Niepokojąca krzywa wzrostu
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Jestem fanem Maine Coonów, mam ich aż szóstkę! Są naprawdę urocze i bardzo mocno się przywiązują.
Dzień dobry, na tym etapie nie ma się czym martwić. To całkiem przyzwoita waga jak na ten wiek. Niektóre Maine Coony rosną intensywniej dopiero po pierwszym roku życia, podczas gdy te, które sporo przybrały w ciągu pierwszych 6 miesięcy, później rosną już wolniej. Pamiętaj, że Maine Coon rośnie nawet do 5. roku życia, a krzywe wzrostu to nie jest nauka ścisła.
Dzień dobry Olivierze, jak tam Pana psiak po latach? Proszę o wieści.
Cześć,
U mnie tak samo. Trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość karmy, ograniczyć węglowodany i zapewnić kotu stały dostęp do jedzenia, żeby sam zaczął się regulować. Paradoksalnie koty, którym wylicza się porcje, tyją częściej, bo ich mózg dostaje sygnał, że musi „robić zapasy”.
Poza tym, tak samo jak u ludzi, sama waga nie jest wystarczającym wskaźnikiem, żeby stwierdzić nadwagę. Możliwe, że Twoja kotka ma po prostu mocną budowę kości po mamie i jest genetycznie zaprogramowana na bycie większą, wcale nie będąc przy tym otyłą.
6 kg to normalna waga dla kocura, ale Twoja kotka faktycznie wydaje się ważyć nieco za dużo. Sterylizacja może sprzyjać tyciu, jeśli dieta nie jest odpowiednio dobrana (np. słabej jakości karma z dużą ilością cukru) albo jeśli kot ma ograniczany dostęp do jedzenia (kotu nie powinno się podawać posiłków o stałych porach, lepiej pozwolić mu na samodzielną regulację).
Dzień dobry,
Czy udało Ci się uzyskać odpowiedzi na swoje pytania?
Jak się miewa Twój kotek?