa lub używał karm Nutrivet i Orijen? Moglibyście mi powiedzieć, którą markę bardziej polecacie? I jeszcze jedno – nawiązując do głosów, że brak zbóż może powodować problemy z sercem: czytałam artykuł, w którym twierdzili, że ta zależność dotyczy tylko psów, a nie kotów. Czyli karmy bezzbożowe wcale nie są złe? Dodam, że podaję też mokrą karmę bez zbóż. Znalezienie odpowiedniej karmy to jakaś masakra, strasznie się boję o moją kicię i nie chcę, żeby miała w przyszłości jakieś problemy ze zdrowiem 😔
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ok, rozumiem, w takim razie zrezygnuję z Puriny, skoro potwierdzacie. Słyszałam właśnie, że bywają po niej problemy z kamieniami nerkowymi, ale skoro hodowczyni mi ją poleciła, to myślałam, że jest całkiem okej. Będę jej dalej dawać Concept for Life Kitten i zacznę mieszać z Orijenem, żeby ją stopniowo przyzwyczaić. Jasne, dam wam znać, jak nam idzie z tą nową karmą. Jeśli chodzi o chrupki, to u mnie kot ma do nich stały dostęp, nie wyliczam konkretnej porcji na dzień. Z mokrego dostaje 150g Feringi albo Animondy Carny – ona strasznie uwielbia mokrą karmę, a suchego zjada tylko odrobinę. No i podkrada w ciągu dnia po kilka chrupek mojemu drugiemu kotu, który jest na Royal Canin Urinary S/O z polecenia naszej pani weterynarz. Mój kocur ma 15 lat, a kotka 3 miesiące. Mam nadzieję, że ten Orijen jest faktycznie tak dobry dla zdrowia, jak wszyscy mówią, haha.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    A i odkryłem ostatnio super markę, która ma zarówno mokrą karmę, jak i chrupki – nazywa się „thrive”. Jest naprawdę niezła, a najbardziej zszokowało mnie to, że w składzie jest aż 51% białka?? Niesamowite. Skład jest naprawdę porządny, tak samo przy puszkach... warto przetestować!! No, tylko że nie ma tam zbyt wielu warzyw..🤨
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post