Mój kot chodzi jakoś krzywo, „po kaczemu”

M
Mainedoom Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim, mój kotek dziwnie chodzi, tak jakby kręcił biodrami i kierował łapki do środka, przy czym są one dość szeroko rozstawione... trudno to opisać słowami, ale znalazłam filmik, na którym inny kot porusza się w identyczny sposób: https://youtu.be/wAVjNUZabsY?t=5

Czy Wasze koty też tak robią? Próbowałam szukać jakichś informacji na ten temat, ale dosłownie nic nie mogę znaleźć...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Gemini01
    Gemini01 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, może Pan/Pani poprosić swojego weterynarza, żeby sprawdził, czy nie ma jakichś problemów z sercem lub krążeniem (niewydolności). Czasem to jedyny widoczny sygnał. Moja od zawsze chodziła w dziwny sposób, tak trochę kręcąc biodrami, jakby stąpała po jajkach. Mi też nikt wcześniej nic nie powiedział, aż pewnego dnia wystąpiła u niej zatorowość (trombembolia) – w sercu nagromadziły się małe skrzepy. W większości przypadków jest to śmiertelne, a dla tych zwierząt, które przeżyją, rokowania są krótkoterminowe. Może to wcale nie to, ale lepiej drążyć temat i to sprawdzić.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Angie_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, czy wie Pan/Pani już coś więcej na temat tego specyficznego sposobu chodzenia u swojego kota? Mój ma to samo z tylnymi łapami. Ma tak, odkąd go adoptowaliśmy. Weterynarz powiedziała nam, że to może wynikać z faktu, że kot jeszcze rośnie, ale ja mam wrażenie, że coś jest jednak na rzeczy.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

To może być objaw problemów neurologicznych związanych z kręgosłupem lub innymi nerwami, które kontrolują łapy. Twój kot mógł wykonać niefortunny ruch lub źle wylądować. Może to być również wada wrodzona, jeśli ma tak od urodzenia.

Może to być także problem ze stawami, który sprawia mu ból lub powoduje nienaturalne ustawienie łap.

Moim zdaniem najlepiej będzie skonsultować się z weterynarzem, który skieruje Was na odpowiednie badania, aby zrozumieć, co mu dolega, lub po prostu stwierdzi, że taki sposób poruszania się jest u niego naturalny.

Pozdrawiam,

Doriane

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post